Troostlelie 1 – De geheimzinnige jas – Margriet Verbeek

Gepubliceerd op

cover_Troostlelie_1_-_De_geheimzinnige_jas_-_Margriet_Verbeek

Deel 1 van de Troostlelie-serie.
In een tweedehands jas vindt Larix een opschrijfboekje met raadselachtige notities en een paar mooie stenen waarmee ze gedachteloos speelt als ze in een park bij een oude boom zit. Dan blijkt de boom de stenen te herkennen. De boom leidt Larix naar een parallelwereld.

Als Larix later een kleine buurjongen te logeren krijgt, kan ze het niet laten hem mee te nemen naar Elmontestratia. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks, Gijs wordt ontvoerd…

Zo begint Larix haar speurtocht dwars door Elmontestratia naar de Kloof van Gruw om Gijs terug te halen, terwijl Gijs zich probeert te handhaven in de Kloof.In De geheimzinnige jas, het eerste deel van de Troostlelie-serie, maak je als lezer kennis met Larix en Gijs. Nadat Larix in een tweedehands jas een aantal geheimzinnige voorwerpen heeft gevonden gebeurt er iets vreemds en komt ze terecht in Elmontestratia, een bijzonder land in een andere parallelwereld. Wanneer ze besluit om Gijs mee te nemen gaat het echter helemaal mis en gebeuren er vreselijke dingen. Larix laat zich niet uit het veld slaan en bedenkt een plan. Zal het haar lukken om Gijs te vinden en hem weer terug mee naar huis te kunnen nemen?

Het kleine jongetje Gijs steelt vrijwel direct je hart als je begint te lezen in De geheimzinnige jas. Het begint al met dat zijn ouders duidelijk weinig oog voor hem hebben, naast de gedachten van Gijs die alles lijkt de doen om zijn moeder niet boos te krijgen. Gijs komt echt over een jongetje waar je zo voor zou willen zorgen. Dat herken je dan ook bij Larix. Zij neemt Gijs eigenlijk mee uit goede bedoelingen. Dat het verhaal een angstige wending krijgt zorg ervoor dat je wordt mee getrokken in het verhaal, je wilt weten hoe het gaat aflopen.

De geheimzinnige jas is een mooi boek dat geschikt is voor de leeftijd vanaf een jaar of twaalf, dertien. Sommige stukken zijn erg spannend, maar daarbij geloof ik dat je als volwassenen de tekst anders leest. Waar een tiener het wellicht niet direct zal opvallen, viel ik als moeder zijnde heel erg over de manier waarop zijn ouders met Gijs om gaan bijvoorbeeld. Ergens kan ik me indenken dat het verhaal voor volwassenen op die manier net wat meer diepgang geeft. Om de proef op de som te nemen liet ik ook mijn dochter van dertien het boek lezen. Volgens haar was het een spannend fantasy verhaal. En dat is juist wat dit eerste deel, en de rest van de Troostlelie-serie zo bijzonder maakt; het is een boek voor jongeren en volwassenen. Ieder kan naar gelang zijn of haar leeftijd meer diepgang uit het boek halen. Dat, en natuurlijk het verhaal zelf, maakt De geheimzinnige jas tot een goed fantasy annex Young Adult verhaal.

Uitgeverij: Parelzaad
ISBN: 9789082096705
Prijs: € 17,90/e-book € 9,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.