Spijt – Carry Slee

Gepubliceerd op

Het stripboek van dé Carry Slee-klassieker: Spijt!

Jochem is het mikpunt van gepest op school. David doet er niet aan mee, maar hij durft er ook niks van te zeggen. Op een ochtend krijgen de leerlingen te horen dat Jochem na een schoolfeest niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Hij wil Jochem graag vertellen dat het hem spijt. Hopelijk is het nog niet te laat…

Je ziet David op de fiets met gedachteflitsen om hem heen, zijn het zijn gedachten of die van een ander? De klassenfoto is er en gauw merk je op dat Jochem erop ontbreekt. In de volgende beelden weet je ook waarom dat is. Maar het is niet alleen dat hij niet op de foto mocht staan, het is het constante gepest, in de klas, maar ook bij de gym, waar zelfs een leraar een opmerking maakt. Als David het boek van Jochem naar zijn huis brengt, zegt zijn moeder bij binnenkomst dat ze het zo leuk vindt dat hij langskomt, eindelijk ontmoet ze een van zijn vrienden. Vorig jaar werd hij zo erg gepest en gelukkig is dat niet meer, zegt ze erbij waardoor David Jochem verbaasd aankijkt. Zij weet niet dat hij nog steeds gepest wordt. De gedachteflitsen die David op de fiets had worden duidelijk. David gaat naar de bibliotheek en komt Jochem’s moeder tegen. Over twee weken is hij jarig en bij deze nodigt ze hem en zijn ouders uit. David voelt daar helemaal niets voor en gaat verhaal bij Jochem halen. Het enige wat Jochem zegt is dat het pas over twee weken is en dat dan toch alles voorbij is. David snapt het niet, wat bedoelt hij met dan is het voorbij. Maar voordat hij daar antwoord op krijgt is Jochem er al vandoor. David volgt hem en komt erachter dat hij voor Justin een krantenwijk doet. Jochem vertelt hem dat hij dit doet omdat hij hem beloofd had dat ze hem niet meer tot na het schoolfeest zouden pesten. David gelooft er niets van, maar doet Jochem een belofte dat hij op hem kan rekenen. Maar op het feest gaat het anders dan dat David en Jochem het gewild hadden, David heeft het te druk met op wie Vera verliefd is, terwijl ze Jochem alweer aan het pesten zijn en hoe. De volgende dag horen ze op school dat iemand niet is thuisgekomen…

Dit stripverhaal geeft op best een harde manier aan, hoe het is om gepest te worden. Het gedeelte wat siert is dat dit verhaal niet alleen het vanuit de pester en het slachtoffer laat zien, maar ook van de omstanders er omheen. Deze strip moet gewoon door iedereen gelezen worden, want Carry Slee legt hierin echt een probleem voor, die vandaag de dag er nog steeds is en misschien wel erger dan alle jaren ervoor. Pesten begint al vroeg onder de kinderen, het begint op school. En waar het voor de één maar een spelletje is, is het voor de ander iets wat altijd angst, paniek en verdriet zal op blijven roepen. Carry Slee’s “Spijt” zou naar mijn mening op school een verplichte lees-strip moeten worden, zodat de klas er een kringgesprek over kan hebben. Met deze strip laat Carry goed van alle kanten zien, hoe een ieder met pesten omgaat en dat een ieder wel degelijk er onderdeel van is of van kan zijn.

De strip zelf is erg mooi geïllustreerd en met de grote woorden en uitdrukkingen geeft het een perfecte uitstraling weer aan het onderwerp pesten. Carry werkte samen met scriptschrijver Ahmed Resh en striptekenaar Ralf van de Hoeven aan dit stripboek. In 1996 had Carry Slee het boek “Spijt” uitgebracht, en nu naar aanleiding van de week pesten is het in een nieuw jasje gestoken, namelijk een stripboek. In een krantenbericht vermelde Carry zelf dit erover: Als stripboek kan deze bestseller weer een nieuwe generatie bewust maken over de afschuwelijke gevolgen van pesten. “We leven in een andere maatschappij dan toen ik het boek schreef”, zegt Carry. Het is zo belangrijk dat iedereen zich ermee kan identificeren. Slee hoopt dat opnieuw veel kinderen het stripboek gaan lezen en zich realiseren “dat pesten niet mag gebeuren”.

Carry Slee is een van de meest succesvolle kinderboekenschrijvers van Nederland. Tien keer won ze de prijs van de Nederlandse Kinderjury en vijf keer de Jonge Jury. Van haar boeken zijn inmiddels meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. Met het boek Spijt won in 1998 de Prijs van de Jonge Jury en het werd in 2013 verfilmd. Het boek is echt een succes geworden en in 2022 verscheen zelfs de 50e druk.

Uitgeverij: Overamstel
ISBN: 9789048863082
Aantal pagina’s: 48
Prijs: € 9,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.