Shoe is my middle name – Niels ‘Shoe’ Meulman

Gepubliceerd op

198e1f38-c1dd-431e-930e-b6daaa2e4970

Ever since he picked the graffiti name Shoe in 1979, Niels Meulman has been carving out his own path towards the international art world. Being a graffiti pioneer from Amsterdam, he worked with American counterparts such as Dondi White, Rammellzee and Keith Haring in the 1980s. He made the transition from the streets to fine art with a unique fusion of calligraphy and graffiti, which he named Calligraffiti. This soon became a worldwide phenomenon and now plays a significant role within Urban Contemporary Art. It also sparked the catchphrase ‘A word is an image, writing is painting’. In recent years Niels Shoe Meulman moved towards a style he calls Abstract Vandalism. Influenced by the great painters of Abstract Expressionism, his work has been shown in countless exhibitions all over the world and is included in the permanent collections of museums and private collections. ‘Shoe Is My Middle Name’ celebrates three decades of art by a legendary graffiti artist, painter, writer, designer and calligrapher. A striking book that offers an overview of his career, showcasing his evolution through a masterful mixture of paintings, murals, poetry, interviews, graphics and insights about his identity as an artist and art itself.

Al sinds zijn elfde heeft ‘Shoe’ deze naam voor zichzelf en zijn werk voor gekozen. De naam die je als kunstenaar kiest word een deel van je identiteit, wat je werk is wat en wie jij bent. Deze naam is gekomen doordat hij op zijn elfde een schoen tekende op de muur maar niemand kon zeggen wat het nou eigenlijk was, hij moest het woord erbij schrijven en zo is zijn naam ontstaan. Shoe’ creaties bevatten de perfecte balans tussen chaos en controle en dat zie je in de prachtige werken die hij creëert. Het mooie aan ‘Shoe’ zijn werk vind ik dat de ‘foutjes’ die een ander zijn werk zouden ruïneren zijn werk juist die echte ‘Shoe-touch’ geeft. Zijn bijzondere manier van woord en beeld samen brengen is magisch te noemen, het heeft vele ‘layers’ en dat maakt zijn werk zo ontzettend mooi. De vage strepen, de ‘layers’, de druppels, de woorden… het is compleet zoals ‘Shoe’ dat bedoeld. Er wordt ook uitgelegd dat de perfecte verhouding tussen de positieve en negatieve ruimte het makkelijker maakt om de kalligrafische letters te lezen en de verschillen in de dikke, kleur en intensiteit van elke letter maakt het kijken ernaar erg leuk, iets dat ‘Shoe’ absoluut beheerst. Met theorieën over taggen/schilderen en creëren heeft ‘Shoe’ niets, hij is van mening dat de enige manier om goed te worden en je materialen te leren kennen DOEN is. Probeer, DOEN, oefenen en nooit stoppen. Vanaf het begin is zijn werk bestempeld als, Calligraffiti, al vindt hij dat zijn werk eigenlijk zo niet echt meer kan heten omdat het steeds abstracter is geworden. Inspiratie is overal uit te halen, van een blad aan een boom tot de natte vegen van de mop van de schoonmaker, van geluiden in het park tot mooie muziek. Een prachtige zin vind ik ‘I write paintings and I paint words’ dat zinnetje past zo naadloos in ‘Shoe’ wereld dat het bijna onmogelijk lijkt niet gebruikt te worden.

Doordat het boek nog moet uitkomen heb ik het helaas nog niet in handen mogen hebben dus over de vormgeving, kwaliteit of lay-out van het fysieke exemplaar kan ik niks vertellen, maar als dat half zo mooi is als wat er in het boek staat maak ik mij daar niet druk om want dat is prachtig. Veel verhalen over de historie van deze vorm van kunst is ontstaan, over hoe Shoe ‘is ontstaan’ wat zijn werk inhoud en waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. De kunstwerken die ‘Shoe’ maakt zijn bijna magisch te noemen, ik kan ernaar blijven kijken. Bij sommige werken staan gedichten die ook ontzettend mooi en krachtig zijn. De kleuren, en vormen, de magische kunst in ‘Shoe’ zijn werk maakt dat je kunt blijven kijken en dat zal ik ook zeker nog vaak doen. De vele verhalen van ‘Shoe’ en de vele informatie over de wereld van zijn kunstvorm geven dit boek een grote kracht mee, je leert met prachtige beelden over deze wereld waardoor je dingen niet snel meer zult vergeten omdat het een onuitwisbare indruk achter laat (in ieder geval bij mij).

Uitgeverij: Overamstel uitgevers
ISBN: 9789048836000
Pagina’s: 300
Prijs: € 59,99

[bol_product_links block_id=”bol_57ed2fd117139_selected-products” products=”9200000059982887″ name=”Shoe is my middle name – Niels ‘Shoe’ Meulman” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.