D – Een geschiedenis van twee werelden – Michel Faber

Gepubliceerd op

Een geschiedenis van twee werelden.

Dhikilo is anders dan de andere kinderen op haar school. Ze woont in een slaperig Engels kuststadje, maar werd geboren in een land dat eigenlijk niet bestaat. Wanneer op een ochtend plots de letter D volledig uit de taal verdwenen is, lijkt Dhikilo de enige te zijn die dit doorheeft. Om de “d” terug te krijgen, leiden een overleden professor en zijn sfinx haar naar de magische wereld Liminus. Daar moet ze het opnemen tegen de Gamp, Liminus’ verschrikkelijke dictator. Tijdens haar avontuur komt ze de meest wonderlijke wezens tegen. Lukt het Dhikilo om te voorkomen dat de Gamp de taal vernietigt?

Dhikilo ‘s beste vriendin Mariëtte kwam uit Frankrijk, zij wist dat Dhikilo niet van hier was. Zij kwam uit Somaliland, wat de meeste verwarde met Somalië. Omdat haar naam niet echt gangbaar was (Dhikilo Saxardiid Samawada Bentley) werd ze Dicky genoemd. Ze was nog geen jaar oud, toen ze nog in Laascaanood woonde met haar ouders, maar er kwam een oorlog. Haar ouders gingen uit elkaar en haar vader had haar afgestaan aan een verpleegster in deze wereld. Zodoende woonde Dhikilo nu bij haar pleegouders in Camber-on-Sands. Door middel van een brief wisten ze dat haar moeder was overleden, maar van haar vader ontbrak ieder spoor. Nergens was er iets te vinden over haar land waar ze vandaan kwam, behalve in een boekenzaak. Haar taal was echt magisch, één woord kon een hele zin weergeven. Maar er was niemand die het haar kon leren. Bij het ontbijt merkt Dhikilo op dat haar ouders de letter “d” niet uitspreken. Onderweg naar school ziet dat ook op borden, daar ontbrak de “d” ook. Maar als haar vriendinnen haar Icky noemen, loopt de verbazing op. Het was duidelijk niet iets wat eenmalig was, want er verdween steeds meer. Zelfs voorwerpen met de letter “d”, zo verdween de drums in een etalage, de duizendschoon in een tuin en kon je geen darts meer spelen in een café. Maar het meest vreemde was, dat de bordjes bij de tandarts en de dokterspraktijk waren veranderd “privéterrein verboden toegang”. De enige die het doorhad was Dhikilo, niemand anders zag het. Dan hoort Dhikilo dat haar professor Oerfield (Dodderfield) is overleden en besluit ze naar zijn begrafenis te gaan. Dhikilo blijkt als enige naar de begraafplaats te zijn gegaan waar de professor ter aarde werd gelegd. En dan bemerkt ze weer iets vreemds op, ze hoort de hond van de professor blaffen, mevrouw Robinson, wat vreemd was want alle honden waren inmiddels ook allemaal verdwenen. Bij thuiskomst vraagt ze aan Ruth haar moeder het adres van de professor en als ze bij het vervallen huis aankomt en net besluit na lang wachten toch terug naar school te gaan. Gaat de deur open en hoort ze een bekende stem haar vragen of ze naar binnenkomt. Dat was al vreemd, laat staan dat in de zin alle d waren uitgesproken…

Allereerst de cover is in één woord magisch, het spreekt een soort van oudheid uit en heeft een enorme aantrekkingskracht, zeker in de combinatie met alleen de letter “D”. Het verhaal zelf is opgedeeld in twee delen. Eén deel speelt zich in DEZE wereld af en het andere in DIE wereld. Faber geeft je in het begin achtergrond informatie over Dhikilo, waarom ze iets met beide werelddelen te maken heeft, hiermee triggert hij je nieuwsgierigheid. Zijn vertelwijze is ook heel apart, zo vertelt hij niet alleen over en vanuit Dhikilo maar ook vanuit zichzelf. Dat maakt het verhaal echt uniek, dat een schrijver uit eigen naam, je uitleg geeft over personages of gebeurtenissen. Als het avontuur van Dhikilo echt begint, heb je gelijk al een geweldige Sfinx die haar terzijde staat op het avontuur om achter het verdwijnen van de letter “D” te komen. Doordat de letter “D” verdwijnt, verdwijnt het ook in de woorden die zij uitspreken. In het begin is dat even wennen maar al gauw lees je het alsof de letter er gewoon staat, echt heel apart. Faber laat je ook verbazen over zijn sprookjesachtige en fantasievolle wezens in de andere wereld, die niet altijd een happy end in gedachten hebben. Maar het duo Nelly de Sfinx en Dhikilo die samen op avontuur zijn, zijn ook echt bijzonder en uniek. Er gebeuren heel veel rare dingen op hun avontuur in het redden van de andere wereld, maar eigenlijk moet je zo min mogelijk weten en gewoon dit exclusieve Charles Dickens ode van Michel Faber lezen.

Michel Faber had bij het verschijnen van zijn laatste roman, “Het boek van wonderlijke nieuwe dingen” in 2015 aangekondigd dat hij geen romans meer zou schrijven. Het overlijden van zijn vrouw Eva was daarin doorslaggevend. En toch kwam er het meesterlijke verhaal “D”. Faber was daar vijfendertig jaar geleden aan begonnen en als fijnzinnige ode aan Charles Dickens schreef hij het avontuurlijke fantasieverhaal over vriendschap, innerlijke kracht en moed.

Uitgeverij: Podium
ISBN: 9789463810029
Aantal pagina’s:
Prijs: € 20,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.