De Wonderlingen – Brian Selznick

Gepubliceerd op

9789401433815_mailplus

In De Wonderlingen raken twee verhalen met elkaar verstrengeld: één in woorden en één in beelden.
Het beeldverhaal begint in 1766 met Billy Wonderling, een eenzame schipbreukeling die in het theater gaat. Het prozaverhaal speelt zich af in 1990 en gaat over Josef, die weggelopen is van de kostschool en terechtkomt bij een vreemde oom in een nog vreemder huis.
Langzaam ontdekt Josef zijn afkomst en die is op vreemde wijze verweven met het verhaal van Billy. Aan het einde van het boek komen beide verhalen op grandioze wijze samen. Een verhaal vol mysterie, levendige personages, verrassende twists en een ontroerende ontknoping.

In 1766 overleefd Billy Wonderling samen met zijn hondje Teer een schipbreuk. Met Billy begint het verhaal over een acteursfamilie door de eeuwen heen. Meer ga ik over dit deel van het boek niets vertellen omdat je het verhaal zelf moet zíén. Joseph loopt weg van zijn kostschool, onderweg verliest hij de kaart die zijn vriend Knip en hij hadden gemaakt om bij zijn oom te komen, de enige familie waar hij van weet. Joseph komt Frankie tegen op straat die zijn hond kwijt is. Als Joseph hem beloofd te helpen zoek naar zijn hond beloofd hij hem naar zijn oom te brengen. Joseph komt terecht bij een vreemde oom Albert. Wanneer hij voor het eerst het huis binnen loopt voelt het alsof hij in een sprookje terecht komt, een heel oud sprookje. De nog vreemdere portretten aan de muur, snuisterijen en gewoonten van zijn oom maken Joseph alleen maar nieuwsgieriger. Steeds vaker komt hij Latijnse worden tegen die ‘Je ziet het of je ziet het niet’ betekenen. Joseph kan het, ondanks het verbod van zijn oom niet laten om op onderzoek uit te gaan in het huis. De dingen waar hij dan achter komt zijn op zijn zachts gezegd bijzonder en ontroerend.

De ontroering begon bij mij al toen ik het boek voor het eerst in handen hield. Het formaat, de cover, de dikte, de geur, zo’n bijzonder boek. Toen ik het voor het eerst doorkeek heb ik ook even naar mijn vingers gekeken omdat de tekeningen voelen ruiken en eruit zien als echte tekeningen en het ontroerd mij tot in het diepst van mijn hart, dat een boek zo mooi gemaakt kan worden. Door dit boek leer je dat een verhaal geen letters nodig heeft, door niet alleen maar door het verhaal heen te bladeren maar écht te kijken kun je het verhaal zíén, voelen en zelf vertellen. Geen overbodige woorden zijn nodig bij dit bijzondere complexe maar o zo mooie verhaal van een acteursfamilie door de eeuwen heen. De hoofdstukken zijn perfect van lengte en de manier van schrijven trekt je genadeloos mee het verhaal in. Wanneer het einde van het boek nadert neemt alles een prachtige maar bizarre wending die je even uit het veld slaat. Dit is, mag ik wel eerlijk zeggen, het mooiste meest bijzondere boek dat ik sinds lange tijd heb vastgehouden, gezien en ‘gelezen’. Een échte musthave voor degene die houden van bijzonder, verwarrend mooi en vol fantasie.

Uitgeverij : Terra Lannoo
ISBN : 940143381X
Pagina’s : 652
Prijs : € 24,99

 

[bol_product_links block_id=”bol_5785ed5edff2b_selected-products” products=”9200000052483609″ name=”De Wonderlingen – Brian Selznick” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.