Als ik teken ben ik op reis ~ De fantasievolle kijk op de wereld van Jaap Oudes

Gepubliceerd op

Jaap Oudes, geboren in Alkmaar in 1926 en aldaar overleden in 1998, was in alle opzichten een kleurrijke kunstenaar. Zijn schetsboek staat bol van tekeningen van karakteristieke dorpjes in vooral Nederland en Vlaanderen maar ook in andere Europese landen. Met kermissen, molens, prachtige stadspoorten en nog veel meer. Allemaal herkenbaar in beeld gebracht, maar dan wel met iets extra’s, voortspruitend uit Jaap Oudes’ unieke fantasie. Zijn vele potloodtekeningen, op groot formaat (meestal 50×65 cm) maar ook vaak op onooglijke blocnotevelletjes, die overvol met bonte stoeten zelfs tot in de lucht aan toe.

Deze publicatie bouwt voort op de hernieuwde aandacht voor Jaap Oudes. Wie was Jaap Oudes, wat bewoog hem en wat is er allemaal op zijn tekeningen te zien? Een breed samengesteld team, met journalistieke, historische en kunsthistorische expertise, is verantwoordelijk voor dit boek, waarin voor het eerst een brede dwarsdoorsnede van het tekenwerk van Jaap Oudes bijeen is gebracht.

Als ik teken ben ik op reis is een boek vol verzameld werk van Jaap Oudes. Jaap was de enige zoon van kunstenaar Dirk Oudes, die zijn zoon stimuleerde om te gaan tekenen. Niet via de kunstacademie, maar gewoon zo uit zichzelf. Waar vader Dirk zich liet inspireren door bekende schilders richtte jaap zich meer op de volkskunst en de dingen die hij tegen kwam op zijn reizen langs dorpen en steden. Zijn tekeningen, vaak gemaakt met potlood en kleurpotlood, laten een kleurrijke beleving van zijn bezoeken aan steden in Noord-Holland en Vlaanderen zien. De tekeningen zijn soms een prachtige uitgewerkte schets, maar vaker maakte Jaap bonte tekeningen van evenementen als kermis, circus en volksfeesten. Deze zijn dan ook zichtbaar zijn favoriete onderwerpen van zijn tekeningen.

De tekeningen van jaap zijn niet in te delen in een bepaalde kunststroom en dat maakt ze ook zo bijzonder. Het advies van zijn vader om niet via de kunstacademie maar juist vanuit zijn eigen perspectief te tekenen is dan ook goed terug te zien in de werken van Jaap. Hij volgde geheel zijn eigen weg. Zijn tekeningen zijn ergens simpel te noemen, misschien bijna kinderlijk, en juist dat maakt ze zo bijzonder. In zijn tekeningen zie je vaak boerenmensen, verschillend vee en zoals gezegd feestelijke aangelegenheden. Op die manier lijkt Jaap de meest mooie verhalen te vertellen middels zijn tekeningen die vaak vel details bevatten.

Jan Oud is voorzitter van de Stichting Dirk en Jaap Oudes en vanuit daar is dit bijzonder boek over Jaap Oudes ontstaan. Deze stichting verzorgd met regelmaat lezingen, tentoonstellingen en studiemogelijkheden. Daarnaast leggen zij contact met bevriende stichtingen en organiseren samen activiteiten, welke mogelijk worden gemaakt door het initiatief Vrienden van de stichting Dirk en Jaap Oudes met als uitganspunt het werk van vader en zoon onder de aandacht te houden.

Wat betreft de inhoud van het boek, deze is op zijn zachts gezegd verassend te noemen. Op elke pagina tref je een bijzondere tekening aan, begeleid door een tekst waarin wordt uitgelegd waar de tekening is gemaakt en een stukje verhaal daarachter. Naast dat Als ik teken ben ik op reis een mooi boek is om te bekijken zorgen de teksten ervoor dat je je nog verder in de tekening kan verdiepen. Sommige tekeningen zijn vrij eenvoudig maar daarnaast bevat het boek ook tekeningen die vol details zitten en er juist voor zorgen dat je net wat langer kijkt en dingen ontdekt die je op het eerste oog niet zou hebben gezien. Bijzonder, Als ik teken ben ik op reis is een mooi kunstwerk om in je boekenkast te hebben en een must have voor liefhebbers van wat op het eerste oog simplistische kunst lijkt.

Als ik teken ben ik op reis is een bundeling van de tekeningen van Jaap Oudes, de bijbehorende teksten zijn echter geschreven door onderstaande auteurs:
Chiene Vos, Kunsthistorica, docente, publiciste
Dr. Albert van der Zeijden, Historicus
Ruud Kersten, Journalist
Jan Nobel, Kunstenaar, kunstdocent en bekende van Jaap Oudes
P. Thoben, publicist

Uitgegeven in eigen beheer
ISBN: 978908302440
180 pagina’s
Prijs: € 25,00

Als ik teken ben ik op reis ~ De fantasievolle kijk op de wereld van Jaap Oudes is te bestellen via https://www.dirkenjaapoudes.nl/nl/webshop1

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.