De Horlogemaker van Londen – Natasha Pulley

Gepubliceerd op

foto2

Wanneer Thaniel Steepleton thuiskomt van zijn werk vindt hij een gouden zakhorloge op zijn kussen. Dit horloge redt een paar maanden later op wonderlijke wijze zijn leven. Gefascineerd door het zakhorloge gaat Thaniel op zoek naar de maker ervan. Dit blijkt Keita Mori te zijn, een eigenzinnige Japanse immigrant. Hij laat Thaniel kennismaken met een fantastische wereld van uurwerken, muziek en mysterie. Het lijkt allemaal onschuldig, maar een reeks van onverklaarbare gebeurtenissen doet Thaniel vermoeden dat er meer is dan hij op het eerste oog kan bevatten. Wanneer Grace Carrow in hun leven komt, raakt alles in een stroomversnelling. Thaniel wordt heen en weer geslingerd tussen zijn liefde voor de één en zijn loyaliteit aan de ander.

foto1

Nathaniel Steepleton, beter bekent als Thaniel, werkt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken op Whitehall, als elektrische telegraaf. Hij had een sobere kamer in een hospita, aan de rivier de Theems. Als hij thuiskomt van zijn werk ziet hij dat er is ingebroken. Alleen het vreemde was, dat er niets weg was. Echter brandde wel de kachel, zijn afwas was gedaan en er was een doosje op zijn kussen gelegd. In dit doosje zat een heel bijzonder mooi gouden zakhorloge. Wie was er in zijn kamer geweest? Vreemd genoeg redt juist dit zakhorloge hem later zijn leven, als hij in een kroeg staat en er heftig geluid afgaat. Daar het nog steeds voor hem een raadsel is wie dat zakhorloge bij hem heeft neergelegd, gaat hij op zoek naar de persoon die in het horloge vermeld stond, een zekere K. Mori uit Knightsbridge. Mori blijkt uit Japan te komen. Tijdens zijn gesprek met hem, maakt hij ook kennis met zijn mechanische octopus Katsu, die haast levensecht lijkt. Omdat het al laat was bleef hij diezelfde nacht nog bij Mori overnachten. Mede door zijn werk verruilt hij zijn kamer bij de Theems, voor de kamer die bij Mori te huur stond aangeboden. En zo maakt Thaniel kennis met de wereld van het mechanisme en het uurwerk.

Grace Carrow werkte in de kelder van Lady Margret’s Hall aan een experiment waarmee ze hoopte dat ze kon aantonen dat de ether echt bestond. Haar vriend Matsumoto bezocht haar iedere dag, al was het om te kijken of ze zich niet had opgeblazen. Ze had na morgen niet langer meer de beschikking over het laboratorium waar ze nu aan haar experiment werkte. En de enige oplossing was het huis van haar tante in Kensington. Matsumoto zou haar graag uit de brand willen helpen, alleen niet met de voorwaarde die aan het huis zat ging dat niet. Grace had niet echt een perfecte band met haar ouders maar eenmaal thuis maakte ze zich op voor een bal van Buitenlandse Zaken. Haar moeder had haar lichtelijk verzocht om daar naartoe te gaan, omdat Francis Fanshaw daar dan ook aanwezig zou zijn.

Vreemd genoeg ontmoeten Grace en Thaniel elkaar bij een roulette tafel. Fanshaw verzocht Thaniel de vriendschap met Grace voort te zetten. Fanshaw was in de ogen van Grace haar vader de perfecte man voor zijn dochter, alleen had Fanshaw daar zelf niet heel veel behoefte aan. Of zou dit ook dit weer één van de toevalligheden zijn, die Thaniel sinds hij met Mori in contact was gekomen, meer dan eens overkwam?…

Wat een ongelofelijk meesterwerk is dit. De aantrekkingskracht die de cover heeft, is het zo meer dan waard. Naarmate je het verhaal leest, lichten er steeds meer beelden van de cover op, heel bijzonder. Het magische mechanisme, het uurwerk , de geschiedenis van die tijd, de cultuurverschillen, de ongelofelijk mooie vriendschappen die ontstaan, alles is zo mooi en gedetailleerd beschreven. Het verhaal geeft je zelfs emoties voor een mechanische octopus Katsu. Ik zou er zoveel voor overhebben om de hoofdpersoon Mori te ontmoeten, angst voor zijn wetenschap en wetendheid, maar vooral ook de verbijstering als het dan voor je ogen gebeurt. Dit boek heeft van het begin al je aandacht en je wilt er alles van weten, maar tegelijkertijd koester je het en lees je langzaam, omdat je weet dat het verhaal dan uit is. Mechanisme, uurwerk, historisch verhalen hebben mij altijd bijzonder gefascineerd en Natasha Pulley is het gelukt om dit alles tot een ongelofelijk en bijzonder verhaal te laten maken. Het einde is eigenlijk zoals Mori het beste zou kunnen omschrijven, zolang je het nog niet bedacht hebt, weet ik het nog niet. Met de maand december, is dit boek het perfecte cadeau om te geven.

Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein
ISBN: 9789026144622
Aantal pagina’s: 350
Prijs: € 15,00

[bol_product_links block_id=”bol_5a2ee20833fa8_selected-products” products=”9200000079457227,9200000066211440″ name=”De Horlogemaker van Londen – Natasha Pulley” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.