Ontworteld – Naomi Novik

Gepubliceerd op

Ontworteld-m-LQ-f

Ontworteld is het verhaal over een volk dat vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot haast net zo verschrikkelijk als in het Woud terechtkomen.

Het volgende keuzemoment nadert en de jonge Agnieszka is bang. Ze weet – iedereen weet – dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest…

Wauw! Het gebeurt me niet vaak, maar van Ontworteld was ik echt ondersteboven.
Wat heeft Naomi Novik (die ik, door mijn gebrek aan belangstelling voor Fantasy, niet kende) een ongelooflijk spannend, ontroerend, sprookjesachtig, betoverend, nee, mágisch boek geschreven!

Maar nu over het verhaal: De beschermheer van het volk, de tovenaar die De Draak genoemd wordt, is op zoek naar een meisje om hem de komende tien jaar te dienen. Na tien jaar zal het meisje weer worden vrijgelaten, maar iedereen weet dat dat maar een schrale troost is. Het meisje zal onherkenbaar veranderd zijn.
Agnieszka’s vriendin Kasia is de absolute favoriet voor de komende tien jaar, maar totaal onverwacht kiest de tovenaar voor Agnieszka. Verbijsterd volgt ze de tovenaar. Zij? Die zo onhandig is, die met alles wat ze in haar handen krijgt knoeit en die bij lange na niet zo getalenteerd en mooi is als Kasia?
De Draak is een eenzame, ijskoude man, die haar alleen maar uitscheldt, op haar moppert en vaak wanhopig wordt van haar onhandigheid.
Langzaamaan leert Agnieszka dat De Draak dag en nacht bezig is met beschermingsformules om het Woud tegen te houden.
Het Woud dat niet alleen een enorme verzameling bomen is, maar ook een behoorlijk luguber wezen. Maar dan een wezen dat je niet kunt zien.
Je kunt het wezen wel horen en ook voelen wanneer je zo dom bent het Woud binnen te stappen.
Om niets weg te geven van dit schitterende verhaal zal ik over de verdere inhoud ervan niets meer vertellen.

Wat ik nog wel wil meegeven is dat alle personages die in dit verhaal voorkomen, staan als een huis. Je ziet ze voor je, je voelt ze naast je en je zou ze willen aanraken. Ze zijn volkomen geloofwaardig, net als het mysterieuze en onvoorspelbare Woud en haar bewoners.
Er gebeurt ontzettend veel in Ontworteld, je slaat pagina na pagina gretig om en hoewel het inderdaad een vuistdik boek is, kost het je geen enkele moeite om eindeloos door te lezen.
Dat zegt iets over de schrijfstijl van Naomi Novik. Een schrijfstijl die je aanmoedigt verder te lezen, een schrijfstijl die je aan de hand neemt zonder dat je daar erg in hebt, een schrijfstijl eigenlijk net zo magisch als het verhaal zelf.

Ontworteld is een verhaal dat iedereen gelezen moet hebben. Ook als je (zoals ik wás) geen fantasylover bent.
Let op mijn woorden: Ontworteld zal ook in Nederland een absolute bestseller worden!

Uitgeverij: LS Amsterdam
ISBN: 9789024569670
Pagina’s: 512
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_568f77890c573_selected-products” products=”9200000045983421,9200000051330153″ name=”Ontworteld – Naomi Novik” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.