Het gestolen leven – Theodor Holman

Gepubliceerd op

9200000029979245

Satirische roman die verdacht veel aansluit bij de moord op Theo van Gogh
Een man in het ziekenhuis leest in een manuscript dat de beruchte regisseur Arend Wassenaar is vermoord door een Turkse fanatieke moslim.
Hij leest ook dat daardoor het leven van de hoofdpersoon, ene Fjodor – de beste vriend van Arend -, helemaal omkeerde.
Het leven lijkt van Fjodor afgepakt, daarom zocht hij hulp bij de psychiater van zijn beste vriend maar die blijkt gestoorder dan Arend.
Waarom heeft de man in het ziekenhuis dit manuscript? Gaat het over hem? Is hij de psychiater? Is hij Fjodor? Is hij een van de vrienden van Arend?
Ontroerende, spannende en hilarische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op.

In principe lopen er in het begin drie verhalen door elkaar heen, het verhaal van Fjodor en arend toen arend nog leefde, de onbekende man in het ziekenhuis die van zijn zoon een manuscript heeft gekregen waarvan zijn zoon denkt dat hij dat heeft geschreven en tien jaar na de dood van Arend.

Albert is de psychiater van Fjodor maar zelf zo gek als een deur, er valt dan ook vrij weinig te snappen van zijn behandelingen en wat zijn bedoelingen als psychiater zijn. Voor Fjodor voelt het alsof zijn leven is gestolen, afgepakt, kwijt geraakt, waarom deze woorden opnoemt weet hij niet maar zo voelt het voor hem. Zijn ex wil niets meer met hem te maken hebben maar Fjodor zijn hart ligt nog altijd bij haar en ij kan haar niet uit zijn hoofd zetten.
Wanneer hij samen met een vriend een toneelstuk schrijft ter nagedachtenis aan Arend gaat het bergafwaarts met Fjodor. Hij krijgt te horen dat zijn geschreven stukken zijn geschrapt en later gaat zijn toneelstuk helemaal niet meer door, ontdekt dat zijn ex een voor hem wel heel bekende nieuwe vriend heeft en er komt een boek op de markt die hoge ogen scoort maar waar Fjodor niet blij mee is.

De vriendschap tussen Fjodor en Arend is tamelijk bizar te noemen en als je niet van satire of grove humor houd is dit absoluut niet het boek voor jou. De grappen die Arend maakt en de dingen die hij zegt zijn soms wel grappig, maar over het algemeen behoorlijk grof en op het randje. In het verhaal komt Fjodor over als behoorlijk mislukte schrijver. Alles dat hij schrijft flopt, word afgekraakt of weggestreept, toneelstukken van zijn hand worden afgelast en zijn boek behoorlijk afgekraakt. Hij komt over als de schaduw van Arend in plaats van zijn vriend, hij wordt continu afgezeken en gecommandeerd en doet alles dat Arend wil.

Ik vind het vooral in het begin erg verwarrend en soms is het ook niet duidelijk in welke tijd je leest. Voor mij begint het verhaal pas een beetje te lopen nadat ze besloten hebben een toneelstuk ter nagedachtenis van Arend te schrijven en dat vind ik erg jammer want ik had echt de neiging om het boek weg te leggen door het verwarrende begin. Probeer met het lezen van dit verhaal ook niet de gedachtegang van Arend of de psychiater te begrijpen want dan raak je geheid de weg kwijt. Voor mijn gevoel moet je het einde zelf interpreteren zoals jij het boek gelezen hebt, want het enige dat aan het einde echt duidelijk wordt is wie de onbekende man in het ziekenhuis is, wat ik persoonlijk erg jammer vind omdat dat zorgt dat het boek voor mijn gevoel niet af is.

Uitgeverij; Nieuw Amsterdam
Pagina’s; 240
ISBN; 9046818004
Prijs; € 17,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.