Eenzaam tussen de mensen – Leslie Hodge

Gepubliceerd op

We hebben vandaag meer manieren dan ooit om met elkaar te communiceren, en toch voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Het gaat daarbij zeker niet alleen over oudere mensen of singles. Ook als je een relatie of veel vrienden om je heen hebt, kun je je eenzaam voelen. En dat heeft grotere gevolgen dan je zou denken. Eenzaamheid blijkt even schadelijk als vijftien sigaretten per dag. Hoe komt dat? En vooral: wat kun je eraan doen? Omdat ze in haar praktijk steeds vaker mensen over de vloer kreeg die met gevoelens van eenzaamheid kampen, besloot psychologe en journaliste Leslie Hodge op onderzoek te gaan. In dit boek geeft ze niet alleen een stem aan wie zich vandaag eenzaam voelt, ze gaat ook – op basis van recent wetenschappelijk onderzoek – op zoek naar oplossingen. Want wat weten we eigenlijk over eenzaamheid? Waarom geven steeds meer mensen aan geen voldoening meer te halen uit hun relaties? En wat kun je doen om een meer verbonden leven te leiden?

De inleiding begint met verschillende verhalen van mensen hoe zij eenzaam ervaren, hebben beleefd of nog beleven. Eenzaamheid heeft niet alleen een grote impact op het welzijn van de mensen, het kan ook je gezondheid beïnvloeden. Hoewel je iedere dag samen bent met mensen, bijvoorbeeld in de trein, op het werk, of in de supermarkt, is er toch dat gevoel van eenzaamheid. Sociale media helpt daar ook niet echt bij, mensen maken geen spontane praatjes meer, maar delen berichten waar ze zijn of wat ze eten. Zelfs al ga je uit eten met een grote groep mensen, dan nog heeft sociale media de meeste aandacht. En ondanks dat sociale media beschikt over verschillende mogelijkheden om 24 uur met elkaar in contact te zijn, voelen we ons toch eenzaam. Dat en meer heeft de zoektocht van Leslie Hodge gestart, waarom eenzaamheid steeds meer mensen in hun greep krijgt.

Leslie behandeld in dit boek de volgende onderwerpen:

Eenzaam ben je niet alleen
Waarom we ons massaal eenzaam voelen
De dodelijke tol van eenzaamheid
Zo jong en zo alleen
Hoe onze cultuur ons eenzaam maakt
Eenzaam op het werk
De kracht van alleen zijn
Hoe helpen we eenzaamheid samen uit de wereld

Je hebt zoveel vormen van gemis en eenzaamheid dat de verhalen je hoe dan ook raken, je begrijpt ze en soms overvalt het je dat je weet hoe het voelt. Leslie’s verhaal van de keuken van haar grootouders is zo’n verhaal, eenzaamheid omdat het er niet meer is. Maar de grote vraag blijft waarom is dit onderwerp taboe en waarom praten we er niet over?

Filosoof Jean-Paul Sartre omschrijft eenzaamheid als, ”L’enfer, c’est les autres” vertaling: “De hel, dat zijn de anderen. Psycholoog Dirk de Wachter heeft daar een andere gedachte over: “Juist de afwezigheid van anderen is de hel.” We hebben inderdaad anderen nodig, die maken ons bewust wie wij zijn. Zonder de anderen is er een leegte. Je kiest ook niet voor eenzaamheid, eenzaamheid overvalt je, op de meest onverwachte manier.

Bij de zoektocht van Leslie hang je aan haar lippen. Ze geeft herkenbare situaties en laat je in de wereld van geleerden en de wetenschap proeven hoe zij het willen aanpakken, definiëren, of zelfs proberen het in hokjes te plaatsen. Laatste is bijzonder, want je kunt dezelfde situatie hebben maar toch beide een andere vorm van eenzaamheid ervaren. Leslie geeft aan dat wel degelijk de situatie meespeelt, maar zo ook het persoonlijke gevoel. En een gevoel alleen al is moeilijk om uit te leggen, daar komt nog bij, dat een ieder het weer anders ervaart als een ander.

Door haar onderzoek leer je dat er zoveel meespeelt of een verband heeft met eenzaamheid, daar stond ik totaal niet bij stil. Bij sommige gevallen was het ook best beangstigend. Er bestaat een link tussen hart- en vaatziektes en eenzaamheid, zo ook met dementie. Bij ouderen kan eenzaamheid de fysieke als mentale achteruitgang versnellen. Het heeft dus zelfs invloed op onze levensverwachting. En dan is er nog de corona, bij ziekte heeft de steun van familie of vrienden invloed op het herstel. In verband met besmetting is dat nu niet mogelijk, dus ook hier is een vorm van eenzaamheid.

Leslie laat je het herkenbare proeven en geeft zelf aan dat het niet in hokjes te drukken is. Iedere stap die ze neemt in haar zoektocht, is intrigerend. Het is alsof ze je aan de hand meeneemt. Ik denk dat dit boek eigenlijk op school behandeld zou moeten worden, zodat ze daar al leren dat het een bespreekbaar onderwerp moet zijn, waarbij ze hun mening kunnen delen. Eenzaamheid is geen falen, het is een signaal voor verandering. Ik ben van mening dat iedereen dit boek zou moeten lezen, al is het alleen maar om eenzaamheid te begrijpen en om andere hierin te kunnen helpen.

Uitgeverij: Lannoo nv
ISBN: 9789401463638
Aantal pagina’s: 240
Prijs: € 19,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.