Pijn is persoonlijk – Marleen Schefferlie

Gepubliceerd op

image004

Pijn is persoonlijk’ van Marleen Schefferlie is zowel haar eigen ‘pijn-cv’ als het verhaal van tien lotgenoten: zij lijden aan fybromyalgie en andere chronische pijn. Eén op de vijf mensen heeft chronische pijn in de vorm van bijvoorbeeld reuma, migraine of ME waarbij het centraal zenuwstelsel pijnprikkels blijft doorgeven. Toch is pijn nog steeds een taboe, waardoor patiënten die vaak verbergen. Marleen Schefferlie stelt de ervaring centraal: de pijngeschiedenis, de therapieën en de levensfilosofie die hen op de been houdt. Het zijn persoonlijke verhalen vol wijsheid en kracht.

In dit boek lees je verhalen van chronisch pijn patiënten. Of dat nu gaat om fibromyalgie of hoofd-ruf of gewrichtspijn, het hangt nog steeds in de taboe om je pijn aan te geven en te zeggen hoe je je werkelijk voelt, met dit boek hoopt Marleen dat taboe te doorbreken. Wat de geïnterviewde mensen vertellen over hoe hun zoektocht is gegaan en welke clichés ze naar hun hoofd krijgen is veelal vreselijk. Wat ik merk is dat vooral een ziekte als fibromyalgie nooit écht serieus genomen word en dat is voor degene die deze ziekte heeft vreselijk. Voor mij persoonlijk vind ik de hoofdstukken net even iets te lang om je aandacht er onverdeeld bij te houden maar de inhoud is erg interessant, leerzaam maar zeker ook confronterend als je zelf chronisch pijn patiënt bent(zoals ik zelf). Iets dat ik heel erg vind om te lezen is dat er nog steeds artsen of instellingen zijn die vinden dat je de pijn zelf veroorzaakt al dan niet in stand houd. Wat vooral naar de voorgrond treedt in dit boek is dat iedereen zijn/haar pijn op een andere/eigen manier beleefd en daarmee omgaat. De ene gaat op bed liggen en komt er niet meer uit de volgende zet de schouders eronder en gaat (met gepaste voorzichtigheid) ertegenaan, een ongemakje voor de één is een ware hel voor een ander. Behandelingen zijn voor iedereen anders, bij de één werkt iets wel maar voor de ander zal het niks uitmaken. Dit boek zou vooral ook gelezen moeten worden door de omgeving van pijn patiënten om een klein beetje inzicht te krijgen over iets waar ze geen benul van hebben. Een goed ‘leerboek’ voor wie dat wil. Ook lees je hoe Marleen zelf haar weg aan het vinden is in haar leven meer fibromyalgie. Belangrijkste boodschap is denk ik dat je iedereen moet respecteren in hun doen en laten met een chronische pijn aandoening en niet veroordelen zoals nog altijd veel te vaak gebeurd.

Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021565422
pagina’s: 176
Prijs: € 18,99

 

[bol_product_links block_id=”bol_59edbd5603499_selected-products” products=”9200000075854249,9200000077165852″ name=”Pijn is persoonlijk – Marleen Schefferlie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.