Wat zou Frida doen? Gids om met lef te leven – Arianna Davis

Gepubliceerd op

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907 – 1954) werd bekend om haar kleurrijke zelfportretten, maar ook om haar flamboyante, tegendraadse persoonlijkheid en scherpe geest. Met fans als Madonna en Beyoncé is zij een hedendaagse icoon van lef, vrouwelijkheid en creativiteit. Van Oscarwinnende films tot T-shirts en interieurinrichting – haar invloed blijft onmiskenbaar.

In Wat zou Frida doen? Leren we leven als zij. Intieme details uit haar leven, gevleugelde uitspraken en haar dappere keuzes inspireren de lezer om net als Frida schaamteloos zichzelf te zijn. Onderwerpen als de liefde, tegenwind en tegenslag, pijn, seks, identiteit of vriendschap – Frida had over alles een mening en was in alles een bewonderenswaardig voorbeeld. Met dit boek ontdekken we hoe we net als Frida kunnen liezen voor authenticiteit en succes, wat ook op ons pad komt.

Viva la vida!  –  Leve het leven

In de zuidelijke wijk Coyoacán in Mexico-Stad staat een zinderend blauwe huis “La Casa Azul”. Het huis van Frida Kahlo, een geschenk van haar echtgenoot. Nu is het blauwe huis een museum genaamd: Museo Frida Kahlo. Sinds de jaren ’90 raast de “Fridamania” over de hele wereld. Frida heeft haar naam neergezet in de Vrouwenemancipatiebeweging, zo ook in de filmwereld met haar bekroonde biografische film uit 2002 waarin Salma Hayek Frida speelt. Frida is zelfs groots in de merchandise wereld te vinden, van sokken tot interieurspullen, er is zelfs een Frida-maandverband verkrijgbaar. In dit boek snuif je door de ogen van Arianna het leven van Frida op. De standaard gegevens, maar ook de mooie momenten in haar leven, evenals de verschrikkelijke gebeurtenissen die haar zijn overkomen. Dit boek is niet een biografie, Arianna wil je juist een beeld van Frida laten zien, waar wij lering uit kunnen trekken en tegelijkertijd toch ook meer over haar te weten komen. Hoe kan haar nalatenschap anderen inspireren tot een avontuurlijker leven? Vandaar de titel: “Wat zou Frida doen?

Het boek is in 10 hoofdstukken verdeeld, te weten:

Hoofdstuk 1 – Zelfvertrouwen
Frida was stoer, het ontbrak haar niet aan zelfvertrouwen. Misschien was ze ook wel een ster in het verbergen van haar onzekerheden. Haar levensles voor nu zou zijn: Hou van jezelf, zonder photoshoppen. De vraag van Arianna is: Wat zou Frida doen als ze een dosis zelfliefde nodig had? Met de punten: “Zet die wenkbrauwen aan”, “Maak portretten van jezelf” en “Maak er een spektakel van” legt Arianna je het uit.

Hoofdstuk 2 – Pijn
Naast Frida’s zelfvertrouwen stond ze ook bekend om haar levenslust. Ze had polio overwonnen, een verschrikkelijk busongeluk overleefd, verscheidene miskramen gehad, maar iedere keer raapte ze zich op en stond ze er weer. Zelfs op het eind verscheen ze nog bij een solotentoonstelling. Ze liet nooit de pijn fysiek of mentaal bepalen wie zij was. Daarom de vraag: Wat zou Frida doen… om haar innerlijke kracht aan te spreken?…

Hoofdstuk 3 – Creativiteit
Het gekluisterd zijn aan haar ziektebed maakte het dat ze ging schilderen. Er werd een schildersezel gebracht en met een spiegel, kwamen de beroemde zelfportretten. In haar woorden: “Ik schilder altijd alles wat er door mijn hoofd gaat, zonder daar verder over na te denken”, voel je haar passie. Zelfs de kleuren hebben voor haar een diepere betekenis. De vraag van Arianna is: “Wat zou Frida doen… als ze wat creativiteit nodig had?…

Het boek gaat verder met de hoofdstukken 4 t/m 10 met de onderwerpen: Stijl, Liefde, Hartzeer, Seks, Identiteit, Vriendschap en als laatste Viva la vida.

Arianna vertelt over Frida, haar korte (47 jaar) maar toch o zo heftig leven, met de gegevens die er over Frida bekend zijn. Bij het lezen voel je gewoon Arianna’s enthousiasme en bewondering die zij voor Frida heeft. Er staan bijzondere mooie, maar ook rakende uitspraken in, die worden in een kader met toepasselijke bloemen vermeld. De mooiste is toch wel: “Ik heb geprobeerd mijn verdriet te verdrinken, maar die klootzak heeft leren zwemmen”. Er staan stukken van persoonlijke brieven van Frida in. Brieven die voor vrij lange tijd waren opgeslagen in een gesloten badkamer in “La Casa Azul”. Die brieven maken het dat ik Frida nog meer bewonder. Alles wat haar is overkomen, haar verdriet en pijn, ze liet dit alles nooit haar leven beïnvloeden of beheersen. Die kracht om dat te kunnen is toch wel bijzonder. Zelfs na haar dood leeft Frida voort als een bijzondere sterke vrouw, die een ongelofelijke wilskracht had in het leven en een icoon is in de kunstwereld door haar geweldige creativiteit. Maar haar lef is nog het mooiste, wat heb ik een respect gekregen voor deze vrouw. Op een unieke manier weet Arianna met dit boek het verleden, met een klein beeld van hoe Frida in het hedendaagse leven zou zijn geweest te combineren.

Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021583099
Aantal pagina’s: 240
Prijs: € 20,00

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.