Elke dag een druppel gif – Wilma Geldof

Gepubliceerd op

GELDOF_ElkeDagEenDruppelGif_VP+rug.indd

Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als NSB-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog.

Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een ‘Hitlerschool’. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi’s, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit.

Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft…

In Elke dag een druppel gif lees je het verhaal van Maarten, die zijn tienerjaren opgroeit in de Tweede Wereld Oorlog. Maarten Zijn vader is lid van de NSB. Maarten heeft hier veel moeite mee, in eerste instantie vooral omdat hij daar op school mee wordt gepest. Maarten besluit niet meer naar schol te gaan, zijn vader besluit dat Maarten naar Hitler’s elitekostschool in Duitsland gaat. Daar wordt Maarten bewerkt en gehersenspoeld, maar zijn vader lijkt eindelijk ook trots op hem te zijn. Bijna net zo trots als op zijn broer Walter.

Maar aan de oorlog komt een einde en Maarten wordt volwassen. Steeds meer krijgt hij te maken met de misstappen uit zijn verleden. Wanneer Hanne, zijn vriendin, anti-nazi blijkt te zijn wordt het wel heel moeilijk voor Maarten om te dealen met zijn verleden. Hoe gaat Maarten hiermee om? En kan hij zijn vader vergeven en hem zien als vader in plaats van oorlogsmisdadiger?

Elke dag een druppel gif is om te beginnen een prachtig boek wat op bijzondere wijze geschreven is. Daarnaast zet het aan tot nadenken. Mogen we mensen die in de Tweede Oorlog nog feitelijk kind waren dit soort gruwelheden aanreken? In tijd van oorlog denkt men duidelijk anders als (ver) na die tijd. Een prachtig, soms schrijnend verhaal over een kind dat ook maar een kind is in deze, toen angstige tijd. Door de boeiende schrijfwijze en daarnaast doordat de schrijfster gesprekken had met voormalige NSB kinderen spreekt het verhaal nog meer tot de verbeelding. Een boek wat je grijpt en niet meer loslaat tot de laatste bladzijde.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 978 90 488 2036 8
368 pagina’s
Prijs: € 19,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.