Golden Boy – Abigail Tarttelin

Gepubliceerd op

9200000015713775

De zestienjarige Max Walker is een ‘golden boy’: blond, gebruind, aantrekkelijk en atletisch. Hij is de ideale zoon en de populairste jongen op school; alle meisjes zitten achter hem aan. Zelfs met zijn jongere broertje kan hij het goed vinden. Maar Max heeft een geheim dat zijn familie voor de buitenwereld verborgen wil houden: hij is interseksueel – half meisje en half jongen. Wanneer hem iets verschrikkelijks overkomt, voelt Max zich voor het eerst in zijn leven een freak. Wie is hij?Golden Boy begint vrij heftig met een afschuwelijke verkrachtingsscene. Laat je hier zeker niet door afschrikken, want daarna komt een prachtig en menselijk verhaal waar wij als mens nog veel van kunnen leren.
Max heeft alles, maar niemand weet dat hij interseks is. Er is eigenlijk nooit met hem over gepraat, ook door zijn ouders niet, maar tot nu toe heeft Max er zelf nooit problemen mee gehad. Natuurlijk vindt hij het soms moeilijk dat hij anders is, daarom gaat hij bijvoorbeeld nooit verder dan zoenen met meisjes. Aan dit ogenschijnlijk rustige leventje komt een einde als Max wordt verkracht door zijn jeugdvriend Hunter. Ineens heeft hij wel problemen met interseks zijn en slaat de twijfel bij hem toe. Hij kan met zijn vele vragen bij niemand terecht, want dan komt zijn geheim uit en dat mag absoluut niet gebeuren, vooral nu zijn vader de politiek in wil.
Max probeert zijn leven weer op te pakken als hij weer een klap krijgt. De verkrachting heeft een afschuwelijk gevolg waardoor Max gedwongen is om iemand in vertrouwen te nemen. Maar wat doe je als je jezelf niet als normaal ziet, de schaamte te groot is en je het liefst alles zo snel mogelijk vergeet zodat niemand dit te weten komt?
Golden Boy is een prachtig en ontroerend verhaal over anders zijn dan de maatschappelijke norm. Wat doet dat met een mens en waarom rust er eigenlijk zo’n taboe op? De auteur heeft dit zo goed op papier gezet, dat je je bijna schaamt voor je eigen gedachten. Want waarom keuren wij als maatschappij iemand af die bijvoorbeeld een penis en vagina heeft. Waarom doen we hier niets tegen en staan we toe dat deze mensen in een enorm isolement terecht komen? Golden Boy maakt duidelijk dat niets is wat het lijkt. Dat iemand aan de buitenkant het perfecte leven en uiterlijk kan hebben, maar dat er onder dit alles zoveel meer lagen verborgen gaan die iemand tot een mens maken. Max is dan wel fictief (vermoed ik), maar zijn verhaal mag niet ongelezen blijven. Max opent ogen waar anderen dit niet durven of kunnen.
Uitgever: Sijthoff
Prijs: 19,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.