Leicester City – Rob Tanner

Gepubliceerd op

s-l300

Een jaar geleden wisten ze ternauwernood degradatie af te wenden en alle kenners wisten het zeker: Leicester City is in voetbalseizoen 2015/2016 de zwakste schakel in de Premier League. Niets bleek minder waar, op maandag 2 mei 2016 schreef de ploeg uit Leicester geschiedenis door kampioen van de Premier League te worden. Het kampioenschap van Leicester City is een sportsprookje dat zo zeldzaam is, dat de “bookies” aan het begin van de competitie 5000:1 gaven voor een gok op het kampioenschap van dit team. Ter vergelijking: de kans dat Bono de nieuwe paus zou worden was 1000:1 en zelfs de kans dat Kim Kardashian voor 2020 president van de VS zou worden was volgens hen nog veel waarschijnlijker: 2000 tegen 1. Dit boek neemt je stap voor stap mee door het grootste sportsprookje ooit verteld. Met behulp van de reacties van fans, statistische analyse en informatie van binnenuit lees je hoe Leicester erin is geslaagd om kampioen van Engeland te worden. Het verhaal begint met Leicesters terugkeer naar de Premier League in april 2014. Vanaf die dag wordt je meegenomen door het onvoorstelbare verhaal, tot aan het laatste fluitsignaal van het seizoen 2015/2016.

Rob Tanner schrijft voor Leicester Mercury. Waar veel journalisten pas sinds het succes bij Leicester City rondlopen, is Rob Tanner al sinds jaar en dag als vaste verslaggever aan de club verbonden. Hij kent de club van binnen en buiten en is een ervaren schrijver voor de lokale krant.

Eind maart 2015. Hier begint het verhaal, Leicester City (hierna City) staat er belabberd voor in de Premier League, ze staan al maanden op een plek waar degradatie dreigt. Pas 1 wedstrijd voor het einde van het seizoen staat City veilig en wenden ze degradatie af.

Als het seizoen 2015/2016 begint gelooft men niet zo in City, ook vanwege een vreemde trainerswissel, bij de bookmakers van de wedkantoren is de winkans dat City kampioen wordt dan ook 5000 tegen 1. Na de eerste paar wedstrijden is de winkans dan wel gedaald naar 2500:1 maar ondanks dat City redelijk goed speelt worden ze zeker niet als kanshebbers gezien voor de titel. Zelfs een paar maanden later als ze maar blijven meedraaien in de top van de competitie blijft dit gegeven zo.

Hoe anders ziet de wereld eruit halverwege het seizoen, City staat 2de maar alleen op doelsaldo, Arsenal heeft slecht 3 doelpunten meer gescoord. De wedkans is dan aanzienlijk veranderd, 25:1, maar het geloof in de grotere ploegen is veel groter. Pas begin februari verandert dat en heel voorzichtig begint City ineens bij de kanshebbers te horen.

De apotheose van het seizoen ontpopt zich op de eerste dag in mei. Weliswaar speelt City een dag eerder gelijk, uit tegen het Manchester United van Louis van Gaal maar een dag later spelen de Spurs gelijk, uit tegen het geplaagde Chelsea van Guus Hiddink. Dit betekent dat City niet meer te achterhalen is voor de concurrentie. Die avond ontploft Leicester als gevolg van een hele grote vreugde-explosie…. Leicester City is kampioen van Engeland geworden!

Vele clichés zijn van toepassing hier, hoe kleinduimpje van de reus won, David van Goliath, en ga zo maar door. Dit boek leest als een avonturenboek voor jongens, maar meiden, mannen en vrouwen die een beetje van voetbal houden zullen er hetzelfde plezier aan beleven. En niet alleen als een avonturenboek, ook als een sprookje, hoe het lelijke eendje van de Premier League de mooie zwaan wordt.
Bijna iedereen wordt wel beschreven, van oud trainer Nigel Pearson tot Riyad Mahrez die zich ontpopt van middelmatige speler bij City in de seizoenen ervoor tot de persoon die de meeste clubdoelpunten maakt in het winnende seizoen na James Vardy. Uiteraard kleeft er aan James Vardy het mooiste verhaal. Vardy die 5 seizoenen ervoor 3 klassen lager speelde en extra in een fabriek moest werken omdat hij niet rond kwam van de voetbal-inkomsten. Pagina per pagina lees je mooi beschreven wedstrijdverslagen soms afgewisseld met anekdotes over bepaalde spelers maar niet alleen dat, ook hoe de rest van de pers denkt over City en hoe de fans keer op keer verwend worden met nog meer succes dan ze ooit hadden durven dromen.
Al lezend word je zelf ook een beetje fan, want, wie is er nu niet voor de underdog die aan het begin van het seizoen bij de wedkantoren op 5000 tegen 1 staat !?

Uitgeverij: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 978 900 03 5374 3
Aantal pagina’s: 288
Prijs: € 17,50

[bol_product_links block_id=”bol_579a3625c18fb_selected-products” products=”9200000059070922,9200000059088183″ name=”Leicester City – Rob Tanner” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.