Liefde van A tot Z – S.K Ali

Gepubliceerd op

^Een wonder: iets dat je heel bijzonder vindt, zelfs al is het eigenlijk heel gewoon. Zoals de frietjes van de moeder van Adam die ze samen maakten^

Een rariteit: iets vreemds, of iets dat je aan het denken zet. Zoals de docent van Zayneb die zijn klas maar blijft voorhouden hoe ‘slecht’ moslims zijn. Zayneb, de enige moslim in de klas, is niet slecht. Ze is kwaad. Als ze geschorst wordt, vertrekt Zayneb naar haar tante in Doha, Qatar. Ze voelt zich schuldig omdat ze ook haar vriendinnen in de problemen heeft gebracht en ze belooft zichzelf om minder confronterend te worden. Adam heeft multiple sclerose, de ziekte waaraan hij zijn moeder verloor, en vertrekt ook naar Doha om zijn familie te bezoeken. Hij probeert om zijn diagnose geheim te houden voor zijn vader en zusje. Zayneb en Adam ontmoeten elkaar op het vliegveld. En dan? Dan volgt er een verzameling van wonderen en rariteiten.

Zayneb is achttien en gaat naar haar tante in Doha, Qatar. Al is het wel een week eerder dan gepland, want Zayneb is een week geschorst van school en daarna begint de vakantie al. Adam is gestopt met zijn studie omdat hij dingen wil maken en bang is dat hij door zijn diagnose MS minder tijd heeft dan hij eerst dacht. Allebei hebben ze een dagboek dat ze bijhouden, de wonderen en rariteiten in het leven. Zayneb schrijft vooral over rariteiten, zij vindt rariteiten het meest voorkomend en dus het makkelijkste om over te schrijven, en Adam over wonderen, hij vindt wonderen het belangrijkste, omdat ze zo mooi zijn. Het is voorjaarsvakantie en ook al heeft dat voor beide op dit moment weinig meer met school te maken omdat ze daar niet meer op zitten, vacation it is. Ook Adam gaat naar Doha om zijn vader en zusje weer te zien. Stom toevallig ontmoeten Adam en Zayneb elkaar al in het vliegtuig van Londen naar Doha en blijven elkaar vaker ontmoeten. Gaandeweg weven hun levens zich door elkaar heen en ontstaat er van alles. Liefde, lasten maar vooral diepgang.

 

En poëtisch mooi verhaal over een jongen die op jonge leeftijd zijn moeder is verloren aan MS en zelf ook MS blijkt te hebben, en een meisje die een cultuur heeft waar iedereen wel een mening over heeft, de islam. De hoofdonderwerpen in dit verhaal zijn discriminatie en ziekte, twee dingen die heel persoonlijk zijn en die iedereen op zijn of haar eigen manier aanvoelt, maar naast deze onderwerpen komen er veel meer belangrijke boodschappen en lessen naar boven. De cover vind ik niet echt mooi of bij het verhaal en dat vind ik wel jammer, daar had van mij best wat meer lading in gemogen, de buitenlandse cover vind ik dan al veel sprekender en veelzeggend. Dit verhaal raakt je op een manier die niet vervelend is, het verhaal is perfect in verhouding qua verdriet, humor en serieuze dingen. Wat ik ook erg mooi vind aan dit verhaal is dat er feitjes en weetjes over de islam en MS in verweven zijn zodat je ook echt iets over de cultuur en de gebruiken en meer over de ziekte leert, in plaats van alleen maar een mooi en tegelijkertijd verdrietig liefdesverhaal te lezen. In de titel zie ik meerdere betekenissen in, A tot Z is simpel te zien als Adam en Zayneb maar ook een paar andere dingen die je zelf mag zien. Wat ik mooi maar ook wel een beetje ‘verdrietig’ vind, is hoe onzeker Ali op sommige momenten is over het schrijven van dit verhaal en haar kunnen, ik zal zeggen ‘dit is een prachtig verhaal dat mij echt heeft geraakt en bijblijft’. Ook vraagt Ali of het verhaal misschien ongeloofwaardig overkomt, waarop ik volmondig NEE zeg (en dat is mijn persoonlijke mening), de daden van Zaynebs ‘haters’ gebeuren in het echte leven ook, en de gevoelens en gedachten van Zayneb en Adam zijn intens en mooi, en inderdaad zullen sommige dat niet herkennen en anderen (waaronder ikzelf) wel, maar dat is ook het mooie aan verhalen als dit, iedereen mag het op zijn of haar eigen manier belezen.

Uitgeverij: Best of YA
ISBN: 9789000374564
Pagina’s: 351
Prijs: € 17,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.