Te veel en nooit genoeg – Mary L. Trump

Gepubliceerd op

In dit onthullende, gezaghebbende portret van Donald J. Trump schetst zijn nicht de duistere geschiedenis van haar familie. Mary Trump bracht haar jeugd grotendeels door in het imposante huis van haar grootouders, waar Donald met zijn broers en zussen opgroeide in een nachtmerrie vol trauma, destructieve relaties, verwaarlozing en psychische mishandeling. Ze was persoonlijk aanwezig bij talloze etentjes en de soms grimmige en verwarrende familiebijeenkomsten. Mary vertelt alles: van Donalds plek in de schijnwerpers van de familie tot de verschrikkelijke manier waarop hij zijn vader afdankte toen hij Alzheimer kreeg.

Mary’s inzicht en haar familieband zijn cruciaal in deze onthullende biografie, die blootlegt hoe familiepatronen en de schadelijke relatie met zijn vader de beschadigde man hebben gecreëerd die Trump nu is. Alleen een insider kan deze zenuwslopende saga vertellen – en Mary is de enige die bereid is openheid te geven over een van ’s werelds meest machtige en disfunctionele families.

In dit boek over de leider van de VS Donald Trump verteld zijn nichtje Mary, hoe deze lichtelijk gestoorde man zo geworden is. Uiteraard moet je er als lezer altijd maar vanuit gaan dat het geschrevene de waarheid is, of in ieder geval dat het de waarheid van de verteller met zijn of haar herinneringen is, maar honderd procent zeker weten doe je dat nooit, dus hou ik een slag om de arm wat betreft mijn mening over het geschrevene in mijn recensie.

Een clown, een mislukte zakenman en andere niet flatterende benamingen komen op Trumps naam te staan in dit boek. Een behoorlijk gestoorde, of anders gezegd mislukte opvoeding, ligt ten grondslag aan het afwijkende gedrag dat Trump deze dagen nog altijd vertoont, en zo te lezen is in meer gevorderder mate dan vroeger al het geval was, zo stelt nicht Mary. Papa Trump, Fred, was een invloedrijke zakenman die vastgoed te over had en goede bouwprojecten volmaakte, zolang het maar met subsidiegeld te financieren was, het bedrijf was namelijk zwaar afhankelijk van overheidsfinanciering. De titel van het boek hangt samen met een uitspraak van Norman Vincent Peale, een favoriet van Fred, de vader van Trump. Doordat Donald zijn vader, Fred, zijn broer Freddy wilde straffen, promoveerde hij Donald tot ‘president’ van Trump management, ook al was er in die tijd weinig tot niks te doen en had Donald nagenoeg geen kwaliteiten. Het begin van het boek gaat vooral over de vader van Mary, Freddy, de broer van Donald Trump. Het gekonkel met geld en macht is de familie Trump niet vreemd en Donald weet dat tot een geheel nieuw niveau te tillen. Als ik dit boek zo lees is het een hel en een zegen in één geweest om te behoren tot de familie Trump, geld genoeg, maar ook de psychische mishandelingen ontbreken niet. ‘Ik moet Donald ten val brengen’ zijn letterlijk Mary’s woorden en wie weet krijgt ze dat met dit boek wel voor elkaar, al betwijfel ik dat helaas ten zeerste. Dat de familie Trump dit boek wilde tegenhouden kan ik goed begrijpen, want erg flatteuze dingen staan er niet in om een ‘goede’ naam te behouden.

Mary schetst als psychologisch onderlegd persoon een beeld van Donald J Trump over hoe het komt dat hij geworden is wie hij geworden is en hoe zijn psyche in elkaar steekt. Naar het einde toe worden het, in mijn ogen, steeds meer steken onder de gordel en gewoon kwaadspreken dan een goed onderlegde visie.

Uitgeverij: Xander
ISBN: 9789401613330
Pagina’s: 303
Prijs: € 20,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.