De meest gestelde vragen aan een paragnost – Peter van der Hurk

Gepubliceerd op

cover-de-meest-gestelde-vragen-aan-een-paragnost-peter-van-der-hurk
Peter van der Hurk is evenals zijn vader, wijlen Peter Hurkos een wereldberoemde paragnost. Peter kreeg vooral bekendheid toen hij het RTL 4 TV programma ‘Het zesde zintuig’ won. Als kroon op zijn werk heeft Peter dit jaar (2016) een award mogen ontvangen voor ‘Medium van het jaar 2015’.

Welke vragen stelt men aan een paragnost?
Levensvragen, liefde en gezondheid. Maar er wordt ook over de grenzen van de dood gekeken. De vraag die gesteld wordt is niet óf er leven na de dood is, want dat dat er is kan een paragnost met een stellig ja beantwoorden, maar hoe is het de overledene vergaan? Heeft hij of zij zijn of haar rust? Vragen die voor nabestaande van groot belang kunnen zijn en voor de nodige emotionele rust kunnen zorgen zodat ze hun leven weer op kunnen pakken.

Zeker zo belangrijk is de vraag wat al deze emotionele zaken met de paragnost zelf doen. Sommige vragen zijn namelijk zo heftig dat je het niet eenvoudig naast je neer kan leggen als de vraagstellers gerustgesteld naar huis gaan. Voor de paragnost begint het dan pas. Was dit ook de reden voor het ziektejaar van Peter waarin hij zelf op het randje van de dood heeft gelegen? Schrijver Theo Barkel heeft intensieve gesprekken gehad met Peter, zijn familie en zijn vrienden om zich zo goed mogelijk in het hoofd van de paragnost te kunnen verplaatsen en zijn verhaal in woorden te kunnen vatten.

Het is een emotioneel en meeslepend verhaal geworden, doorspekt met de onontbeerlijke Haagse humor voor het nodige tegenwicht. Maar ook met vele speciaal voor het boek gemaakte foto’s.

Dit is het verhaal van de paragnost zelf.

In De meest gestelde vragen aan een paragnost verteld Peter van den Hurk alles over de gave van het paragnost zijn. Hoewel, als je zijn verhaal leest je jezelf af zal moeten vragen of het een gave is. Peter zelf is zo nuchter als het maar zijn kan. Toevallig heeft hij deze gave en toevallig kan hij mensen helpen, maar dat maakt niet dat Peter zich meer of beter voelt dan de rest. Zo vertelt Peter bijvoorbeeld over de mensen om hem heen. Zijn geliefde Mary is zijn steun en toeverlaat, ze gaat altijd met hem mee en weet feilloos te zien wanneer Peter toe is aan rust. Peter is een mens met een goed hart en hij wil iedereen helpen waar hij maar kan. Wat mensen echter niet zien is dat de gave van Peter hem ontzettend veel energie kost. Zoveel dat zijn eigen gezondheid in gevaar kwam. Op zo’n moment is Mary zijn redding, zij weet wanneer het genoeg is.

Het boek laat een mooi compleet beeld zien van Peter als paragnost. Vanaf zijn jeugd, hoe hij die beleefde tot aan nu. Uiteraard is er een hoofdstuk weggelegd voor zijn rol als winnaar in Het zesde zintuig. Gaandeweg leer je kennismaken met Peter, die inderdaad een rustige, nuchtere man is. Hoewel Peter nuchter is, is hij zeker niet zonder emotie. Dat lees je wanneer hij beschrijft hoe een reading plaats vindt en hoe Peter deze zelf beleefd. Dan snap je pas dat het echt werk is, lichamelijk zelfs uitputtend. Om van geestelijk maar te zwijgen. Het is erg bijzonder om te lezen hoe Peter in de loop van de jaren een balans heeft gevonden in mensen helpen, maar niet ten koste van zichzelf. Niet in de laatste plaats met dank aan de mensen om hem heen, want er gebeurd veel achter de schermen bij zijn shows wat niemand in de gaten heeft. Dat Peter begaan is met de mensen die voor hulp bij hem komen is duidelijk. Naast dat Peter hen zelf probeert te helpen wordt Peter op zijn beurt weer bijgestaan door een bevriende psycholoog die de mensen na afloop opvangt en nazorg biedt.

Al met al is De meest gestelde vragen aan een paragnost een open en eerlijk boek. Een boek wat je een kijkje geeft in het leven van de paragnost. De mooie dingen, maar ook de minder leuke kanten van het paragnostenschap komen voorbij. Een bijzonder boek over een bijzondere man die een bijzondere gave bezit, maar het zelf eigenlijk maar gewoontjes vind. De humor van Peter druppelt overal in door. De gesprekken zijn meestal zwaar, maar Peter bezit de kracht om op het juiste moment een luchtige toon te voeren zodat de zwaarte wegvalt en mensen met een glimlacht terug kunnen denken aan hun gesprek. Qua schrijfstijl leest het boek als een trein. Auteur Theo Barkel weet het verhaal goed over te brengen in heldere, duidelijke taal. Eenmaal begonnen in dit boek val je vanzelf van hoofdstuk in hoofdstuk tot je op de laatste bladzijde bent beland. Een aanrader!

Uitgeverij Life
ISBN: 978-90-78437-36-9
157 pagina’s
Prijs: € 12,95

[bol_product_links block_id=”bol_57d41fe5d2def_selected-products” products=”9200000063904874″ name=”De meest gestelde vragen aan een paragnost – Peter van der Hurk” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.