Loop nooit weg zonder helm – Camille Bordas

Gepubliceerd op

Isidore Mazal is elf jaar oud en de jongste zoon in een gezin met zes kinderen. Zijn broers en zussen zijn allemaal superintelligent, hij is gevoelig. Berenice, Aurore en Leonard behalen al voor hun vierentwintigste doctoraten. Jeremy is een muzikaal genie en Simone, dertien jaar oud, is overal goed in. Ze weet zeker dat ze later beroemd zal worden. Alleen Isidore heeft nog nooit een klas overgeslagen of een proefschrift geschreven. Maar wanneer de familie Mazal getroffen wordt door een tragedie, is hij de enige die ziet hoe ze allemaal worstelen met hun verdriet, en is hij ook de enige die hen kan helpen – als hij voor die tijd tenminste niet is weggelopen van huis.

Over de vlek op de velourse bank waren de wildste verhalen, maar de versie dat hij, Dory in zijn nakie op de bank pieste, had hij toch echt zijn twijfels over. Allereerst zou hij nooit zelf een beslissing nemen, plus er zaten zoveel overtredingen bij, die bij zijn moeder echt verboden waren. Het gezin bestond uit acht personen, “de” vader, hun moeder, Berenice, de oudste die in Parijs woont en met een proefschrift bezig was, zo ook Aurore, Jeremy en Leonard en de twee jongste Simone en Dory. Simone had al een paar klassen overgeslagen en zat in groep 5. Zijn moeder vond dat de kinderen meer op avontuur moesten gaan en van daaruit kwam Dory’s doel in het leven, het weglopen van huis. Via een film wist hij dat als je alleen zou gaan, je meer zou leren van het leven en verschillende mensen zou ontmoeten, maar ging met een groep viel er altijd een dode. Zijn eerste poging was op de fiets naar Italië, wat best vermoeiend was dus besloot hij naar het station te fietsen en met de trein verder te gaan. Daar bracht een clochard hem op andere gedachte. Hij was een wapen vergeten en hij had geen afscheid genomen. Bij zijn tweede poging heeft Dory de raad van de clochard opgevolgd, lekker eten mee en een mes. Het was Sara die zijn afscheid kreeg, maar toen ze hem succes wenste en de deur voor zijn neus dichtgooide, besloot hij weer naar huis te gaan. Bij zijn derde poging nam Dory geen afscheid, hij had een briefje geschreven, maar omdat hij zijn helm was vergeten ging hij weer terug. Hij verscheurde het briefje en viel in slaap. Bij de daarop volgende poging werd hij betrapt door Simone, zij zei dat hij niet goed snik was. Rose de penvriendin van Simone zou komen logeren, niet dat Simone daar erg interesse in had. Dat bleek wel toen Dory haar vragen, die ze aan Simone stelde, beantwoorden. Na het zwembad waar Dory en Rose de meeste tijd doorbrachten bij de hydrojets gingen ze ‘s avonds naar de bioscoop, zelfs Aurora ging mee. Alleen na afloop vermelde ze dat ze nooit meer in de toekomst voor zo’n waardeloze film haar kamer uit zou komen. Bij het avondeten, waar Aurora weer van haar kamer gehaald moest worden, zei hun moeder dat “de vader” niet thuis zou komen. De reden waarom was dat hij een hartaanval had gehad en was overleden. Het was Rose die begon te huilen, de rest niet, de rest keek alleen naar het eten op tafel en het was hun moeder die Rose troostte…

Wat een bijzonder en uniek verhaal. Isidore, ook wel Dory genoemd is de jongste van het gezin en het meest intrigerend. Het is echt bijzonder om te lezen hoe hij in een web van hoog intellectuele broers en zussen een leven opbouwt, waaruit blijkt dat hij de meest empathische is van allemaal. Het is een soort dagboek/live-versie van Dory in wat hij heeft meegemaakt of verteld. Je leest zijn gedachtegang, in hoe hij bij een desbetreffende persoon het beste kan reageren of vragen kan stellen. Het liefst filosofeert hij met een ieder over het leven. En dankzij zijn moeder heeft hij een doel, namelijk het weglopen van huis. Het is fascinerend om te lezen hoe hij bij een variëteit aan verschillende mensen qua leeftijd en kennis, naar de leer van het leven vraagt. Bij ieder persoon is hij nieuwsgierig naar hun denkwijze en luistert er ook aandachtig naar. Dit meest bijzondere verhaal geeft je niet alleen een kijk op een uniek gezin, maar gaandeweg de gesprekken die Dory heeft, leer je zoveel over het leven en ook over de meest opmerkelijke onderwerpen, echt een heel bijzonder verhaal.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046825501
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 22,99

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.