Beroep avonturier – Kees van der Spek

Gepubliceerd op


Voor zijn programma’s reist Kees van der Spek de hele wereld over. Veel van wat hij meemaakt haalt de uitzending niet. In dit boek een verslag van zijn avonturen. Kees van der Spek reist al bijna tien jaar voor zijn programma’s met verborgen camera de wereld rond, zoals de laatste jaren voor Oplichters aangepakt. Op zijn reizen maakt hij, alleen al door de aard van het programma, veel opzienbarends mee. Maar er zijn ook veel avonturen die ‘bijvangst’ zijn omdat ze niets met de oplichtingszaak te maken hebben. Avonturen die de uitzending niet halen, maar die niet onverteld mogen blijven. Spannend, bizar of hilarisch, maar altijd onderhoudend. Kees beschrijft ze in de voor hem zo kenmerkende prettige, lichte stijl.


In het voorwoord verteld Kees zijn bijzondere levensverhaal dat begint bij zijn geboorte in een kibboets Nes Ammim. De verhalen die je leest zijn ook op tv geweest en kun je de verhalen voor je zien, zei het niet dat je meer achtergrond informatie leest, en dus nóg meer van het echte verhaal komt te weten. Van der Spek vreest niet over mislukte acties of domme aannames te schrijven, en dat maakt dit boek juist zo echt, het is niet allemaal perfect en opgeleukt, maar echt zoals het was/is. Kees heeft vele formats bedacht en ook als regisseur alles in handen gehouden.  Samen met wijlen Peter R. de Vries beleeft Kees vele avonturen, en het begin van zijn passie om mensen te helpen en televisie te maken. Het boek is fijn geschreven, alsof je zit te luisteren naar Kees van der Spek himself. Ook ontbreekt de grappige manier van doen (vertellen) van van der Spek niet, wat het boek ontzettend interessant én leuk maakt.

Kees van der Spek is geboren in Israël, vanaf zijn zeventiende woont hij echt in Nederland en vanaf 1996 komt hij voor het eerst bij de televisie te werken. Eerst als bureauredacteur en later als rechterhand van wijlen Peter R. de Vries. Nadat de Vries stopte met zijn programma, kreeg van der Spek zijn eigen programma, ‘oplichters in het buitenland’.

Uitgeverij;  De Fontein
ISBN; 9789026166501
Pagina’s; 232
Prijs; € 18,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.