Mijn vriendin Natalia – Laura Lindstedt

Gepubliceerd op

“Esse est percipi”

Natalia besluit om in therapie te gaan om haar seksuele problemen aan te pakken. Ze denkt obsessief vaak aan seks, maar tijdens de daad dwalen haar gedachten juist alleen maar af. Ze heeft vele partners, haar relaties zijn van korte duur. Haar therapeut begint met een experimentele behandeling, waarin kunst, filosofie en literatuur centraal staan. Waarom liggen fantasie en realiteit zo ver uit elkaar in het leven van Natalia? Is haar hyperseksualiteit een symptoom van een groter probleem? Naarmate de sessies verstrijken wordt het duidelijk dat de therapie niet volgens de boekjes verloopt. Natalia voelt zich bevrijd en begint de sessies steeds meer over te nemen. Wie heeft de macht, Natalia of haar therapeut? Wie is de eigenlijke verteller van dit verhaal?

Iedere psycholoog heeft een geheimhoudingsplicht, maar in dit verhaal drong de patiënt erop aan haar verhaal naar buiten te brengen. Natalia was ook anders dan de meeste andere patiënten. Ze had ook waarschijnlijk niet naar een psycholoog gehoeven, als ze gewoon familie of vrienden had waar ze haar verhaal/probleem kwijt kon. Maar het “gif” zoals zij het noemde, waren haar minnaars. Ze kon zich niet meer concentreren. Haar gedachten gingen altijd naar seks. Haar hoofd zat VOL! Zelfs op kantoor, waar Natalia een grafisch ontwerper is, gingen haar gedachte naar seks. Ze heeft chemische castratie overwogen, zelfs aan zelfmoord gedacht. Maar dit zou haar laatste strohalm zijn, therapie. Bij de psycholoog gingen de gedachte gelijk naar het proefwerk, bij het vertellen van haar probleem. Was dit eindelijk de patiënt, waar de methode bij gebruikt kon worden. Dat Natalia zo open was en het beeldend kon vertellen, was een pre. Bij het plan van aanpak, verbaasde de psycholoog dat Natalie niet tegensputterde. Natalia bepaalde de tijd, door een ouderwetse wekker mee te nemen, wat de psycholoog irriteerde. In week één werd de pijnverplaatsingsoefening behandeld, daarbij maakte Natalia gebruik van een bestaand gedicht. Het was een heftig gedicht, maar bijna einde sessie vroeg Natalia waarheen de pijn verplaatst was. De psycholoog gaf haar steunwoorden waaraan ze verder moest werken, dieper op in moest gaan. Maar Natalia zwijgt, de wekker zou bijna afgaan. Haar tweede afspraak had ze op het allerlaatst verzet, dit was mede door haar pornografie-oefening die ze had gekregen. En ze begint de sessie met emotie en spijbelen van haar werk, ze vertelt de psycholoog dat ze zo opgaat in de oefeningen, dat ze de oefening MOEST afmaken koste wat het kost. Dan legt ze Jean-Paul Sarte in combinatie met haar steunwoorden uit, waarom juist zijn uitspraak in vrouwen “Het geslacht is in de allereerste plaats een gat” haar wist te intrigeren. En aan het eind van het verhaal haalt ze een tekening tevoorschijn die ze aan de psycholoog gaf. De tekening was zeer gedetailleerd en zaaide twijfel maar ook bewondering bij de psycholoog, bewondering in de tijdsduur die ze er voor uitgetrokken had. Zou ze een model ervoor hebben gehad? Maar voordat daar een vraag over gesteld kon worden, begon Natalia met haar volgende verhaal, een verhaal over de aantrekkingskracht in het vinden van een lijk op jonge leeftijd…

De cover is heel excentriek en heeft een vreemde aantrekkingskracht. De meeste mensen hebben de gedacht bij een psycholoog, dat je zwak of gek bent. Natalia laat zien dat dat niet zo hoeft te zijn. Sterker met haar overdrevenheid in de sessies, weet ze zelfs de psycholoog om haar vingers te winden. Haar denkwijze is heel erg fascinerend om te lezen, al gaat ze soms in stroomversnelling van het ene onderwerp naar het andere. Ze dagen elkaar uit, Natalia en de psycholoog. De psycholoog in het hulp bieden met de eigen ontworpen behandelingsmethode “accumulatietherapie” en het ontcijferen in haar gedachtes en de patiënt in het omzetten van haar frustratie in combinatie met de boeken die ze van haar psycholoog heeft gekregen. Het is een soort van raadsels oplossen in denkwijzen, die echt heel erg intrigerend is. Maar het is ook een machtsspel, bij iedere sessies willen ze beide de eindstreep halen. Het verhaal is onderverdeeld in de sessies die ze hebben en het onderwerp seks passeert in de vele bizarre variaties de revue. Het is een bijzonder uniek boek, die je de inkijk geeft in de denkwijze van een patiënt en een psycholoog.

Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 9789403196107
Aantal pagina’s: 200
Prijs: € 21,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.