Betoverend Toscane – Annemartien Berkelaar

Gepubliceerd op

Zeven Nederlandse vrouwen die elkaar nog niet kennen gaan op beeldhouwcursus in Italië, ieder met een ander doel. Zo zijn er de zussen Chloë en Tanja, die een zussenvakantie totaal zien veranderen als Chloë een knappe Italiaan ontmoet. De 35-jarige Baukje wil wat rust aan haar hoofd, maar wordt om ieder wissewasje door haar opdringerige ex uit Nederland geappt of gebeld. Fenna kampt met een legenestsyndroom en Suzan, de oudste van het stel, verloor onlangs haar man, hierdoor is ze even de draad in haar leven kwijt. Tot slot is er Anouk, die niets liever wil dan haar hart volgen, maar nog koudwatervrees heeft. Tijdens hun week in het heerlijke Toscane komen ze dichter bij elkaar en vooral dichter bij zichzelf.

“Als je de strijd opgeeft en je gevoel toelaat, geeft het rust”

Heidi geeft voor de vijfde keer een beeldhouwcursus in Italië. Ze is samen met haar oudere vriendin Suzan gekomen, die afgelopen jaar haar man verloor. De beeldhouwgroep bestaat dit keer alleen uit vrouwen. Zo komen Tanja en haar zus Chloë, de vriendinnen Anouk en Margje, Baukje die even van haar ex-man is verlost en Fenna, die al voor de tweede keer komt. Het loopt bij een ieder van hen even niet allemaal even goed, maar voor nu willen ze genieten van het beeldhouwen in het mooie Italië. Als eerste gaan ze naar de albastmijn van de familie de Luca, waar ze hun steen kunnen uitkiezen. Enzo en zijn broer Roberto komen de vrouwen ophalen. Chloë heeft gelijk een oogje laten vallen op Roberto. Maar zij niet alleen, Baukje en Tanja zien dat beide hevig aan het flirten zijn. Tanja hoopte op een leuke zussenweek, maar ze gunt Chloë ook een beetje geluk in de liefde. Zeker na de relatie met Gert-Jan, waarin de passie ver te zoeken was. Fenna en Suzan hadden al eerder een gesprekje met elkaar en de woorden die Suzan over haar neerslachtigheid had gezegd, hadden Fenna echt geraakt en aan het denken gezet. Als de beeldhouwgroep echt gezamenlijk begint, lukt het zelfs de onervaren Chloë om een vorm in de steen te zien. Albast is een zacht steensoort, die je eerder met een vijl moet bewerken, dan met een hamer. Voor de grovere stukken, moet je een beitel gebruiken. Anouk gaat zo op in haar werk, dat ze zelfs witte krijtstrepen op haar gezicht heeft. Margje ziet nog geen vorm in de steen, maar als ze samen met Heidi kijkt, ziet ze het ineens. Boukje legt de lat zelfs een stuk hoger en gaat drie stenen bewerken. Terwijl Fenna nog is afgeleid van haar gesprek met Susan, geeft Heidi aan dat het niet alleen een workshop is, er is ook zeker tijd om te genieten. Chloë zit teveel met haar gedachten bij Roberto en bij het afslaan van een stuk steen gaat het ineens mis. Ze had haar hand bezeerd. Heidi geeft aan dat beeldhouwen niet altijd gaat zoals je het voor ogen hebt, je moet gaandeweg altijd wel iets aanpassen. Chloë besluit ook om met Roberto af te spreken, maar vraagt wel eerst haar zus Tanja of zij het niet erg vindt. Baukje is het gebel en geapp van haar ex-man zat, hij hoeft haar echt niet bij ieder wissewasje te betrekken. Ze besluit haar mobiel uit te zetten, maar of dat nu een goed idee is? Er groeit langzaam een zorgzame vriendschap tussen de vrouwen, de vraag blijft alleen kunnen ze tussen alle bedrijvigheid door, wel hun aandacht bij het beeldhouwen houden…

Annemartien laat je met haar “Betoverend Toscane” niet alleen een heerlijk verhaal lezen, je gaat ook daadwerkelijk mee op vakantie. Ze beschrijft het schitterende Toscane zo levendig en zo gedetailleerd, dat het voelt of je er gewoon aanwezig bent. Zeven vrouwen hebben zich ingeschreven voor een beeldhouwcursus, die wordt gegeven in Italië. Vrouwen van verschillende leeftijden, die ieder hun weg zoeken, in het vinden wat bij hun past, of in wat ze juist zo missen. Een ieder verschillend in het leven, waar de één net haar man is verloren, begint de ander aan een liefdesgeluk. Tijdens het beeldhouwen, voel je gewoon de rust. Het buiten leven, het relaxte vakantiegevoel maakt het, dat de sfeer onder de vrouwen gemoedelijk wordt. Beetje bij beetje groeit er een band, want naast de heerlijke rust van het beeldhouwen, heerst er ook onrust. Mede hierdoor passeren tijdens het verhaal verschillende emoties. Zo is er naast de rust en passie van het beeldhouwen, ook het verdriet, het onbegrip, waarin familie soms een rol speelt. Maar er is ook de zorgzaamheid naar elkaar en natuurlijk de passievolle liefde. In dit verhaal zit ook zoveel herkenbaarheid. Annemartien heeft echt een heerlijke feelgood roman geschreven, één waarin je wordt meegezogen naar het rustgevende en liefdevolle leven in Italië.

Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020542622
Aantal pagina’s: 254
Prijs: € 15,00

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.