Molly & ik – Colin Butcher

Gepubliceerd op

Toen oud-politieagent Colin Butcher zijn eigen dierendetectivebureau begon om vermiste en gestolen huisdieren op te sporen, besefte hij al snel dat hij een partner nodig had. En toen zag hij Molly, een onbeminde, ongewenste cocker spaniel, op de website van een dierenopvang. Ze smolt Colins hart met haar intelligentie en charisma en het paar was meteen onafscheidelijk.
Met Colins recherche-ervaring en Molly’s intelligentie, volharding en reukvermogen vormden ze het ultieme duo, en al snel losten ze door het hele land zaken op.

Wanneer Colin bij de politie aan de slag gaat en z’n eerste ‘dierenzaak’ krijgt ziet hij wat dieren kunnen veroorzaken in de samenleving, zelf is hij altijd al een dieren vriend maar zijn werk heeft hij er nooit van gemaakt. Naarmate hij hogerop klimt bij de politie en steeds meer met politiehonden te maken krijgt word zijn interesse gewekt. De honden zijn team-mates, ze werken mét hen, niet vóór hen. Altijd heeft Colin al een zwak gehad voor Cocker Spaniëls en zijn favoriet was Rainbow een leverkleurige Cockerspaniël, de beste in haar werk. De verhalen die je leest met Rainbow in de hoofdrol geven je een glimlach op je gezicht, ze is gek van haar werk en de veelbetekenende blikken tussen geleider en hond zijn magisch te noemen. Colin blijft opklimmen in functie en wanneer hij hoofdinspecteur zware zaken word beseft hij dat hij z’n werk niet meer leuk vind, vergaderingen, overleg, papierwerk e.d zijn niet waar zijn hart ligt en dus besluit hij, na elf jaar marine en veertien jaar politie het roer compleet om te gooien. In het najaar van 2003 begint hij z’n eigen detective bureau maar merkt na een paar jaar al dat er ontzettend veel (misschien wel het grootste deel) vraag is naar huisdier gerelateerde opdrachten en een nieuwe afdeling is geboren, de UK pet detectives. Wanneer er steeds meer ‘vermiste katten zaken’ zich aandienen en ze op een dag een zoektocht hebben die op zich wel geslaagd is omdat de kat is gevonden, maar die wel een zwart randje eromheen krijgt, vind Colin dat ze zich nóg meer moeten toeleggen op hoe katten leven en de gangen die ze op de dag en nacht gaan, om ze zo nog sneller te kunnen vinden met een nóg groter succes resultaat. Dat ‘katten-project’ word project Red Lion genoemd, maar met het onderzoek naar katten gedrag kijken alleen zijn ze er nog niet, Colin wil nog één ding dat hij altijd al heeft gewild, zijn eigen speurhond, een katten detectie speurhond om preciezer te zijn. Maar eerst zou er, in samenwerking met het Medical Detention Dog centre, een frustrerende zoektocht volgden naar de perfecte hond. Na een paar grote teleurstellingen werd dan eindelijk de perfecte hond gevonden, Molly, een werkgefokte zwarte Cocker Spaniël. De trainingen van Molly gaan van start maar ook dit gaat niet zonder slag of stoot, toch redden ze het en vrijdag 23 december 2016 was het dan eindelijk zover, Molly zou die dag worden overgedragen aan Colin waarna ze twee weken een intensieve training zouden ondergaan in het centrum van MDD voor ze écht naar huis mochten. Maar ook thuis aangekomen zijn ze nooit klaar met trainen en oefenen, ze zullen elkaar moeten blijven uitdagen en de zoektochten blijven perfectioneren want alleen zo kunnen ze de beste in hun werk worden en blijven.

De verhalen die Colin verteld zijn van begin tot het eind ontzettend inspirerend en mooi. Ze toveren een glimlach op je gezicht en je voelt met Colin mee wanneer de dingen anders lopen dan gehoopt. Colin heeft in zijn zoektochten naar de vermiste dieren vaak erg veel aan zijn politie achtergrond want dat zorgt ervoor dat de zoektochten nog sneller en beter gaan. Molly is een heerlijke eigenwijze dame met een rugzakje waardoor Colin er nóg harder aan moet trekken om Molly (en zichzelf) ‘perfect’ te krijgen voor hun werk. Maar ook de tegenslagen die Colin en Molly te verduren krijgen slaan ze niet uit het veld maar maken ze nog sterker in hun doorzettingsvermogen en geven ze juist een boost in plaats van dat ze erdoor belemmerd worden. De verhalen die Colin verteld over Rainbow, de politie hond, zijn zo mooi om te lezen, de liefde tussen hond en geleider, de passie voor het vak en ook hoe vol verwondering Colin naar de twee kan kijken en daar zijn eigen dromen in weerspiegeld ziet zijn ontroerend te noemen. Alles dat Colin heeft geleerd en meegemaakt brengt ook de lezer heel wat bij, dus als je ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in politiewerk of speurwerk en hoe dat allemaal in z’n werk gaat, zit je met dit boek gebeiteld. Je leert veel over hoe de dingen in z’n werk gaan en hoe honden en katten zich kunnen gedragen of ‘denken’, echt heel tof om te lezen. Op de cover prijkt de knappe eigenwijze Molly. In het foto katern in het midden van het boek zitten foto’s van Molly en Colin, maar ook van hun succes zaken en een vertederende foto van Sarah, de vriendin van Colin, en Molly die ik vooral mooi vind omdat Molly er heel wat honduren aan heeft gehad om Sarah’s hart te veroveren. De foto’s geven je echt even en blik in de wereld van Molly en Colin en dat is echt super leuk. Een geweldig leuk boek met mooie, liefdevolle, ontroerende maar ook verdrietige verhalen over een top duo en hun werk. Van mij mag er elk jaar wel een boek van Molly en Colin uitkomen zo leuk is het om te lezen wat ze allemaal meemaken.

Uitgeverij: The house of books
ISBN: 9789044355130
Pagina’s:  320
Prijs: € 21,99

[bol_product_links block_id=”bol_5d833e155f2c0_selected-products” products=”9200000110543535″ name=”Molly en ik ” sub_id=”Colin Butcher” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.