Waarom vissen niet bestaan – Lulu Miller

Gepubliceerd op

Een verborgen geschiedenis van orde en chaos en mogelijk een moord…

Deels biografie, deels wetenschappelijk avontuur, één geweldig verhaal. Waarom vissen niet bestaan is een wonderlijke zoektocht naar orde in onze chaotische natuurlijke wereld.

De prijswinnende journaliste Lulu Miller stuit op een goed moment op het fascinerende levensverhaal van David Starr Jordan, een excentrieke taxonoom. Hij ontdekte bijna een vijfde van alle vissoorten op aarde en verzette zich onverbiddelijk tegen de chaos van het bestaan. Miller raakt door hem gefascineerd; misschien heeft hij iets bedacht – een doel, een reden, maar ze ontdekt op haar beurt veel meer over hem dan ze ooit had willen weten…

Dat “chaos” de enige zekerheid in het leven was, ondervond ook David Starr Jordan. Hij streed er bijna dagelijks tegen. David is ook degene die onze grote levensboom op aarde in kaart heeft gebracht, een kaart van alle planten en dieren. Het lukte hem zelfs om in zijn tijd, één vijfde van alle soorten te ontdekken. Totdat chaos terugsloeg met een aardbeving en al zijn nog onbekende vissoorten, die hij bewaarde in potten en labelde met hun verzonnen namen, in gruzelementen vielen. Dat is waar hij de strijd tegen chaos aanging. Lulu leerde als wetenschapsjournalist David Starr Jordan begin jaren twintig kennen, verklaarde hem toen voor gek, maar op het moment dat chaos in haar leven kwam, dacht ze toch als eerste terug aan de taxonoom.

In het biografische gedeelte over David vertelt Lulu, dat zijn ordening al vroeg was begonnen. Hoe zijn voorliefde voor planten en dieren was ontstaan. En wat zijn ouders vonden van zijn tijdsbesteding in het maken van gedetailleerde kaarten, beginnend bij de boerderij en wat later uitliep naar de continenten. Ze worden door zijn moeder weggegooid, maar als zijn broer overlijdt, pakt hij zijn obsessie in het vastleggen van het onbekende weer op. Hij gaat naar de universiteit en behaalt zelfs zijn bachelor en master, maar een baan bleef uit. Totdat hij het krantenbericht van de naturalist Louis Agazzi ziet, waarin je kon deelnemen aan een “instructieve cursus Natuurlijke Historie aan zee” op het Penikese Eiland. Op dat moment nam zijn leven een wending.

Naast de biografie van David is er ook de levensloop van Lulu. Zij stelt haar vader al op jongere leeftijd de vraag: “Wat is de zin van het leven?” Zijn antwoord doet haar zwijgen, het was niet het sussende antwoord wat ze verwacht had, maar desondanks heeft ze toch vaak zat in haar leven geprobeerd om in zijn “nihilistische clownsvoetstappen” te treden. Zo makkelijk als haar vader in het leven stond, zo gemakkelijk ging het helaas niet bij haar zus en zichzelf. En op het moment dat chaos haar te pakken krijgt, zoekt ze steun bij taxonoom David Starr Jordan. Ze duikt in zijn leven en tussen al zijn geschreven stukken vindt ze de zin: “Ik stapte over naar de evolutionisten als een kat die door een jongen aan zijn staart over het kleed wordt geleid!”. Hierin zit ook David’s afkeer van Agazzi naar Darwin beschreven, maar het gaf haar net dat ene lichtpuntje waarin ze verder gaat met haar zoektocht: “Hoe schepte David orde in chaos?”…

De cover is echt briljant gevonden, een vervaagde vis maar toch herkenbaar en daar past de titel perfect bij. Met de woorden waarmee Lulu haar proloog begint, heeft ze je als lezer gelijk al te pakken en lees je gefascineerd haar tekst over het begrip “chaos” in combinatie met David Starr Jordan. Ze laat je niet alleen nadenken, maar ook beseffen hoe het is als je het leven door de ogen van vele wetenschappers op verschillende gebieden ziet. Haar eigen leven begint zoals ieder kind, zonder zorgen en gevaren, totdat ook zij de donkere kant van het leven ervaart. Daar begint haar zoektocht: “Hoe gaan andere om met chaos?” Zoveel mensen, zoveel gedachtes, van Oude Grieken, naturalisten, filosofen, wetenschappers tot Lulu’s vader en natuurlijk niet te vergeten David. Allemaal verschillende achtergronden, maar zo ook hun eigen gedachte over het leven. Lulu laat ze je allemaal zien en horen. Ze laat je als lezer nadenken over haar simpele vraag aan haar vader: “Wat is de zin van het leven?” Dit is zo’n geweldig fascinerend boek, van simpele tot aan diepgaande gedachtes, van levenservaringen tot aan waanideeën. Lulu laat je bestaande wereld, die ineens vol zit met aannames, even doen vervagen en laat je met haar boek nadenken over wat jouw gedachte over orde in chaos is.

Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048867318
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 22,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.