De kronieken van de zeven eilanden deel 1: De Heersers van Kir – Mariëtte Aerts + Winactie!

Gepubliceerd op

de-kronieken-van-de-zeven-eilanden-boek-1-de-heersers-van-kir-mariette-aerts-boek-cover-9789051163599

Raben is een jonge Lezer: wanneer hij een voorwerp oppakt en zich openstelt, leert hij alles over de geschiedenis ervan. In het rijk van de Zeven Eilanden moeten Lezers de Heerser van Kir, Heer Glendahl, en zijn eerzuchtige raadsheer Himmondar helpen bij hun zoektocht naar de Oude Artefacten, die de Oude Magie van vroegere tovenaars in zich bergen. Om dit te vermijden leert Raben hoe hij zijn gave verborgen kan houden. Dit komt goed van pas wanneer hij de oudste zoon van Heer Glendahl moet begeleiden op zijn reis naar het eiland Ing’maril. Als hun schip wordt overvallen door piraten neemt Rabens leven een heel andere wending. Gelukkig kan hij rekenen op de steun en magie van de jonge pirate en Elementaliste Calli, die wind en regen in haar macht heeft.

Het boek gaat over Raben, een jongen die op het eiland Ing’tassa woont samen met zijn moeder en over Calli, een meisje dat aan boord leeft op een piratenschip de Razernij van Zuran Zoutbaard.
Raben Teller is een Lezer en jonge genezer in opleiding. Een Lezer is iemand die door middel van een voorwerp vast te pakken, de geschiedenis van dat voorwerp kan zien en of voelen. Hij woont samen met zijn moeder Melloïse Teller, een kruidengenezeres. Raben is bij Meester Hobbe in de leer om zijn gave, als Lezer in het uiterste te beheersen, maar nog meer om het te onderdrukken en onzichtbaar te maken. Heer Glendahl, de Grote Heerser van de Zeven Eilanden, is namelijk gefascineerd door Lezers. Die heeft hij nodig voor de zoektocht naar de Oude Artefacten, die vol oeroude magie zouden zitten. Zijn gedreven monnik Himmondar had in de oude geschriften gelezen dat de Oude Artefacten ergens in het Eilandrijk verborgen moesten liggen.

Monnik Himmondar werkt samen met wat hij de slimste van de drie kinderen van Glendahl vond, joffer Shintelle (dochter van Zorinda en Glendahl). Shintelle is de enige die de ijzerige innerlijk bezat, de gedrevenheid en de sluwheid. Samen met Shintelle probeert Himmondar de oude schriften te ontcijferen, die hem verder kunnen helpen bij zijn plannetje zodra hij ze ontcijferd heeft.

Naast het gewone leven op de eilanden en het piratenleven, is er ook het volk de Zaghramongul, ook wel Dwingers genaamd. De Dwingers hadden inmiddels het eiland Ing’roz, het ruige eiland veroverd. Maar zodra ze de oversteek maken naar het eiland Ing´maril ontstaat er toch onrust. Ing’maril was een eiland vol archeologische schatten. Dwingers waren in staat elke vijand die zij in het oog kregen over grote afstand hun wil op te leggen, dus de troepen van Heerser Glendahl konden niets tegen hun in brengen.

Monnik Himmondar en erfopvolger jonker Enzor worden erop uit gestuurd om op Ing´maril een nieuw bestand met de Dwinger te tekenen. Raben die jonker Enzor zo goed heeft behandeld op de burcht, wordt ook verzocht mee te gaan op de zeereis naar Ing´maril.

Zuran Zoutbaard, de kapitein van de Razernij heeft Calli aan boord genomen toen ze nog een peuter was. De bemanning was er eerst totaal niet mee eens, wat moesten zij met een kleine meid aan boord. Maar als hij er achter komt dat ze een bepaalde gaven heeft, neemt hij haar mee aan boord. En inmiddels beschouwd hij haar als zijn eigen dochter.

Op de terugreis wordt het schip waarop Raben zat ingesloten door drie piratenschepen. En alsof dat nog niet erg genoeg was, dook er ook een enorme tentakelvis op. Het schip brak in tweeën en Raben werd aan boord van het piratenschip de Razernij gehesen. Raben kon kiezen, of piraat worden, of weer terug het water in. Calli vroeg zich af wat Raben op dat schip deed, daar hij wel de kleding van een scheepsjongen aan had, maar nou niet echt op een scheepsjongen leek. Blijft hij op het piratenschip, of gaat hij bij de eerste de beste haven gelijk aan wal? Calli is wel een heel erg leuk meisje, ergens komt ze Raben bekend voor, maar waarvan? Kan hij ooit zijn Lezers-kunsten nog voortzetten? En ziet hij ooit zijn moeder nog een keer?

Wat het boek zo apart maakt is dat je aan het begin een korte inleiding krijgt van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Met daarbij een schitterend getekende “oude” kaart met de 7 eilanden erop. Daarmee kan je in het verhaal zien, waar de avonturen zich op de kaart afspelen. Gevolgd door een lijst met de namen van de 7 eilanden, de jaartelling en de belangrijkste personen. De namen van de jaartelling, die zijn in het verhaal ook anders, zo heb je maar 10 maanden in 1 jaar en duurt 1 maand 25 dagen. Bij de belangrijkste personen geven ze een korte uitleg wie het is en waar hij of zij zich bevindt. Dat is zeker in het begin erg handig. Het verhaal begint in twee gedeeltes, het leven van Raben en het leven van Calli. Dit loopt door elkaar heen, wat je wel steeds nieuwsgierig maakt hoe het met de ander verder gaat. Maar uiteindelijk komt het tot een mooie samenkomst van Raben en Calli en volgen er nog vele aparte gebeurtenissen en mooie avonturen.
Deze schrijfster heeft de magie om alles zo gedetailleerd te beschrijven, dat je al heel snel de omgeving, de personen en de avonturen die ze meemaken voor je ziet. De echte fantasy-liefhebber zal dit boek zeker niet links laten liggen maar ook voor de ‘normale’ lezers is dit boek echt de moeite waard.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 5116 359 9
Aantal pagina’s: 397
Prijs: € 15,95

Bezeten Boeken mag een lezer blij maken, want we mogen een exemplaar van dit mooie, spannende boek weggeven.
Ook kans maken?
Stuur een mailtje met als onderwerp De Heersers van Kir naar winnen@bezetenboeken.nl
Vergeet niet je naam en adres te vermelden, meedoen kan tot 29 november 2015

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.