Harris en de Dinomaffia van Petra van Rijssen

Gepubliceerd op

Harris is dol op zijn Schotse eiland Skye. Hij woont er in een caravan op een rots boven zee, omringd door reuzenhaaien en zeevogels. Minder geslaagd is oma, die elke dag dezelfde vieze haggis kookt. En Harris mist zijn moeder, die alweer twee jaar in Italië zit voor dinosaurusonderzoek. Als Harris op een nacht ziet hoe leden van de Italiaanse maffia een uniek fossiel van het eiland stelen, komt hij in actie. Samen met de avontuurlijke Summer gaat hij op pad om de dinodieven te stoppen. Lukt het hen om het fossiel te redden? En komt zijn moeder ooit weer terug?

Met zijn verrekijker staart Harris naar het water, hij ziet de vinnen van de vissen, dolfijnen. Maar haar ziet ie niet, zijn moeder. Hij mist haar verschrikkelijk en hij is niet de enige die haar mist. Over twee maanden zouden ze, als zijn vader genoeg gespaard had, samen naar Italië gaan op moederzoektocht. Sinds haar vertrek naar Italië, twee jaar geleden, heeft hij haar niet meer gezien. Ze heeft wel drie brieven gestuurd. Harris kent de woorden uit zijn hoofd. Hield ze echt niet van Schotland? Was Italië haar thuisland? Er speelde gewoon meer, dat kon niet anders. Zijn oma kwam de berg op en hij hoorde haar hardop “HARRIS!” roepen. Waarschijnlijk stond die vieze haggis van der al klaar in de caravan, hij lustte het echt niet. Zijn vader had gelukkig ook goed nieuws, hij moest weer de kwartelkoningen gaan tellen, de “Crexies” zoals Harris ze noemde. En vannacht mocht Harris mee, het was toch vakantie. Met een trui van zijn moeder aan, die nog iets naar haar rook, was hij lekker warm aangekleed. Weiland na weiland telde ze de vogels en onderweg vroeg Harris aan zijn vader hoe hij mama had leren kennen. Hij vertelde ook over het zeldzame fossiel die ze gevonden had en dat ze dan misschien op het eiland kon blijven werken. Maar helaas liep alles zo anders als dat hij verwacht had. Ze vertrok zo plotseling en haar vondst bleef vreemd genoeg in de grond. Haar Nonna in Triëst was ziek, ze moest met spoed daarheen. Maar alles er omheen was mysterieus, waarom reageerde ze niet op de brieven die zij gestuurd hadden, of waarom stuurde ze geen appje? En het werd nog vreemder toen oom Luca schreef hun na de zoveelste brief die ze gestuurd hadden, dat ze haar niet meer lastig moesten vallen. Nog één poging zouden ze wagen, maar twee jaar is lang en Italië is groot, waar zou ze zijn? Maar niets doen voelde ook niet goed. Harris gaf de hoop niet op. Ze moesten nog wat weilanden doen, maar Harris begon moe te worden en vroeg om naar de auto terug te mogen. Net voordat hij bij de auto is, hoort hij een drilboor en hamergeluiden. Hij herkende de plek, dit was de laatste plek waar hij samen met zijn moeder was geweest. Als één van de mannen schreeuwt dat ze de Pterodactylus gevonden hadden en iets over een bedrag van 380.000 dollar, gaan bij Harris de rillingen over zijn lijf. Ze zouden het op het eiland Rona verstoppen. Mams megavondst. Harris wist wat hem te doen stond, hij moest naar Rona! Verstopt achter een rots ziet hij de dieven bij een grot. Hij leert dan op een vreemde manier Summer kennen die op het eiland woont. Zou zij hem kunnen helpen?….

“Harris en de Dinomaffia” van Petra van Rijssen is een zeer avontuurlijk en spannend verhaal. Een verhaal waarin fossielen centraal staan en zeker de unieke supervondst van zijn moeder: “De Pterodactylus”. De geplande zoektocht naar zijn moeder verandert al heel snel in een “geheime-stop-de-Italiaanse-maffia-ding. Summer, die Harris onderweg tijdens zijn avontuur leert kennen, helpt hem met wel hele slimme en handige tips om de dieven proberen tegen te houden. De vriendschap die daarbij ontstaat, zie je gaandeweg hechter worden. Petra laat je als lezer hiernaast ook zeker voelen wat het gemis van een ouder is. Zo ook dat niet iedereen in luxe leeft. Het waarderen wat je hebt, is dan ook volkomen logisch. Hun poging om de mannen tegen te houden, is echt heel erg spannend, maar ook best wel gevaarlijk. Maar bij een drijfveer om een ander te redden, doe je ook soms dingen die je normaal niet zo snel zou doen. En dat heeft Petra ook zeker mooi in dit verhaal weten te omschrijven. Toen ik las waar het boek over ging, kwam mijn wens van vroeger om archeoloog te worden weer naar boven. Ik heb ooit zelf een trilobiet uitgehakt, wat echt super gaaf was. Maar de wetten zijn veranderd. Nu mag je niet zomaar overal op fossielenjacht. Je kan daar meer over lezen in de “Dinoweetjes” van Petra ( https://issuu.com/vbku/docs/dinoweetjes) waar echt nog veel meer interessante dingen in staan vermeld. Maar er is nog iets, stel je wilt dit verhaal gezamenlijk in de klas (groep 6/8) lezen, dan heeft Petra ook een heel interessant lespakket bij dit boek: https://issuu.com/vbku/docs/lesbrief. En als laatste geef ik de trailer van dit geweldige boek: https://youtu.be/8rXoeckjkQc?si=jqbWB0bPGWGPph2h

Uitgeverij: Kokboekencentrum Jeugd
ISBN: 9789026627668
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 15,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.