Mortal Engines – Philip Reeve

Gepubliceerd op

43509346_2087266541324694_2174424723717357568_n

Door een catastrofale gebeurtenis is de beschaving verwoest. Grote tractiesteden zwerven op rupsbanden over de aarde en vallen elkaar aan om te overleven. Wanneer de vijftienjarige Tom getuige is van een moordaanslag, wordt hij Londen uitgegooid. Samen met Hester, die de aanslag pleegde, zet hij de achtervolging op de stad in. Maar al snel merken ze dat er iemand is die niet wil dat ze Londen levend bereiken.

De Ouden hadden zichzelf vernietigd met virusbommen en atoomwapens, de oorlog van 60 minuten werd het ook wel genoemd. Nu leefde de mensheid op een stad die rijbaar was op rupsbanden. Tom Natsworthy een leerling derde klasse, werkte in het museum. Hij hoorde dat de motoren voluit draaide en merkte dat ook aan de dieren die in het museum hingen, alles rammelde en schommelde, London was op jacht. De jacht was op een mijnplatform met het dorp Zouthoek en het had 900 inwoners. Tom wilde heel graag de jacht zien, maar dat ging helaas niet. Na de uitbrander die hij van Pomeroy’s kreeg na het gevecht met Melliphant, was hij verbannen naar de Onderbuikdienst. En dat terwijl juist Clytie Potts hem had uitgenodigd om in Kensington Gardens de overwinning te vieren. Beneden aangekomen zag hij dat Valentine hoofdhistoricus er ook was, en niet veel later leerde hij ook zijn dochter Katherine en Hond kennen. Valentine was zijn held. Alles wat hij deed vond Tom geweldig, maar als dan Hester Shaw uit het niets verschijnt, leert Tom een hele andere kant van Valentine kennen. Hij snapte ook totaal niet waarom Hester Valentine wilde vermoorden. Katherina hoort haar vader met de burgemeester praten over de aanslag van gisteren en ze snapt er niets van. Hoe kon haar vader zo van slag zijn, wie was dat meisje en waarom deden ze er zo geheimzinnig over. Katherina had zoveel vragen voor haar vader en juist uitgerekend nu werd haar vader op verkenning gestuurd, waarom?

Het verhaal van Mortal Engines speelt zich enige duizenden jaren later in de toekomst af. De serie bestaat uit vier boeken. Het is een super spannend en avontuurlijk verhaal. De cover is bijzonder mooi geïllustreerd. Hoe verder je in het verhaal zit, hoe meer je met de cover een beeld hebt waar het zich afspeelt. Dat beeld alleen al, een stad op rupsbanden is al heel erg bijzonder. Het verhaal zet je ook aan het denken, hebben we onze wapens zo gemaakt dat de volgende oorlog met knoppen in minuten is weer te geven? Wat ook erg fascinerend is om te lezen, is hoe verschillend sommige leefstijlen zich in leven weten te houden. Het stadsdarwinisme wat ontstaan is, is zoiets van eten of gegeten worden. De machtspositie die iemand heeft op een rijdende stad, maakt het dat er rangen en standen zijn. Maar om echt te overleven, moet je aardig vindingrijk zijn en ook risico´s durven te nemen. Dit alles en de vreemdsoortige vriendschap die Tom en Hester hebben, maken het dat je in het verhaal getrokken wordt en niet kan stoppen met lezen. Zou de toekomst er werkelijk zo gaan uitzien? Een mega fascinerend maar ook tegelijkertijd super spannend en avontuurlijk verhaal, waarvan in november 2018 het tweede deel genaamd “Predator’s Gold” uitkomt. Deel één heeft mij al in zijn macht en ik wacht met smacht totdat deel twee is uitgekomen. Mortal Engines wordt ook verfilmd door Peter Jackson en komt waarschijnlijk eind 2018 uit in de bioscoop.

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum BV
ISBN: 9789000357413
Aantal pagina’s: 285
Prijs: € 12,50

[bol_product_links block_id=”bol_5bbc6cd8333eb_selected-products” products=”9200000090917949,9200000090845455″ name=”Mortal Engines – Philip Reeve” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.