Lefbek – Anke Laterveer

Gepubliceerd op

lefbek-bol

Lefbek gaat over de social misfit Lise, die normaal wil zijn maar allesbehalve normaal is. Van haar emotioneel afwezige ouders en haar eerste liefde – die niet bepaald prince charming blijkt – tot haar laatste liefde met wie ze te veel gemeen heeft: Lise lijkt gedoemd om steeds de plank mis te slaan en tegen de randen van het normale op te botsen.

Meteen de eerste paar regels uit Lefbek hakken erin. Omdat een moeder van een zesjarig kind het volkomen normaal vindt een vergadering belangrijker te achten dan de eerste schooldag van het kind. Moeder heeft het kind tot aan het hek gebracht, heeft aangewezen met wie het kind kan spelen en nog even gevraagd of het kind de sleutel heeft. Dat dan wel. En het kind weet niet beter. Schijnbaar.
Dat impliciete, datgene dat niet benoemd wordt in woord of geschrift maar waardoor iedereen weet dat een zesjarige met een sleutel in haar zak alleen naar huis moet. Thuis moet komen in een leeg huis.
Lefbek is gelardeerd met dit soort luchtig gebrachte schokkende gebeurtenissen. Juist door de onbekommerde nonchalantheid doet het pijn als een rauwe wond. Of maakt het je aan het lachen.
Lefbek gaat in sneltreinvaart door het leven van Lise. Als klein kind, als hartverscheurende puber, als jonge vrouw en als volwassenen vrouw en moeder.
Anke Laterveer vertelt zo heel onschuldig hoe een jonge moeder zich voelt vlak na de geboorte wanneer iedereen de kamer heeft verlaten, de vader bij de baby aan het kijken is en zij als nieuwe jonge moeder alleen is met haar zorgelijke gedachten over de net geborene.
Ze schetst geweldige situaties van even niet opletten en dan ga je opeens naar inspraakavonden van de kinderopvang. Niet omdat je wat in te spreken hebt, maar omdat dat is “wat je doet”.

Anke Laterveer maakt in haar debuut Lefbek gebruik van een heerlijke, losbandige manier van schrijven waardoor je afwisselend kunt huilen of lachen. Daardoor weet ze de lezer soms tot op het bot te raken. En dat is bijzonder. Lefbek is bijzonder.

Uitgeverij: Pepper Books
ISBN: 9789020608434
Pagina’s: 248
Prijs: € 18,99

[bol_product_links block_id=”bol_57dbfeb70d16c_selected-products” products=”9200000059070852″ name=”Lefbek – Anke Laterveer” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.