Een snufje Magie van Lucas Eden

Gepubliceerd op

Jula ontdekt een boek dat niemand kan lezen… behalve zij

Het stadje waar de Jula woont, wordt in de zomervakantie dagelijks overspoeld door toeristen. Haar ouders, die een boekwinkel hebben, kunnen dus niet op vakantie. Maar Jula vindt dat geen probleem, want haar beste vriend Ben blijft ook thuis. Op een dag krijgt Jula een oud boek in handen, waardoor ze ontdekt dat ze anders is dan andere kinderen. Ben heeft ondertussen iets anders aan zijn hoofd: het lijkt wel of iemand de baan van zijn moeder op de toeristische stoomboot probeert te saboteren. Wat is er aan de hand? Ben en Jula gaan op onderzoek uit.

Het was vakantie en Jula was samen met haar ouders naar Runehaven, waar haar ouders op zoek gingen naar bijzondere antieke boeken. Jula hoopte dat deze zaak ook kinderboeken zou hebben, maar helaas. Terwijl haar ouders met de eigenaar van Antiquariaat, Meneer Casimir stonden te praten, viel bij Jula haar oog op een groen in een soort van slagenleer boek, wat oplichten. De tinteling die ze voelde toen ze het boek vastpakte, had waarschijnlijk te maken met een elektrische lading van de ijzeren trapreling. Ze kon nog net het woord “Sorĉa” lezen, toen haar moeder het boek afpakte. Na hun inkopen in de bijzondere boekenzaak gingen ze ernaast naar de spellenwinkel en daarna zouden ze gaan lunchen. Toen Jula de auto weer instapte zag ze een met bruin papier ingepakt pakketje liggen, met de tekst: “Voor Jula” erop. Haar moeder bestudeerde het boek “Sorĉa” en aan hoe het boek was ingebonden kon ze zien dat het boek heel erg oud was. Dit was wel een heel bijzonder geschenk van de boekenhandelaar. Weer was er die elektrische lading, toen ze het boek kreeg. Dat het boek een enorme aantrekkingskracht had, merkte ze toen ze midden in de nacht ervan wakker werd. Het vreemde was alleen dat alle pagina’s leeg waren, op één na. Geen oude of vreemde onbegrijpbare woorden, nee dit was gewoon leesbaar. Ze deed precies wat er stond en ineens lagen er peperkorrels op haar bed? Ze probeerde nog meer, maar ineens sloeg de vermoeidheid toe en viel ze als een blok in slaap. Silverdale was bij de toeristen beter bekend als wolkenstad, dit vanwege de stoomboot en stoomtrein. Dat de bakkerij en de boekenzaak een verbinding had, was Yin’s idee. Bij een bepaald boek, hoorde een speciaal koekje of taart of cake. Daarnaast verzon Yin er ook een verhaaltje bij, maar omdat Yin nu op kamp was, moest Ben het van haar overnemen. Op de terugweg naar huis ziet Jula meneer Casimir op het terras bij Gloria zitten. Ze bedankt hem netjes voor het boek en verteld aarzelend over de tinteling en de enige pagina met tekst. Meneer Casimir vertelde haar dat de Sorĉoj pas verschijnen als ze eraan toe was. Jula keek hem vreemd aan. Als Sorĉoj spreuken waren, had ze dan een toverboek gekregen? Meneer Casimir zei dat ze een Sorĉistino is, alleen zij konden de spreuken lezen. Hij vertelde haar ook dat haar gave energie kosten en dat ze er dus moe van kon worden. Hij had dezelfde gave en wilde haar helpen. Maar het was al laat en ze moest echt naar huis om het eten te maken, dat had ze beloofd. Dat ze bij het eten “een vleugje magie” zou gebruiken, was dan ook niet meer dan logisch…

“Een snufje Magie” van Lucas Eden is echt een bijzonder magisch verhaal. Als lezer zou ik maar wat graag een zeer oud, antiek boek willen hebben waar Sorĉoj (spreuken) instaan. Bedoel hoe vet is dat! En omdat Jula de enige is die dat kan lezen, maakt het verhaal nog magischer. Jula blijkt dus een Sorĉistino  te zijn. Maar naast haar gave, is er ook nog een mysterie die opgelost moet worden. En daarin zie je dat vriendschap centraal staat in dit verhaal. Het is een kleine gemeenschap waar ze wonen, maar Lucas omschrijft dat echt zo mooi en levendig. De boekenwinkel van Jula’s ouders zie je gewoon voor je en je ruikt nog net niet al het lekkers van de bakkerij van Ben’s ouders. Dat je dus trekt krijgt bij het lezen, is vooral aan Lata te danken, die maakt er een specialiteit van om iets lekker te maken bij een bepaald boek. Maar wees gerust achterin staan wat recepten van Lata. Tussen het ontdekken van de nieuwe gave en het mysterie, is dit echt een heel spannend verhaal, waarin ook zelfs even de klimaatvervuiling onder de aandacht komt. Maar hoe het verhaal ontstaan is, maakt het helemaal bijzonder. Lucas begon zijn verhaal in zijn eigen klas op Newquay Junior Academy, daar groeide de avonturen en probeerde de leerlingen de baksels van Bens koekies uit. Dat hij het boek in het Nederlands wilde schrijven vonden ze minder, maar nadat hij hen had gezegd dat het een magische taal was, gingen ze ermee akkoord. Een bijzonder magisch (kinder)verhaal dus met heerlijke boekverwijzingen, die je ook nog eens zelf kan maken.                                                               

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047716334
Aantal pagina’s: 184
Prijs: € 14,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.