Focus, Henk Grol – Mark van den Heuvel

Gepubliceerd op


Hoe kon het gebeuren dat de beste judoka ter wereld nooit wereld- of Olympisch kampioen is geworden? Henk Grol is goudeerlijk over zijn welhaast maniakale streven naar het in zijn ogen hoogst haalbare, Olympisch goud. Als kind maakte hij de afspraak met zichzelf. Alles zou moeten wijken voor het bereiken van de top. Dat lukte (deels) maar Grol betaalde een hoge prijs. Nu is het tijd voor zijn meeslepende verhaal, de ups-and-downs, de offers die hij bracht en het beruchte zwarte gat.

Een ondoordringbare muur die eigenlijk heel kwetsbaar is, dát is voor mij Henk Grol.
Mijn man en ik kijken ‘special forces vips’ en daar deed Henk in mee, en zoals hij daar overkomt, zo leest dit voor mij. Ondoordringbaar maar toch ook heel kwetsbaar, heel nerveus en opgejaagd maar toch super rustig.
In dit boek krijg je alle in’s and out’s te lezen van wie en hoe Henk Grol is.
De cover is echt super mooi om te zien, de kracht die deze gozer in zijn hoofd heeft, zie je op de cover terug komen.  Wat ik heel slim gedaan vind, is sommige dingen uit te lichten, bijvoorbeeld het woord ‘Hyperfocus’.
Je leest ook echt de pijn en het ondraaglijke gevoel van verlies door het verliezen in plaats van winnen, Grol heeft namelijk meer dan genoeg gewonnen, maar nooit Olympisch goud en dat is, als je zijn staat van dienst leest, eigenlijk gewoon onmogelijk.
Een verhaal waarin je vele lagen vind, en de één is mooier om te lezen dan de ander, maar allemaal zijn ze van één man. Een man die zijn focus had liggen op datgenen dat hem nooit gelukt is, en niks is ondraaglijker dan dat. Roy Meyer is wel echt een dingetje voor Grol als ik dat zo mag zeggen, eigenlijk het hele boek heeft een hele pessimistische ondertoon in alles dat er verteld wordt en dat vind ik heel vervelend lezen en ook heel onnodig als je het mij vraagt. Ik weet door de manier van ‘praten’ van Grol dan ook niet of hij hierin het beeld van zichzelf neerzet die hij wil neerzetten. Het boek bevat gelukkig wel een prachtig fotokatern, met foto’s van een jonge Grol en een Grol in het heetst van de strijd, prachtig om te zien.

De schrijver van deze biografie is Mark van den Heuvel, hij is freelance journalist, voorheen van Het Parool en Sportweek. Hij schrijft sinds de vorige eeuw over sport in het algemeen, en voetbal in het bijzonder. Columnist, tekstschrijver en blogger. In 2004 bracht hij het boek Fenomeen uit over voetballer Rafael van der Vaart.

Uitgeverij: Inside
ISBN: 9789048868926
Pagina’s: 284
Prijs: € 22,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.