Mona Lisa en de anderen – Alice Harman

Gepubliceerd op

In dit humoristische boek stellen de beroemdste kunstwerken zich persoonlijk aan je voor. Mona Lisa bijvoorbeeld. Maar ja, dan heb je het wel meteen over de superdiva van het stel, die in het Louvre haar eigen wachtrij heeft. Daar zijn de andere meesterwerken niet blij mee… Zij vertellen je waarom zij het net zo waard zijn om gezien te worden als die Mona Lisa!

 Napoleon Bonaparte neemt je mee achter de schermen van zijn eigen kroning. De Venus van Milo legt uit wat er met haar ontbrekende armen is gebeurd. De zittende schrijver roddelt over de oude Egyptische koninklijke familie en Mona Lisa herself onthult dat er meer achter haar portret zit dan haar mysterieuze glimlach.

In dit boek loopt je langs 30 beroemde kunstwerken en de onderwerpen ervan.
Zo verteld Mona Lisa waarom ze zich een beetje schaamt of waarom de kantwerkster je geen blik aardig gunt. Het is niet alleen een boek om mooie kunst in te ontdekken, je doet er heel veel kennis door op. De onderwerpen van de verschillende kunstwerken vertellen je wat ze nu zo speciaal maakt, of ze geven je een opdracht of vraag waardoor je weer met even een iets andere blik naar het beeld kijkt waardoor je nóg meer leert. Wat ik in sommige tekst wel een beetje jammer vind, is dat alles goed gepraat word. Bijvoorbeeld dat ‘de mooiste vrouw’ niet bestaat, want iedereen vind iets anders mooi, of dat er in een ander land andere schoonheidsidealen zijn waardoor de term ‘mooiste vrouw’ niet klopt.  Alles wordt ‘perfect’ politiek correct verwoord lijkt wel, zodat er geen kritiek op het boek en z’n inhoud kan komen, en dat stoort mij wel een beetje. Gelukkig zit er ook humor in de teksten die verteld worden door de onderwerpen zelf. Dat maakt dat dit echt een interessant, leerzaam én leuk boek is voor iedereen. Alice weet het allemaal ontzettend humoristisch te verwoorden en soms voelt het als lezer alsof je echt tussen de bekvechtende kunstwerken staat. Wanneer je echt op zoek bent naar een kunstwerk, kun je achterin het boek kijken, want daar heb je de index voor waar welk kunstwerk staat. Maar zeker ook voor de jongere generatie die waarschijnlijk helemaal geen weet van deze kunstwerken heeft. De foto’s en illustraties die de teksten begeleiden brengen de speelsheid in het boek, maar houden het ook serieus genoeg door wat er staat afgebeeld. De omslag (voor en achterkant dus) bevatten twee kunstwerken uit het boek en de tekeningetjes die erbij getekend worden. Echt een heel gaaf boek om te hebben voor jong én oud.

Alice schrijft vooral kinderboeken om te zorgen dat kinderen zich kunnen ontwikkelen door de grote wereld te ontdekken door de boeken die ze schrijft. Ook zijn haar boeken makkelijk te begrijpen zodat alle kinderen er enthousiast van kunnen raken omdat ze snappen wat er geschreven wordt.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047715795
Pagina’s: 96
Prijs:€ 15,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.