Twee katten in de bibliotheek – Jan Louch en Lisa Rogak

Gepubliceerd op

Louch VKHR RGB

Jan Louch, bibliothecaresse in Nevada, neemt twee Schotse vouwoor-katten in dienst om de muizen te bestrijden. Ze noemt hen Baker en Taylor. De boekengroothandel Baker en Taylor, waar de katten naar zijn vernoemd, maakt foto’s van hen voor een promotieposter. Daardoor worden Baker en Taylor wereldberoemd. Twee katten in de bibliotheek is het eerbetoon aan deze charmante, hardwerkende katten die voor altijd hun pootafdrukken achterlieten in de harten van alle mensen die hen liefhadden.

Begin jaren’80 had Douglas County, in de staat Nevada, dringend een nieuwe bibliotheek nodig omdat de oude zogezegd uit zijn voegen barstte. Vanaf haar 47e mocht Jan Louch eindelijk tussen haar grote liefde, boeken, werken en dat deed ze met veel plezier en passie. Samen met collega en architect mocht Jan helpen de nieuwe bibliotheek te ontwerpen en opende in ’82 de nieuwe bibliotheek haar deuren tot grote trots van Jan. Ze ontdekken in de eerste week meteen een gigantisch gevaar voor de bibliotheek, het was namelijk gebouwd op een voormalig Alfalfa akker en de muizen waren in overvloed te zien. Toen ontstond het idee om katten in de bibliotheek te laten wonen om op de muizen te jagen. De Schotse vouwoor kat ‘Baker’ kwam als eerste in de bibliotheek wonen en veroverde al snel de harten van personeel en klant. Hij zou alleen zijn totdat er genoeg geld gespaard was om de tweede kat te kunnen halen die ‘Taylor’ zou gaan heten. Tot er een verrassend telefoontje komt van de boeken leverancier waar de twee katten hun naam aan te danken hebben, de leverancier biedt aan om ‘Taylor’ voor de bibliotheek te kopen met als tegenprestatie dat ze de katten mogen gebruiken voor hun promotie materiaal omdat ze tot dan toe een erg saai imago hadden. Zodoende is ‘Taylor’ er een stuk eerder gekomen dan verwacht. Allebei de katten hebben een eigen karakter, ‘Baker’ is de mensengek van de twee en Taylor de stiekeme bewaker. Dieren en boeken zijn de rode draad in Jan’ leven, ze is opgegroeid tussen de dieren en las minstens tien boekjes per dag toen ze jong was. Totdat ze ging trouwen. Omdat ze zoveel verhuisden vond ze het niet eerlijk tegenover een dier zo vaak te moeten verhuizen dus moest ze het zonder stellen. Na een lang huwelijk wilde haar man scheiden en dat heeft haar zo’n flinke klap gegeven dat het lachen haar letterlijk vergaan was. Totdat ze weer bij haar ouders ging wonen mét huisdieren en weer ging lezen. De vreugde kwam weer terug en daarom zijn Baker & Taylor zo belangrijk voor haar, door hun is ze weer gaan lachen en leven. Helaas komt er ooit eens een tijd van afscheid, een pensioen en overlijden zijn daar helaas ook bij en hebben veel impact op degene in het boek.

Een vrouw naar mijn hart, haar twee grote liefdes zijn, net als de mijne, dieren en boeken en zo is dit waargebeurde verhaal ook ontstaan. De liefde van boeken bracht haar per toeval samen met de katten die haar haar levensvreugde weer hebben terug gebracht. Het verhaal is heel ontwapenend en grappig geschreven natuurlijk komen er minder leuke of mooie dingen in voor, het is tenslotte waargebeurd, maar de katten en alles daarom heen maken alles goed. Het is een genot om te lezen. Ook staan er diverse interviews in met andere bibliotheek katten over hun werkzaamheden en irritaties op hun werk, ontzettend leuk. Een ontzettend leuk verhaal voor dieren liefhebbers en vooral dus voor de kattenliefhebbers. Leuk, ongedwongen en grappig geschreven. Met mooie foto’s in het boek bijgesloten om je een kijkje bij ‘Baker’ en ‘Taylor’ te geven.

Uitgeverij: The House Of Books
ISBN: 9789044350289
Pagina’s: 288
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_57926c46cdc55_selected-products” products=”9200000057447049″ name=”Twee katten in de bibliotheek” sub_id=”Jan Louch en Lisa Rogak” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.