Atta – Jolien Janzing

Gepubliceerd op


Atta is een eigenwijs Mengelmeisje. Ze heeft er genoeg van om met de vrouwen en kinderen bessen te verzamelen. Ze wil op jacht! Dus sluipt ze achter de mannen en jongens aan… maar haar avontuur krijgt een andere wending dan ze verwacht als ze oog in oog komt te staan met een woedende mammoet. Op de vlucht raakt Atta de weg kwijt en belandt bij een Neandervolk. Ze wordt warm ontvangen door de vrouw die de stam leidt. Iets té warm zelfs… het lijkt wel of die haar niet meer wil laten gaan.

Atta wil geen vrouwen dingen doen, ze wil jagen. Atta is altijd al een meisje met sterke eigen wil geweest, als baby al. Ze begon niet met lopen, maar deed radslagen, en ze heeft een tamme wolf, Stol. Wanneer de mannen van de clan op jacht gaan twijfelt ze geen moment en sluipt achter ze aan. Maar haar jacht gaat niet zoals gepland wanneer ze oog in oog komt te staan met een mammoet. Ze vlucht, verdwaald en wordt gelukkig vriendelijk ontvangen bij een Neandervolk….iets té vriendelijk misschien. Atta is heel erg stoer en daarom moest ze op de vlucht, maar af en toe heeft ze toch echt haar mama nodig en die is er nu niet, dus zal ze zichzelf moeten zien te redden met de wijsheden van haar clan in haar achterhoofd.

De taal die ‘omoe’ spreekt lijkt sterk op zuid Afrikaans en dat vind ik een grappige link naar de oorsprong van het Neandervolk. Het verhaal is ontzettend fijn en ‘easy-going’ geschreven en je vliegt er (helaas) doorheen. Ook zijn uiteraard de illustraties van Linde Faas het die het boek écht af maken. Je herkend haar illustraties uit duizenden, omdat ze altijd op elkaar lijken maar toch verschillen. Van Jolien Janzing heb ik nog niet eerder iets gelezen, maar als ze al haar boeken op deze leuke fijne manier schrijft, dan heeft ze hele fijne boeken op haar naam staan.
Een verhaal met vele mooie lessen die je ter harte mag nemen en leren. Een verhaal over familie, liefde, zelfvertrouwen en doorgaan als je denkt dat je niet meer kunt. Ik hoop heel stiekem dat de laatste zinnen van dit verhaal inhouden dat er een vervolg komt, zo komen de zinnen op mijn wel over en dat zou ik heel tof vinden want ‘Atta’ is een geweldig mooi verhaal.

Jolien Janzing heeft haar eerste verhaal getypt toen ze zeven was, en ze is er zoals je ziet nooit meer mee gestopt.
Linde Faas  studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Breda, en je zou haar kunnen kennen als vaste illustratrice van Pieter Koolwijk.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714897
Pagina’s: 141
Prijs: € 15,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.