Het huis aan het einde – Irwan Droog

Gepubliceerd op

Weg zijn is goed, thuis zijn is beter…  

Irwan Droog deed waar de meeste mensen alleen maar van dromen: hij verliet de drukte van de Nederlandse stad om samen met zijn vriendin en hond op een minuscuul, afgelegen eilandje in Noorwegen te gaan wonen. Te midden van de talloze trekvogels en loslopende schapen ziet hij de seizoenen komen en gaan, van noorderlicht tot middernachtzon. In de tussentijd duikt hij in de geschiedenis van het eiland en zijn bewoners. Zo ontmoet hij visser Knut, die al zijn leven lang op het eiland woont, Eivind, die elk voorjaar voor de eidereenden zorgt, en Heidi, die er de liefde vond en nooit meer weg wil.

De eerste Nederlanders staan op het punt gevaccineerd te worden, terwijl zij op het punt staan om te emigreren. Bjørn gaf Irwan wekenlang adviezen en de nodige doemscenario’s. Neem slaapzakken mee, ook voor de hond, voor het geval dat je strandt. Bel vierentwintig uur van te voren de kapitein van de boot naar Selvær, zodat hij ook naar het laatste eiland vaart. Sinds zijn achttiende had hij al de wens om voor langere tijd naar Noorwegen te gaan, dus toen het oproepje voor een huis op het puntje van een verafgelegen eiland in de Noorse Zee kwam, greep hij het met beide handen aan. Kim die hij net voor de lockdown ontmoet, ziet het ook wel zitten. Hij kon zo’n gevalletje “Once in a Lifetime” gewoon niet voorbij laten gaan. Elk bezoek aan Noorwegen is altijd overweldigend. De natuur die een immense indruk op je maakt, laat je zien hoe het vroeger was en nu is. Irwan, Kim en hun hond Zorro vertrekken, voor hoelang geen idee, misschien een paar maanden misschien een jaar? Irwan had heel zijn route uitgestippeld, maar door corona moesten ze hun route aanpassen. ’s Avonds laat midden in een sneeuwstorm komen ze op het eiland Selvær aan. Heidi en Knut, die ze met alle updates op de hoogte hielden, wachten hun op gepaste afstand op. Nu volgt de quarantaine. De volgende ochtend kijkt Irwan op het balkon aan de achterkant van het huis uit over het witte landschap, hij ademt de natuur en de imposante omgeving in en ontspant. De tijd in Amsterdam en hier op het eiland verschilt, het gaat van haast en gistere af, naar rust. Er is geen deurbel hier die afgaat, je stapt gewoon bij iemand naar binnen. Na drie dagen mogen ze rondkijken en kennis maken. Het huis is van Tor en Ida en heet Nessestua, “huis op Nesset”, wat volgens Björn zijn vertaling het huis aan het einde zou moeten zijn. De eilandraad wil iets ondernemen en iets tegen de leegloop doen, dit heeft namelijk zijn invloed op dienstregelingen van de veerponten, de postbezorging, enz. In de winter zijn er van de veertig mensen, er slechts tien tot vijftien op het eiland. Voor nu is het eerst Noors leren en plannen maken. Irwan vertelt je in dit boek over de geschiedenis van dit eiland, het leven in het huis aan het einde en nog zoveel meer. Via zijn ogen zul je alles beleven, hoe het daar is, de natuur, de rust, de mensen en natuurlijk wat hun plannen zijn…

“Huis aan het einde” van Irwan Droog is echt een fascinerend verhaal over het leven op een eiland in de Noorse zee. Wat begon met een oproepje op Facebook, geeft nu een bijzonder mooie inkijk op Selvær. Irwan laat je niet alleen door zijn ogen, maar ook met de verhalen van de mensen van het eiland en zijn geschiedenis, je proeven van leven waarin tijd een totaal andere betekenis heeft. Je leert dat de maanden/seizoenen meer vastzitten aan wat komt en gaat. De dieren vertellen met hun komst nog zoveel meer. Het noorderlicht Aurora borealis is sowieso iets bijzonders en mede door Irwan voel je ook dat dat uniek is. Dat de eilandmensen enorm gastvrij zijn, merk doordat ze Kim Irwan en Zorro met open armen verwelkomen. Een ieder helpt elkaar waar nodig. Maar hun verhalen over het eiland zijn echt intrigerend en maken het eiland echt bijzonder. Zo ook de boottocht voor visvangst, die totaal uit de comfortzone van Irwan ligt, geeft je een perfect beeld van het eilandbewoners. Hun respect voor de natuur, het leren dat je niet alles moet nemen om te kunnen overleven, is echt puur. Irwan leert je dat het simpele leven waar geen stress/haast is, zoveel mooier is, maar hij weet ook dat niet ieder mens geschikt is om een eilandmens van Selvær te zijn.

Uitgeverij: Thomas Rap
ISBN: 9789400408173
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 22,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.