De Geest van het Besiendershuis – Marloes Morshuis

Gepubliceerd op

Wie eenmaal is verdwaald in dit huis… zal het nooit meer verlaten

Er doen wilde verhalen de ronde over Het Besiendershuis. Spannende verhalen. Spookverhalen. Maar niets daarvan is waar… toch? Om dat te bewijzen dringen op een avond zes kinderen het huis binnen. Drie jongens en drie meisjes. Het is een beslissing die hun leven zal veranderen.

Het Besiendershuis bestaat echt. Het staat al bijna 500 jaar vlak bij de Waalkade in Nijmegen. Een huis dat als een van de weinige overeind is gebleven in de stadse stormen – en zo een wormgat is waardoor je de geschiedenis in kunt kruipen. Maar kun je ook weer terug? 

 

Zes kinderen breken in, in het Besiendershuis. Ondanks de waarschuwing van het rare meisje, die iedereen had aangewezen behalve Saar, dat ze niet naar binnen mochten. Ze deden het toch. De luiken klappende. Voordat ze alles hadden bekeken en zagen dat het huis leeg was, zongen ze en lachten ze hun angsten opzij. De luiken gingen dicht en het werd donker. De deur gaf geen centimeter mee. Mette is de eerste die om haar moeder roept. Het meisje verschijnt weer: “Als je geen respect hebt voor het verleden, verdien je het niet om te leven in het heden”. Er klinkt een onheilspellend gegrom en nog geen tel later verdwijnen ze in het zwartste zwart.

Jaren 70 – Het vuur van Julius Civilis
Ragna de kokkin van huize Barnhildus vindt Sami op straat. Hij moest opschieten en olie halen. Zodra ze weg is, verschijnt het meisje. De Geest van het Besiendershuis geeft iedereen een kans. Saar had gelijk, het huis was echt behekst. Hij kon maar beter doen wat hem verteld werd. Tijdens zijn zoektocht leert hij Bodo kennen, die vertelt hem alles over Civilis…

1545 – Duivelse Stad
Saar ziet al gelijk dat er iets niet klopt. Het meisje verschijnt ook voor haar. Saar huilt of smeekt niet, ze buigt voor het meisje, als ook zij een kans krijgt. Saar moet voor de schout wijn halen. Onderweg komt ze met veel mensen in aanraking, zelfs met “Moenen, de duivel”. Ze wordt gered door een oude vrouw, die haar het verhaal vertelt over Mariken van Nimwegen…

1636 – Zwarte dood
Ook Mette krijgt in haar tijd het meisje te zien. Ze vertelt ook haar over de kans, alleen zegt ze erbij: “Misschien voel je je hier wel thuis, pestkop”. Mette huilt…

1880 – De Slager van de Benedenstad
Dex wordt na het zien van het meisje, gelijk als schooier uitgemaakt, “Ga je roes ergens anders uitslapen”…

1944 – Gevangen vader
Caya vraagt bij het zien van het meisje, wat ze gedaan heeft…

1981 – Strijd om De Eenhoorn
En Mats wordt door een man gewaarschuwd, “Ga weg hier”… het wordt oorlog…

Met de melding van het meisje hebben ze alle zes een kans van de Geest van het Besiendershuis gekregen, de vraag is alleen benutten ze hem juist…

Het Besiendershuis bestaat echt. Ik ben er geweest en het is zeker bijzonder om het huis live te zien. Marloes vertelt dat het huis er al bijna vijfhonderd jaar staat. Vroeger werden er verhalen over verteld, of waren het nu juist sprookjes. Helaas zijn er tegenwoordig niet veel mensen meer, die de verhalen vertellen. Daarom geeft Marloes je het verhaal van de zes kinderen die inbreken, ondanks dat ze zijn gewaarschuwd. De Geest van het Besiendershuis plaatst ze alle in verschillende tijden: de Bataafse opstand, de periode van Mariken van Nimegen, de Pest-epidemie, eind 19e eeuw, de tweede wereldoorlog en zelfs in de Pieronrellen. Daarbij geeft hij als uitleg: “Als je geen respect hebt voor het verleden, verdien je het niet om te leven in het heden”, en krijgen ze allemaal één kans, om het tegendeel te bewijzen. Een ieder heeft zo zijn emoties, want ze moeten zich ook nog eens afzonderlijk van elkaar bewijzen. Dat woorden je zo kunnen raken, is al sowieso bijzonder, maar Marloes weet je daarbij ook nog eens de geschiedenis in te trekken. Achterin heeft ze ook nog eens extra de geschiedenis van die bewuste tijden weergegeven. Ondanks dat het boekje dun is, heeft het echt iets magisch. Op www.degeestvanhetbesiendershuis.nl vind je alles van en over het Besiendershuis: bronnen, verhalen, muziek, beeld, puzzels, stadsraadsels, maar kijk uit dat je niet verdwaalt: “Eer het verleden”…

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047715153
Aantal pagina’s:122
Prijs: € 14,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.