De weg naar mezelf – Nora Monsecour

Gepubliceerd op

Een unieke inkijk in het leven van een meisje dat in het lichaam van een jongen is geboren.
Nora wordt geboren als Aaron. Al van kinds af aan voelt ze dat ze niet in het juiste lichaam geboren is. Maar om de weg naar zichzelf te vinden moet ze heel wat obstakels overwinnen: zowel in de maatschappij als in zichzelf. Dit is haar eerlijke en ontroerende verhaal.

‘Elke mens gaat in het leven op zoek naar zichzelf. Allemaal bewandelen we onze eigen weg op zoek naar ultiem geluk. Daarin verschillen we niet van elkaar.
Het is nu tijd om mijn leven als één geheel te zien, en niet langer in twee duidelijke delen – voor en na mijn operatie. Mijn toekomst lacht naar me. En ik lach terug. Ik ben niet langer bang voor het onzekere, voor de liefde of om nieuwe mensen te ontmoeten. Sterker dan ooit zal ik elk avontuur met beide handen grijpen. Want ik ben Nora. Helemaal Nora.’

Vanaf haar twaalfde levensjaar staat Nora, die geboren is als Aaron, op de wachtlijst voor de geslachtsoperatie. Nora mag dan geboren zijn als jongen maar dat heeft voor haar altijd al verkeerd gevoeld. Ze danst in haar jonge leventje al op de Koninklijke ballet school in Antwerpen maar door alle tegenstand halen haar ouders haar van deze school en doet ze alle lesstof thuis tot aan het examen. Later studeert Nora op het MUDA en ze zal dit keer na haar afstuderen alle lieve docenten en mede leerlingen ontzettend gaan missen die haar, hoe anders dan haar eerste school, zo gesteund hebben in haar zoektocht naar zichzelf en in wie ze werkelijk is. Maar ze weet ook dat er vele andere mooie dingen in het verschiet liggen. Gelukkig heeft ze ouders die al vanaf haar jonge leeftijd achter haar staan met alles, en dat is helaas vaker niet dan wel het geval tegenwoordig, zélfs in deze moderne tijd. Nora roept namelijk van kleins af aan al dat ze een meisje is, en wanneer haar ouders door krijgen dat dit geen fase is zoeken ze hulp bij de juiste instanties. Nora’s tweelingbroer neemt alles net zo goed op als zijn ouders en ook hij heeft Nora nog nooit veroordeeld of zich voor haar geschaamd, Nora is altijd al zijn zusje geweest.  Nora slaat zich overal dapper doorheen en als je allemaal leest wat ze heeft moeten doorstaan krijg je nog meer respect voor haar. De operatie gaat niet van een leien dakje en ook haar ‘dans dromen’ staan hierdoor op het spel, maar Nora laat zich niet zomaar aan de kant slaan en gaat vol moed en pure kracht door om haar dromen waar te maken. Zeker in dit boek geldt het cliché zinnetje ‘samen sta je sterk‘ des de meer, want zonder de steun van haar gezin had ze nooit kunnen zijn wie ze werkelijk is.

Heel in het begin van het boek spreekt Nora woorden uit die mij diep en diep raken, welke woorden dat zijn? dat lees je vanzelf, want ik denk dat deze woorden iedereen zullen raken. De woorden die ze zegt voelen zo waar en zijn zo veelzeggend voor wat zij mee heeft moeten maken, als meisje in een verkeerd lichaam, met al het onbegrip en pijnlijke situaties van mensen uit de buitenwereld die daarbij komen kijken. Je ontdekt in dit levensverhaal hoe bekrompen (sommige) mensen nog altijd zijn en dat raakt mij behoorlijk, ik snap niet hoe je iemand zo kunt veroordelen en bewust pijn kunt doen om wie hij of zij werkelijk is, en alleen maar omdat het niet in een standaard hokje past. Dit boek heeft mij van begin tot eind laten huilen van geluk en verdriet voor Nora, ze schrijft zo menselijk en echt dat je intens meeleeft met haar verhaal. Plat gezegd komen de meest walgelijk verhalen naar voren over hoe bekrompen en gemeen volwassenen en kinderen kunnen zijn. Het is ronduit schokkend wat Nora te verduren heeft gehad. Ook voor de ouders van Nora heb ik heel veel respect gekregen na het lezen van dit boek, want ook voor hun zal het allemaal niet makkelijk geweest zijn, maar ze hebben in dochter altijd gesteund en zijn nooit van haar zijde geweken. Ook Nora haar tweelingbroer heeft er nooit een probleem of geheim van gemaakt dat zijn ‘broer’ zijn zus is en dat is zo ontzettend veelzeggend over de manier hoe dit gezin dus altijd al in het leven heeft gestaan. Ik vind dit echt weer een ‘alles-in-1 boek’, het doet je verdriet om te lezen wat Nora doormaakt, maar het maakt je ook blij dat er zoveel moois uit voort is gekomen. blijdschap, verdriet, geluk, ellende en overwinning zijn een paar woorden die ik aan dit boek kan linken. Een prachtig verhaal over de weg naar zichzelf. Ook de film ‘Girl’ die gebaseerd is op Nora’s verhaal zou ik graag nog eens zien.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401461047
Pagina’s: 192
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5d89e08a966aa_selected-products” products=”9200000107730825,9200000107771143″ name=”De weg naar mezelf” sub_id=”Nora Monsecour” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.