Verboden kleuren – Margriet du Maine

Gepubliceerd op

Wat als je geboren bent met felgekleurde ogen en haren? Wat als dat betekent dat je een coloriet bent? En wat als dat verboden is? Kind heeft donkerblauw haar en felblauwe ogen en wordt al sinds ze een baby was verborgen gehouden in een weeshuis. Ze is inmiddels de oudste van alle kinderen en Kind en het personeel zijn elkaar meer dan zat. Dan komt er ineens een vrouw op bezoek, speciaal voor haar, die haar laat ontdekken dat ze het weer kan beïnvloeden. De vrouw neemt haar mee naar haar huis en geeft haar een nieuwe naam: Regen. Maar wanneer hun huis wordt geplunderd, zint Regen op wraak en besluit ze de wereld in te trekken. Ze ontmoet de zwijgzame Wilg, ook een coloriet, die zich met een panter in de bossen schuilhoudt. Hij heeft groene haren en ogen, maar moet nog ontdekken wat zijn kracht is. En ze ontmoet Bloesem, een jong meisje dat erachter wil komen waarom haar broertje door de soldaten van de koning is meegenomen. Want een baby kan toch niet gevaarlijk zijn, zelfs al heeft hij oranje ogen en knalrode haren? Zou er ooit een tijd komen waarin colorieten zich niet meer hoeven te verbergen?

Kind was een coloriet en zat in een weeshuis wat zich hoog op een bergplateau bevond. Weer was ze niet bij het avondmaal aanwezig en ze vroeg zich af of ze haar wel miste. Maar ze wist het antwoord al op die vraag. Leidster Ster negeert haar nu al bijna een jaar, ze heeft de hoop opgegeven. Bij ieder bezoek aan het weeshuis, moest Kind altijd naar zolder. Zo ook dit keer. Door een gat was ze op het dak geklommen en zag zo de vrouw die op bezoek was. Zag ze haar nu ook? Na een paar dagen was ze er weer, dit keer werd Kind niet opgesloten. Ook de keren erna, Kind raakt geïrriteerd. Ze wilde weten wat die vrouw, genaamd Maan, hier kwam doen. Maan legt uit dat ze niet hier is om iemand mee te nemen, maar dat ze puur voor de gezelligheid er is. Ze stelt zelfs na een tijdje voor met Kind naar het dal en dorp te gaan, maar Kind slaat haar iedere keer af. Pas bij de vierde keer gaat ze met haar mee. Ze heeft haar ontspanningsplan al in haar hoofd. Ze nadere het dorp en er zijn zoveel mensen dat ze niet opvalt. En bij een moment dat Maan in de mensenmassa verdwijnt, duikt ze een steeg in. Ze ontsnapt en slaapt die nacht alleen onder een omgevallen boom. Maar zodra ze ontwaakt, merkt ze dat Maan met haar ezel achter haar bij een vuurtje zit. Ze voelt de verslagenheid die verandert in woede als Maan haar zegt dat ze niet terug hoeft, het verdriet is er als Maan haar armen om haar slaat. Maan wil haar een andere naam geven, de naam Kind past niet bij haar en ze geeft haar de naam “Regen”. Maan woont in een houten huis bij een meer. Na een paar dagen vertelt Maan de reden waarom ze hier is, wat Regen erg boos maakte. Maan snapte het wel en gaf haar twee keuzes: de vrijheid of bij haar blijven en leren hoe ze haar gave onder controle kan houden. Het leven is fijn en ze is zelfs van Maan gaan houden. Maar als ze op een dag met de ezel een wandeling in het bos is gaan maken, voelt ze ineens een windvlaag die gevolgd wordt door een harde schreeuw. Iets klopt er niet en ze keert terug naar het huisje.

“Verboden kleuren” is het debuut van Margriet du Maine qua jeugdboek. Met een echt prachtig geïllustreerde cover en een magische kaart gaat dit unieke verhaal over mensen die geboren worden als coloriet. Met hun geweldige kleur haar en bijzonder gekleurde ogen hebben de colorieten ook een gave. Een gave die uniek is, maar die ook angstaanjagend kan zijn voor sommige. Een jong meisje genaamd Bloesem neemt je samen met twee colorieten mee op een zoektocht naar haar meegenomen broertje “Vlam”. De namen die Margriet aan haar personages geeft is in het begin even wennen, maar zodra je ze beter leert kennen, passen de namen eigenlijk perfect. Tijdens hun zoektocht ontdekken ze door een gezongen lied, de meest magische plekken. Hun prille vriendschap waarbij een ieder een rugzakje met het verleden meedraagt, wordt zodra er gevaar dreigt hechter. Margriet omschrijft niet alleen de omgeving waarin ze zich bevinden magisch mooi, ook hun emoties worden haast voelbaar beschreven. Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken, die Margriet met één gepast woord perfect beschrijft. Naast dit echt meesterlijke verhaal staan achterin een verwijzing naar de achtergrondverhalen van de personages Distel en Maan, die je gratis kunt downloaden.

Er is ook een prachtige boekentrailer van “Verboden kleuren” gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=nFUDg390B30

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051168020
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Aantal pagina’s: 350
Prijs: € 16,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.