Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan – Tjerk Noordraven

Gepubliceerd op

Op de wereld lopen tal van monsters rond, waarvan bijna niemand het bestaan weet. Waar er in de middeleeuwen nog uitgebreid over deze wonderlijke wezens werd geschreven, wordt er vandaag de dag gedaan alsof ze niet bestaan. Maar niets is minder waar. In dit rijk geïllustreerde monster-encyclopedie lees je alles wat je moet weten over wonderlijke wezens als de bonnacon, de crocotta en de Mongoolse doodsworm. Maar liefst 150 fascinerende en huiveringwekkende monsters komen uitgebreid aan bod. Van de afanc tot de zombie, en alles wat ertussenin zit. Met illustraties van Madeleine Kuijper.

In Transsylvanië, een regio in het midden van Roemenië, ligt in een stoffige kelder van een klooster een meest fascinerend boek. Ondanks de vreemde taal heeft het boek een mega aantrekkingskracht. Alleen het boek is niet te koop en er mochten geen kopieën van gemaakt worden, dus zat er niets anders op dan het dikke boek in de vreemde taal over te schrijven. Na veel zoekwerk kon een specialist in vreemde talen Tjerk vertellen, dat de taal een middeleeuws Roemeens schrift betrof. Om dit te kunnen begrijpen, moest hij dus een studie in die taal gaan volgen. Dit boek heeft hier en daar wel een aanpassing in bepaalde namen of plaatsen, die toendertijd nog niet bekend waren. De oorspronkelijke schrijver van het boek (wat nog in het klooster ligt), is tot op heden nog steeds onbekend.

Alle wonderlijke wezens staan op alfabetische volgorde. Naast de echt schitterende pentekeningen, die gemaakt zijn door Madeleine Kuijper, staat een uitgebreid stuk tekst met informatie over het desbetreffende wezen en aan het eind een beknopte versie. Met als vaste punten: Uiterlijk / Kleur / Huidtype / Omvang / Kracht / Voedsel / Habitat/ Locatie / Levenswijze en wat vooral heel erg belangrijk is, is de Schaal van Levensgevaar.

De uitgebreide beschrijving bevat handige feiten, zoals waar ze zich op de wereld bevinden of het meest voorkomen. Als de wezens mensen eten, hoe je ze het beste kan ontwijken, zoals bij de Aigamuxa moet je zigzag lopen. En bij klopgeesten blijkt dus dat als je geen kinderen hebt, dat ze dus wel degelijk het huis verlaten en naar een ander huis gaan. Er staan ook wat minder gevaarlijke wezens in, zoals de Bogle, een kwelgeest. Die komt het meest voor in Schotland op het platteland, kruipt dan in een vogelverschrikker en vindt het heerlijk om de mensen de stuipen op het lijf te jagen. Heel bijzonder is dat er ook bedreigde monstersoorten zijn, zoals de Calopus, die staan op de schaal van levensgevaar op 4 van 5. Er staan ook bekende wezens in, zoals de Draak, Faun, Wyvern, Eenhoorn. Met de super mooie pentekeningen van Madeleine Kuijper zijn er ook bijzondere wezens zoals de Peryton of de doodsbange Qiqirn. Een van de meest leuke ontdekking wat ik gelezen had, was het ontstaan van de Hippogrief. Door een wonderlijk wezen, zoals de Griffioen te kruisen met een merrie, wat eigenlijk zijn favoriete eten is, krijg je dus een Hippogrief, een verboden liefde dus. De meeste wezens zijn denk ik toch onbekend voor ons en met dit boek weten we dus waar we voor ze moeten uitkijken. Achterin is op een wereldkaart in één oogopslag te zien, waar de wonderlijke wezens zich bevinden. En heeft Tjerk ook een beknopte versie van zijn bronnenlijst toegevoegd, mocht je willen weten waar hij al zijn informatie vandaan heeft. Als laatste is het register op alfabetische volgorde weergegeven.

De cover van dit boek is echt zo bijzonder mooi en prachtig geïllustreerd door Esther Malaparte, dat zonder dat je weet waar dit boek over gaat, het al gelijk een mega aantrekkingskracht heeft. Ondanks dat het een nieuw boek is, oogt het oud, vol met magische en bijzondere dingen. Bij de meeste informatie van de wonderlijke wezens is het meer dat je echt voor ze moet uitkijken, maar Tjerk weet dat met bijzondere humor je te vertellen. Zelfs zo dat je steeds nieuwsgieriger wordt naar de andere wezens. Niet alles is er helaas bekend van de wonderlijke wezens, maar hopelijk kan dat ooit nog eens opgelost worden. Dit fascinerend boek waarin echt de meest bijzondere informatie staat over de wonderlijke wezens die op onze planeet aanwezig zijn, is niet alleen van levensbelang voor mensen die veel reizen, of dierenliefhebbers met voorkeur voor monsters, maar ook voor boekliefhebbers omdat dit echt een heel bijzonder boek is, een “must have” zou ik zeggen.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048845866
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5da04aef13be1_selected-products” products=”9200000117579055,9200000116883181″ name=”Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.