De Da Vinci Code (YA-versie) – Dan Brown

Gepubliceerd op

426421

Tijdens een werkbezoek aan Parijs krijgt Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, ’s avonds laat te horen dat in het Louvre de conservator bruut is vermoord. Naast het lijk heeft de politie merkwaardige codes gevonden. Samen met de Franse cryptologe Sophie Neveu begint Langdon een speurtocht naar de reden van de moord. Als ze de bizarre raadsels beginnen te doorgronden, raken ze via de werken van Leonardo Da Vinci op het spoor van een eeuwenoud mysterie en een verbijsterend geheim dat dreigt verloren te gaan…

Als Robert Langdon midden in de nacht door de Dienst Centrale Recherche wordt wakker gemaakt en verzocht wordt mee te komen naar het Musée du Louvre, begrijpt hij er niets van waarom juist hij van zijn bed wordt gelicht. Jacques Saunière is dood, zover was hem duidelijk nadat hij de foto had gezien van de conservator. Bezu Fache, “Le capitaine”, zou hem opwachten bij de hoofdingang. Robert merkte al snel dat Fache zijn conclusie al had getrokken.

Als de Franse cryptologe Sophie Neveu ten tonele verschijnt, dit tot ergernis van “le capitaine”, merkt Robert dat niet iedereen eerlijk is in het geven van de juiste informatie. Nadat hij uitleg van Sophie had gekregen besloot zij dat het beter was, dat ze zouden vluchten naar de Amerikaanse ambassade. Hier was Robert totaal niet mee eens, dit zou juist bevestigen dat hij de schuldige is.

Robert wist dat Da Vinci meespeelde in het oplossen van de informatie die Jacques Saunière had achtergelaten, zo ook de wiskundige getallenreeks van Leonardo Fibonacci, maar wat het hem zou moeten zeggen, geen flauw idee. Als hij dan ook nog te horen krijgt dat Sophie zijn kleindochter is, snapt hij nog steeds niet waarom haar grootvader hem erbij had geroepen.

Dan gaan zijn hersens aan het werk en merkt hij dat er niet staat wat er had moeten staan. Ze besluiten nog niet te vluchten maar zoeken verder in het museum naar andere aanwijzingen die er volgens hen zouden moeten zijn. Ze vinden inderdaad meer, zelfs een sleutel, al hebben ze geen idee waarvoor die sleutel is? Ze ontsnappen uit het museum en rijden naar de ambassade.

Robert legt Sophie uit wat hij weet van Priorij van Sion, de oudste geheime genootschappen ter wereld. Zo ook dat Da Vinci de grootmeester was van de broederschap. Als ze zien dat de ambassade geblokkeerd is door de politie, bedenken ze een ander plan om te vluchten.

Door toeval stuiten ze op een adres wat op de sleutel staat. Ze komen uit bij de depositobank van Zürich. André Vernet, de directeur van het Parijse filiaal, wordt erbij geroepen als blijkt dat ze niet weten wat het rekeningnummer is. Als hij ze verteld dat ze door Interpol gezocht worden voor moord, kijken ze verbaasd op. Maar als ze te horen krijgen dat er foto’s van hen circuleren op tv weten ze dat ze niet veel tijd hebben.

Alles hadden ze nauwkeurig onthouden, maar niets van een rekeningnummer hebben ze mee gekregen. Of wacht…zou het zo makkelijk zijn… zou het foutief geschreven getallenreeks van Fibonacci het rekeningnummer zijn? En wat was hier in de depositobank verborgen…”de Sangreal”?

giampietrino-last-supper-ca-1520

Op dit boek rust een mooie vloek, je MOET het lezen, je MOET het weten… Net als Dan Brown heb ik een voorliefde voor codes, geheimen, symbolen en ontcijferen. En een ieder heeft wel iets gehoord over Da Vinci, over kunst, de kerk, het geloof. Geef die termen aan Brown en hij maakt het meesterlijk werk De Da Vinci Code. Zijn theorieën, zijn bedenkingen, de toevallen of juist niet de toevallen, alles zet je aan het denken, zou het waar zijn? Het heeft mij aangezet om een zoektocht op internet te laten maken en achteraf dingen uit het boek na te gaan. Dan Brown heeft speciaal voor de young adults deze versie geschreven en ik hoop dat zij het net zo meesterlijk vinden als ik.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 7523 7
Aantal pagina’s: 978 90 245 7523 7
Prijs: € 14,99
ISBN (Ebook): 978 90 245 7524 4
Prijs (Ebook): € 9,99

[bol_product_links block_id=”bol_57ed2da097f40_selected-products” products=”9200000059528287,9200000064835329″ name=”De Da Vinci Code (YA-versie) – Dan Brown” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.