Rob van Doorns debuut Haarlem Centraal: een spannende actualiteitenthriller

Gepubliceerd op

Haarlem_Centraal

Met het thrillerdebuut Haarlem Centraal komt voor ex-raadslid en -wethouder Rob van Doorn een lang gekoesterde droom uit: die van het schrijven van een boek. In deze thriller moet hoofdpersoon Frits Halen, wethouder van Haarlem, zich zien te redden in gevaarlijke situaties waar terroristen de dienst uitmaken.

In dit verhaal bedreigt een duivelse samenzwering de stad Haarlem. Er vindt een terroristische aanslag plaats en er ontwikkelt zich een gevaarlijk kat-en-muisspel met als middelpunt de Spaarnestad en de enig overgebleven stadsbestuurder, wethouder Frits Halen. Frits wordt tijdens het onderzoek naar de daders steeds meer deelgenoot van het werk van geheime diensten en schimmige terroristen. De hoofdpersonen verplaatsen zich van Haarlem via Afghanistan (voor een bezoek aan de Nederlandse militairen), Azerbeidzjan en Iran naar New York. Het privéleven van Frits Halen wankelt en hij komt voor belangrijke dilemma’s te staan.

De achtergrond waartegen de gebeurtenissen plaatsvinden, is de stad Haarlem, de plaats waar Van Doorn jaren heeft gewoond en waar hij tot voor kort wethouder was. Toch heeft hij er niet voor gekozen een politiek boek te publiceren. ‘Een thriller daagt de fantasie uit, zowel van de schrijver als van de lezer. Dat is leuk na zo’n periode van debatten en beslissingen. Een politiek boek was wel mijn eerste idee, maar er is eerder over de Haarlemse politiek geschreven en dat leidt toch snel tot natrappen en zelfverheerlijking’, aldus de debuutschrijver. Naar zijn mening zijn vooral de politieke organen in Nederland bij uitstek geschikt om politieke en maatschappelijke debatten te voeren. ‘Een politiek boek was daarvoor op dit moment niet het juiste middel’, vindt Van Doorn.

Hoewel Frits Halen ook wethouder is, is zijn naam toch geen pseudoniem voor Rob van Doorn. De stad Haarlem in het verhaal staat wel gelijk aan het ‘echte’ Haarlem: ‘een stad zoals veel andere, maar tegelijkertijd ietsje meer door de bijzondere ligging en de interessante historie’, aldus Van Doorn. ‘En natuurlijk is Haarlem deel van de wereld en gebeuren daar dingen die in elke stad kunnen gebeuren. Dat maakt Haarlem Centraal lezenswaardig voor iedereen.’

Als debutant hoefde Van Doorn niet lang te zoeken naar een uitgeverij: Larry Iburg was de tweede uitgever die hij benaderde. De schrijver vertelt: ‘Ik raakte, door wat ik over Ellessy las, geïntrigeerd door de uitgegeven boeken.’ Volgens de kersverse schrijver is Larry betrokken en heeft hij inzicht en een heldere kijk op de mogelijkheden voor het boek.

Opvallend is dat Van Doorn momenteel bezig is met een kinderboek. Maar er komt een vervolg op Haarlem Centraal; Frits Halen zal nog meer avonturen gaan beleven…

Haarlem Centraal, thriller
Auteur: Rob van Doorn
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 247 6
Omvang: 341 pag.
Prijs: € 18,95

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel en via internet.

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.