Diepdiepblauw – Nikki Dekker

Gepubliceerd op

Zonder zwemdiploma slinken je overlevingskansen, weet de verteller in diepdiepblauw. Ze weet hoe je het hoofd boven water houdt in een onrustige zee en dat je bij hoge golven het beste naar de bodem duikt om het gebulder over je heen te laten komen. Maar in het echte leven heb je aan zulke lessen niet veel. In haar debuutroman onderzoekt Nikki Dekker wat we van de dieren onder water kunnen leren over liefde en identiteit. Ze zet alikruiken tegenover onenightstands, de blobvis naast het schoonheidsideaal en duikt in de wereld van geheimzinnige platvissen, homoseksuele zeehonden en zelfbewuste poetslipvissen.

Zwemles: Bij zwemles leerde ze het, adem inhouden, iets waar ze later heel veel baat bij zou hebben bij totaal andere dingen.

Zeemeermin: Opgezette dieren met iets wat realistisch was, had haar voorkeur, zoals de muis met de tulband en de Magiërtarotkaart. Op een festival in tunnels ontmoet ze samen met Vicky, Paolo Viscardi, hij bestudeert zeemeerminnen. Haar favoriete film is Ariël, de roodharige zeemeermin. Aparte is dat de Disney versie van de zeemeermin weer totaal anders verloopt dan het sprookje van Hans Christian Andersen.

Met Vicky van wetenschapsfilosofie gaat ze overal naar toe: Amsterdam, Keulen zelfs de Notre-dam, Vicky is van iedereen, maar niet van haar. Ze heeft vier keer haar liefde aan Vicky betuigd, maar helaas zonder enig resultaat.

Platvis: Binnen enkele minuten kan een platvis de kleur van zijn omgeving nabootsen. Maar je ziet hem pas als hij beweegt. Lisanne zit op haar schoot, ze blijft logeren. Bij het kusje voor het slapen gaan, eindigt ze bij haar in bed. De platvis wordt geboren zoals iedere andere vis, maar na dertig dagen veranderd de positie van de ogen en verschuiven de botten om de vis platter te maken.

Kwal: Het begint als poliep op een rots, na verloop van tijd schiet deze kleine schijfjes af wat uiteindelijk grote kwalen worden. De Turritopsis Dohrnii is de enige kwal die bij gevaar/stress terug kan transformeren naar een poliep. Wat best uniek is. Er is altijd wel een moment waarop we ons afvragen, waarom deden we dat? Zou het gelijk staan aan een dode kwal oppakken met de wetenschap dat hij je nog steeds kan steken? Je wordt niet gebeten maar gestoken door een kwal, de tentakels zijn bedekt met microscopische kleine naaldjes.

Het woord “Polyamorie” klinkt lelijk en formeel, open relatie zou een veel beter woord ervoor zijn. Tussen de heteroseksueel, homoseksueel en de biseksuele moeten we ook de non-binaire mensen niet vergeten. Eigenlijk is de vraag: “Wat is er voor nodig om te zijn wie je bent?” Er wordt altijd nuttige kennis verzameld over dieren in de zee. Bij de waaromvraag moeten we meer op zoek gaan naar andere kennis. Je bent nooit alleen ergens in, iedereen herkent wel iets in elkaar, kijk anders naar de diersoorten in het water…

“DiepDiepBlauw” heeft Nikki Dekker in stukjes geschreven, stukjes met bijzondere en niet standaard informatie over dieren in het water. Daarnaast zet ze de mens/zichzelf in zijn verscheidenheid als vergelijking ernaast. Hoe de mensheid leeft en welke relaties er zijn en persoonlijke gebeurtenissen. De losse informatie stukken vallen vreemd genoeg als puzzelstukjes in elkaar. Gedachtegangen, feiten, sommige zijn bekend, maar er is ook heel veel wat je nieuwsgierigheid wekt, het is leerzaam maar ook zo herkenbaar. Op bladzijde vierentachtig in het midden geeft Nikki Dekker de perfecte beschrijving als de rollen zouden zijn omgedraaid, van de mens en de diersoorten in het water. Een kort en krachtig beeld, wat je echt aan het denken zet. Nikki geeft de beste machtspositie van dier en mens bij de Nautilus weer: De Nautilus is namelijk nog de enige inktvis die nog in een schelp zit. Bestaat al 500 miljoen jaar, heeft dinosauriërs gezien, klimaatveranderingen meegemaakt, meteorietinslagen overleefd, maar toen de mens zei: “Wat een mooie schelp”, maakte het dat de Nautilus nu bijna is uitgestorven. Door de korte stukjes wordt er niet een overvloed van informatie aan je gegeven, het is net of een verstrooide professor je juist korte maar fascinerende informatie geeft. Het is een schakeling van water, zee, dier naar het leven, studie, vriendschap naar het verleden/heden, Er komen bekende diersoorten in voor, maar ook onbekenden. Nikki Dekker geeft met dit echt unieke en bijzondere boek de perfecte vergelijkenis weer tussen de mens en dieren in het water.

De trailer van dit bijzondere boek: https://www.youtube.com/watch?v=neKe7V9q_3o

Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 9789403120911
Aantal pagina’s: 304
Prijs: € 22,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.