Het kerkhof der vergeten boeken vierluik Deel 4 – Het labyrint der geesten – Carlos Ruiz Zafón

Gepubliceerd op

11c278196357aa59d9321ec5a77c02af_cache_

De indrukwekkende finale van het vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken van Carlos Ruiz Zafón! Daniel Sempere droomt nog vaak over zijn moeder die onder verdachte omstandigheden gestorven is. Zijn beste vriend Fermín probeert hem op zijn unieke manier bij te staan, maar om van zijn nachtmerries af te komen, moet Daniel het mysterie rond haar dood zelf ontrafelen. Net als hij denkt een stap dichter bij de waarheid te zijn, ontmoet hij de eigengereide Alicia Gris. Een geheime opdracht heeft haar van Madrid naar haar geboortestad Barcelona gebracht, een plek met veel pijnlijke herinneringen. Ze moet de verdwijning van een belangrijk politicus ophelderen en het spoor leidt naar Daniels boekhandel. Hun zoektochten blijken nauw verweven en ze stuiten op een duister complot uit het verleden dat elke verbeelding tart. Het brengt niet alleen hun eigen leven in gevaar, maar ook dat van de degenen die hun dierbaar zijn.

De herinneringen aan zijn moeder, of eigenlijk het vergeten van haar, de herinneringen aan zijn gedachten (en het schuldgevoel dat daarbij kwam en nog steeds komt kijken) wanneer zijn zoon Julián geboren werd en de angst van het leven, kwellen Daniël in zijn dromen en daarbuiten. Gelukkig is Fermín nog altijd zijn, zei het wat bijzondere en aparte, instabiele stabiele factor in deze kommer en kwel dat leven heet. Fermín verteld Daniël over zijn verleden, over het kleine meisje waar hij zich in de oorlog over ontfermde maar deze strijd voortijdig moest opgeven, over zijn tijd als verstekeling en zijn strijd te worden wie hij nu is. Alicia Gris is op onderzoek uit naar de verdwijning van Minister Valls die op z’n zachts gezegd op bizarre manier van de aardbodem verdwenen lijkt. Om haar onderzoek voort te zetten zal ze terug moeten naar de stad die ze jaren geleden verlaten heeft, Barcelona. Gelukkig is ze niet alleen, in ieder geval voorlopig niet, want de aan haar opgedrongen collega Vargas vergezeld haar in de zoektocht naar Valls en de waarheid die daarbij hoort. Helaas zijn ze niét de enige in deze zoektocht, er zijn gevaarlijker figuren die kosten wat kost willen voorkomen dat de waarheid aan het licht komt en het nog gevaarlijker maken voor Alicia en degene die ze meesleurt in haar race naar de waarheid.

Met pijn in mijn hart ben ik begonnen in dit laatste deel van dit gewéldige vierluik, want uit is uit en in deze wereld zou ik altijd willen lezen. Voor dit vierluik had ik nog nooit van Carlos Ruiz Zafón gehoord, maar hij is zo’n geweldige schrijver dat ik mij bijna moet schamen dat ik zijn vorige boeken nog niet heb gelezen. Deze verhalen lees je niet, deze verhalen leef je. Er zit zoveel leven tussen deze bladzijden dat als je dit gewoon kunt lezen om te lezen, je in mijn ogen dus niet écht leest om dit te beleven want je kunt er onmogelijk omheen. De cover foto’s zijn stuk voor stuk ingetogen en niet heel bijzonder…. totdat je de boeken gaat lezen, dan krijgen de foto’s hun ziel en worden ze steeds mooier en heel bijzonder. De boeken in dit vierluik zijn afzonderlijk te lezen maar het mooiste is dat als je ze echt alle vier achter elkaar leest je overal de verborgen boodschappen en puzzelstukjes vind die in elkaar vallen. Prachtige foto’s luiden een nieuwe stuk in het boek aan, geven het verhaal sfeer en nemen je mee in een wereld die aan het sterven is. Stukken overslaan omdat het saai lijkt is echt een no-go omdat je echt cruciale dingen kunt missen zoals bijvoorbeeld dat je ineens in een droom beland en je er dus niets van snapt omdat je dat gegeven hebt gemist. Dubbele agenda’s, leugens, list en bedrog je zou er bijna duizelig van worden, maar een lezer die alle delen gelezen heeft voelt de stukken op hun plek vallen en geniet volop van deze uiteenzetting. Niet alleen is het spannend en ontzettend intrigerend ik moest ook weer ontzettend lachen om Fermín en zijn manier van doen en praten, een heerlijke man. Alles dat hij doet, doet hij met de beste bedoelingen van een goede vriend, maar soms komt dat niet helemaal tot z’n recht en moet hij zich uit de situatie redden met z’n bijzondere welbespraaktheid om mensen van hun sokken te blazen en zo alles rechter te kunnen trekken. Zafón kan op zijn geheel eigen geweldige manier op zo’n manier je geest manipuleren dat je bijna aan jezelf gaat twijfelen, Alicia is twee in één, ze jaagt je intense angst aan om je vervolgens te laten huilen om haar gekwelde leven en het persoon die ze is geworden. Dit is zeker geen boek(of vierluik) dat je even dom kunt gaan zitten lezen, er lopen heel veel lijnen naast en door elkaar en sommige dingen komen later weer terug waar de puzzel compleet word gemaakt. Nadenken en opletten is absoluut een pre bij deze boeken. Voor de echte nadenker / de échte lezer is alles al op z’n plek gevallen, voor elk ander zal de onthulling als een schokkende verrassing komen. Julián het laatste hoofdstuk laten bezitten is de mooiste stap geweest die Zafón in mijn ogen heeft kunnen maken, een volmaakt einde van een reis door Barcelona maar hopelijk niet voor altijd.

Uitgeverij: A.W. Bruna / Signatuur
ISBN: 978-90-5672-581-5
Pagina’s: 845
Prijs: € 29,99,-

[bol_product_links block_id=”bol_5a283112335e5_selected-products” products=”9200000079416406″ name=”Het labyrint der geesten” sub_id=”Carlos Ruiz Zafón” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.