The Sweetest Taboo – Frieke Janssens

Gepubliceerd op

484295

Ze brengt rokende kinderen in beeld, en dronken dieren. Mensen die gaan sterven en single vrouwen die jagen op mannen. Toch zijn haar beelden nooit choquerend of rauw. Integendeel. Geen grotere estheet dan Frieke Janssens, die met haar Smoking Kids-reeks furore maakte tot in de Verenigde Staten. Twintig jaar al staat ze in het vak. Hoog tijd voor een boek.

foto-1

Frieke Janssens heeft een voorliefde voor het in beeld brengen van taboes. De perfectie van de beelden contrasteert met de onderwerpen die ze aansnijdt: rokende kinderen die er meer uitzien als mini-volwassenen, een bende beschonken dieren, mensen die hun eigen doodsprentje vasthouden. De kijker realiseert zich pas later dat het onderwerp haaks staat op de perfecte vorm. Het werk van Frieke Janssens dwingt je om verder te kijken en open te staan voor het verhaal dat ze vertelt. Een voorproefje uit haar boek The Sweetest Taboo.

“Smoking Kids” Frieke is geïnspireerd door een YouTube-video van een rokende Indonesische peuter bij het maken van deze foto´s. Vijftien kinderen tussen de leeftijd van vier en negen, komen zo uit de zestiger jaren. Bij het zien van de foto´s, is je eerste indruk dit klopt niet. Het is alsof je hersens twee keer moeten kijken. Er is een foto van een jongetje die een asbak vast houdt en zijn peuk uitdrukt, daar leek het net bij alsof je eerst de oudere persoon ziet en dan pas beseft dat het een kind is, zo apart en tegelijkertijd zo bedrieglijk mooi en goed vastgelegd.
“Animalcoholics” hierbij observeerde Frieke het gedrag en de lichaamstaal van dronken mensen op fotografisch beeldmateriaal, de daarbij behorende absurde en vaak grappige houdingen heeft ze nu alleen vastgelegd met dieren. De dieren vertonen de gevolgen van overmatig drank gebruik. Ook hierbij heb je weer dat de houding zo herkenbaar is, maar omdat het een dier is gaat het je verstand te boven. De witte kamer waarin de dieren hangen, zitten noem de houdingen maar op, steekt perfect af, hierdoor zie je de uitdrukkingen nog beter.

Fotograaf Frieke Janssens wil de mindsets van mensen veranderen als het gaat om de specifieke afbeelding: “YOUR LAST SHOT”. Deze serie geeft een combinatie weer van de geportretteerde persoonswensen en de stijl van de fotograaf. Leven en dood zijn immers onvermijdelijk verbonden. De foto’s zijn bijzonder mooi, alleen de ovale stenen vorm geeft aan dat het de laatste is.

“Diana’s”, in deze serie stelt Frieke Janssens het gevoel van een alleenstaande vrouw en de zoektocht naar een geliefde als een soort jacht. Het zijn allemaal fascinerende en schilderachtige taferelen. Het tegenovergestelde in één foto: Kwetsbaar en macht. De stille jacht wekt een ondoordringbaar mysterie op. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je opvallen.

Dit is maar een kleine uitleg bij dit boek, waarin mysterieus mooie fotografie staat, met huiverige maar fascinerende momenten die niet volgens onze denkvermogen kunnen. De foto’s zijn bedrieglijk, maar zo mooi vastgelegd. Ik vind het bijzonder dat Frieke Janssens je aandacht zo kan pakken, maar tegelijkertijd je hersens zo laat denken, echt schitterend. Ik heb met bewondering naar alle foto’s gekeken en het was alsof ik in een musea stond. Voor mensen die out of the box denken, kunstenaars, fotograven, maar eigenlijk ook een ieder die dit mooi vindt, is dit een boek die je laat beleven hoe je een bijzondere ervaring kan laten vastleggen, in welke vorm dan ook.

foto-2

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401446471
Aantal pagina’s: 160
Prijs: € 45,00

[bol_product_links block_id=”bol_5a046334013be_selected-products” products=”9200000079349348″ name=”The Sweetest Taboo – Frieke Janssens” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.