Interview Eline Mangnus

Gepubliceerd op

interview-eline-mangnus

Eline Mangnus is moeder en werkt als psychologe en kindercoach in haar eigen praktijk Zacht & Kracht Kindercoaching. Vanuit daar ontwikkelde zij de cursus Kleur bekennen en daarvan is recent het boek uitgekomen. Tijd om eens wat nader kennis te maken met deze veelzijdige auteur.

Wie is Eline Mangnus, de auteur achter Kleur bekennen?
Een enthousiaste creatieveling  met veel fantasie en een enorme passie voor gevoelige en temperamentvolle kinderen . Ik hou van  schrijven en alleen zijn, van een goed gesprek, samen iets lekkers eten en goede wijn drinken, van boswandelingen met mijn hond, mijmeren, schrijven, schilderen en lezen. De levenswijsheden die ik zelf  al  struikelend en lezend ontdek, geef ik graag door aan anderen.  Door te schrijven, coachen of trainen. Ik ben moeder, psychologe, kindercoach en schrijfster. Ik weet doorgaans goed wat ik wil en wordt er steeds beter in om me daar niet te veel van af te laten leiden. J

Naast het schrijven van Kleur bekennen werk je ook als kindercoach. Kun je hierover iets vertellen?
In mijn praktijk Zacht en Kracht Kindercoaching begeleid ik vooral (hoog)gevoelige kinderen en temperamentvolle kinderen.  Zachte kinderen help ik om steviger in hun schoenen te staan. Wilskrachtige kinderen laat ik hun zachte kant ontdekken, zodat wilskracht en gevoeligheid meer in evenwicht komen.  Ik gebruik daarbij mijn model van het Elfje en het Draakje. Kinderen snappen en herkennen dan heel goed het gevoelige elfje en het wilskrachtige draakje in zichzelf. Tijdens de kindercoaching ontwikkelen kinderen een stabieler zelfbeeld en meer zelfvertrouwen, ze worden weerbaarder en leren  de diverse problemen waar ze tegen aanlopen zelf op te lossen.  Tijdens de kindercoaching gebruik ik creatieve middelen zoals tekenen, schilderen, kleien of schrijven. Of ik werk met een verhaal dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. Het is machtig mooi werk en ik geniet er enorm van.

Ouders help ik om hun kinderen te begeleiden op een manier die recht doet aan zowel hun gevoeligheid als hun wilskracht.  Dan kan er rust, harmonie en plezier in het gezin terugkeren en voelen kinderen zich gezien en begrepen. En ook dat vind ik fantastisch om te doen.

Hoe ben je er toe gekomen om over dit onderwerp een boek te schrijven, ligt dat in het verlengde van je vakgebied?
Binnen mijn kinderpraktijk heb ik een cursus Kleur Bekennen. Met een klein groepje kinderen wordt gewerkt aan zelfvertrouwen, weerbaarheid en levensvaardigheden. Tijdens deze cursus werk ik aan de hand van een verhaal, verdiepingsvragen en creatieve verwerkingsopdrachten. Het is een cursus die werkt en waar kinderen met veel plezier naar toe gaan. Ook ouders leren langs de zijlijn nog nieuwe dingen over zichzelf en hun kind.

Maar ik kan zelf natuurlijk maar een beperkt aantal kinderen in mijn cursussen begeleiden. Daarom heb ik verhaal, verdiepingsvragen en creatieve werkvormen nu samengebracht in dit boek Kleur Bekennen, zodat ouders, professionele opvoeders en kindercoaches ook zelf via deze methode met kinderen kunnen werken. Bovendien heeft het meerwaarde als opvoeders het hele proces zelf met kinderen doorlopen. Dan groei je samen, ga je elkaar beter begrijpen én je hebt  een samen een leuke tijd. In het onderwijs is deze methode in  groep 4, 5 en 6 goed bruikbaar naast andere SEO-methodes en de lessen zijn eenvoudig te integreren binnen het lesprogramma, doordat technisch lezen, handvaardigheid en sociaal emotionele ontwikkeling hier gecombineerd worden.

Had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd of is het boek gaandeweg ontstaan?
Ik geloof heel erg in spelenderwijs leren, groeien en ontwikkelen. Mijn cursus is zodanig opgezet dat kinderen er veel plezier aan beleven. Ik wil niet dat ze het gevoel hebben dat ze op een cursus moeten omdat er iets mis met hen is. Door te werken aan de hand van een verhaal en met creatieve opdrachten gaan kinderen het leuk vinden om van alles over zichzelf te ontdekken en om vaardigheden te leren waardoor ze sterker worden.

Leren via hoofd, hart en handen vind ik ook belangrijk.  Door mee te leven met de hoofdpersonen van het verhaal leren kinderen de levensvaardigheden eerst via de weg van het gevoel, vervolgens gaan ze er samen met de volwassen begeleider over nadenken en tenslotte integreren ze het op een creatieve manier. Dat vind je natuurlijk allemaal terug in het boek. Dus in die zin was er wel een vooropgezet plan. En ik wist ook welke levenslessen en vaardigheden ik in het boek wilde verwerken.

Toch heeft het verhaal mij zelf ook regelmatig verrast. Het avontuur dat de hoofdpersonen Ben en Isabel meemaken is al schrijvende ontstaan. Hoe meer ik de sturing losliet en het verhaal in beelden naar me toe liet komen, hoe beter het werd. Ik ontdekte dat het verhaal dan meer zeggingskracht kreeg, dan wanneer ik het allemaal probeerde te plannen. Het was voor mijzelf  daarmee ook een spannende avonturenreis door een wereld van beeldtaal en symboliek.  Soms stokte het verhaal en kon ik pas verder schrijven als ik de betreffende levensles zelf echt had geleerd.

Is Kleur bekennen voor een specifieke doelgroep geschreven of kun je juist iedereen die in contact staat met kinderen dit boek aanbevelen?
Het verhaal en de creatieve werkvormen zijn geschikt om met kinderen van 7 tot 10 jaar te werken. Het is zo opgezet dat alle opvoeders er zelf mee aan de slag kunnen. Ouders kunnen er met hun eigen kind mee werken, leerkrachten kunnen het in de klas inzetten of bij kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, in de naschoolse opvang kan er in groepjes mee gewerkt worden en collega kindercoaches kunnen er zelf een groepsprogramma mee samen stellen. Je hoeft er niet speciaal handig of creatief voor het zijn, want de werkvormen zijn divers, speels maar eenvoudig en duidelijk uitgewerkt.

Wat hoop je dat lezers uit jouw boek zullen halen?
Ik hoop dat kinderen én opvoeders er plezier, nieuwe inzichten en inspiratie uithalen. Dat ze samen levensvaardigheden ontdekken die hen helpen om het leven met alle uitdagingen beter het hoofd te bieden. Ik hoop ook dat ze leren op een plezierige en respectvolle manier met zichzelf en elkaar om te gaan.

Heb je al reacties gehad Kleur bekennen en wat vinden ze daarvan?
Ik heb het boek laten beoordelen door professionals uit het onderwijsveld en de kinderopvang en hun reacties zijn tot nu toe zeer positief. Ze vinden het een goed doortimmerd begeleidingsboek dat aan alle kanten klopt, met een mooi verhaal, goede verdiepingsvragen en prikkelende opdrachten. Ik ben erg blij en dankbaar dat het boek inderdaad ontvangen wordt zoals ik het bedoeld heb.

Zit er nog een volgend boek in de planning. Zo ja, wordt dit hetzelfde genre of kies je juist voor heel wat anders?
Mijn volgende boek gaat over het opvoeden van temperamentvolle kinderen. Ik merk dat deze gevoelige en zeer wilskrachtige kinderen vaak verkeerd begrepen worden. Daardoor worden ze benaderd op een manier die juist averechts werkt. Ouders van deze kinderen zitten vaak met hun handen in het haar.  Inzichten , tips en tools uit mijn ouderworkshop Temperamentvol Kind wil ik daarom in boekvorm gaan gieten. Een boek voor opvoeders, maar wel weer met een speelse invalshoek.

Waar kies je zelf voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een boek als Kleur bekennen of kies je dan juist voor iets uit een heel ander genre?
Voor mijn werk lees ik heel erg veel vakliteratuur over allerlei thema’s waarmee kinderen bij in de kindercoachpraktijk komen. Voor het slapen gaan verlies ik mij graag in een goed verhaal. Dat kan een fantasyboek zijn of een psychologische roman. Voorwaarde is dat ik het goed geschreven is en dat ik al snel het verhaal in gezogen wordt.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
Een boek over het opvoeden van temperamentvolle kinderen, workshops en online coachprogramma’s onder andere. Ik heb ook nog ideetjes voor coachkaarten die aansluiten bij dit boek Kleur bekennen.  Voorlopig hoef ik mij dus niet te vervelen.

Kijk voor meer informatie over Eline Mangnus op: https://www.zacht-en-kracht-kindercoaching.nl/
en www.kleur-bekennen.com of volg Eline op Facebook en/of Instagram

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.