Het laatste uit liefde – Cathy Rentzenbrink

Gepubliceerd op

image007

Het laatste uit liefde’ door Cathy Rentzenbrink is een schokkend, droevig maar hartverwarmend waargebeurd verhaal over een broer en zijn zus en een tragisch ongeluk. In 1990 wordt Cathy’s broer Matty aangereden door een auto. Hij is zwaargewond en raakt in coma door dit ongeluk. Cathy en haar ouders zijn verantwoordelijk voor de slopende zorg, en willen maar één ding: dat Matty in leven blijft. Maar zijn coma is uitzichtloos. Na acht jaar nemen ze de aangrijpende beslissing om Matty’s leven te beëindigen met euthanasie. Het valt Cathy zwaar met de dood van Matty is het reine te komen. Toch weet ze de draad van haar leven weer op te pakken, ook dankzij de liefde van haar Nederlandse man.

Broer en zus, Matty (Matthew) en Cathy, zijn onafscheidelijk. Ze doen heel veel samen en houden zielsveel van elkaar. Hun ouders hebben een eigen pub, Bell and Crown, waar Matty en zij af en toe ook werken. Na het werk op vrijdag en zaterdag brengt hun moeder hun naar een snookerclub ‘The Rainbow’ buiten de stad omdat er dan disco word gehouden. Op de fatale avond wil Cathy naar huis en krijgt een lift aangeboden, ze vraagt Matty of hij mee wil rijden maar hij slaat af, hij wil nog even blijven. Wanneer Cathy in bed ligt word er van buiten geroepen en ze gaat kijken wat de commotie is. Dat blijken getuigen te zijn die hebben gehoord wie de aangetreden jongen was en de familie komt halen. Cathy besluit haar ouders lekker te laten slapen omdat Matty wel gewoon iets stoms gedaan zal hebben maar niks ernstigs. Helaas was dat een verkeerde aanname en ze zal in het ziekenhuis haar ouders moeten bellen, het is erger dan gedacht en Matty moet geopereerd worden waarna hij in kunstmatig coma gehouden word. Na vele downs maar af en toe ook wat up’s krijgt Matty een epileptische aanval en gaat zijn toestand weer achteruit. Na negen maanden worden er weer scans van zijn hersenen gemaakt en die zijn niet al te positief. Ook het nieuws dat het ziekenhuis zijn status op ‘vegetatief’ heeft gesteld en dat Matty zijn plaats in het ziekenhuis moet afstaan aan de ‘meer hoopvolle gevallen’ geeft het gezin een flinke extra klap. Naar een tehuis of andere plek willen ze hem niet brengen dus nemen ze hem mee naar huis. Wanneer Cathy tijdens haar tijd in Frankrijk alles van een afstand kan bekijken en relativeren komt ze tot de schokkende ontdekking dat het beter was geweest als Matty het niet had overleeft, en wanneer ze haar afgepeigerde ouders thuis aantreft weet ze het zeker, dit kan zo niet doorgaan. Ze gaat in gesprek met haar ouders en na lang praten beseffen ze dat er een andere oplossing moet komen. Vijf jaar na het ongeval brengen ze Matty naar Snaith Hall, een verzorgingshuis in hun eigen stadje. Na lang beraad, huilen en kijken naar andere opties weten ze dat ze geen andere keuze meer is die het beste is voor het omhulsel dat ooit Matty was geweest en na een trip naar de rechtbank krijgen ze toestemming om Matty te laten sterven. Het lege omhulsel dat ooit hun Matty was geweest was niet Matty meer, dat wisten ze heel goed. De sportieve grappige, uitdagende Matty met zijn onvoorstelbare lengte van 1.93 was er niet meer en dat verdiende de laatste daad uit liefde, hoe moeilijk dat ook was.

De zin die de chirurg uitspreek nadat Matty is geopereerd slaat een gat in je hart en geeft acuut blijk van hoe erg het in werkelijkheid was, de chirurg zei; ‘ik heb uw zoon gered, meneer Mintern, maar we weten nog niet of dat ook het juiste was om te doen’. Het verhaal word op zo’n eerlijke, zuivere, mooie manier verteld, met krantenstukken, de stukken voor de rechtbank en andere teksten erbij dat je je heel goed kunt invoelen in het verhaal. De liefde voor Matty, de onzekerheid over zijn toestand en de laatste beslissing uit liefde ontroeren je heel erg. Cathy verteld zo puur en eerlijk over hoe zij het beleefd heeft, hoe ze dingen niet meer wist of anders heeft onthouden, welke gedachten ze over alles had en zich daar soms voor schaamde en hoeveel pijn alles heeft gedaan en nog steeds doet. Een prachtig verhaal maar zo ontzettend verdrietig. Ook de titel is heel mooi gekozen en het had geen betere titel kunnen krijgen want een daad als dit, een keuze als deze, kán alleen maar uit liefde gemaakt worden.

Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021564142
Pagina’s: 240
Prijs: € 17,99

[bol_product_links block_id=”bol_57ed31105b8f3_selected-products” products=”9200000059982644″ name=”Het laatste uit liefde – Cathy Rentzenbrink” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.