Mocro Maffia – Wouter Laumans & Marijn Schrijver

Gepubliceerd op

Een paar jaar geleden trokken ze gezamenlijk door het land om juweliers te beroven, nu vermoorden ze elkaar met zware wapens in de strijd om cocaïnemiljoenen. Niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland en zelfs tot in België en Marokko is het oorlog. Maar wie staan er nu precies tegenover elkaar en waarom? Mocro Maffia vertelt het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen. Een verhaal over geld, ambitie, hoogmoed en verraad.
Wouter Laumans is journalist en schrijft onder meer voor Panorama en Nieuwe Revu.
Marijn Schrijver is journalist en hoofdredacteur van Nieuwe Revu.

Ik ga geen inleidend verhaaltje vertellen van waar dit boek over gaat, want ik denk dat iedereen wel op zijn minst íets heeft meegekregen van deze ‘oorlog’. We beginnen in volle vaart in de staatsliedenbuurt waar de eerste aanslagen gepleegd worden. Je word meteen gegrepen door het brutale en brute geweld zo midden in een buurt in Amsterdam waardoor je erg vlot doorleest. Overval na overval, ruzie na ruzie, moord na moord word je voorgeschoteld en wat er allemaal gebeurd gaat Amsterdam boven de pet. Je krijgt een behoorlijk inkijkje in de ‘wondere wereld’ van de criminaliteit die Mocro Maffia heet. De dingen die je in dit boek leest zullen je wenkbrauwen omhoog laten schieten, die van mij in ieder geval wel. Veel dingen ‘weet’ je wel van het nieuws, verhalen of de krant, maar om het allemaal zo achter elkaar aan te lezen zonder enig rustpunt erin geeft je pas echt de kriebels. het engste is misschien nog wel dat er zoveel (teveel) mogelijk is in crimineel Nederland door de slechte communicatie en bereidheid van instanties. De echte ‘oorlog’ begint wanneer er een super coke deal mis gaat. Vele honderden kilo’s coke in een container die zoek raken en de chaos is compleet, alle groepen wantrouwen elkaar door dit mislukte transport. Ontvoeringen, mishandelingen en moorden over en weer is aan de orde van de dag en het gaat van kwaad tot erger. Het ergste van deze uiteenzetting is misschien nog wel dat ik af en toe echt even moest lachen om de blinde paniek en de daarop stomme keuzes en acties die de jonge onervaren criminelen maken als er een overval verkeerd gaat, want er is helemaal niks grappigs aan een overval met onschuldige slachtoffers. De oorlog tussen de groepen van Gwenette Martha en Houssine Ait S/Benaouf A. blijft niet beperkt tot Nederland maar gaat ook de grenzen over. Justitie probeert alle puzzelstukken op hun plek te leggen, maar met maar weinig spelers die hun hand open gooien is dat moeilijker dan gedacht. De verschillende (en vooral vele) namen, contacten en verbanden worden duidelijk weergegeven samen met een inkijkje in het leven van de crimineel. Heel indrukwekkend en ook wel een beetje eng om te lezen dat dit soort dingen zo even onder je neus gebeuren en waarvan je sommige dingen niet eens meekrijgt. De cover foto is super simpel en niks fancy’s aan maar geeft je wel meteen een beeld van wat eraan gaat komen, het geeft je een beetje een onbestemd gevoel waardoor je meteen ‘op je hoede bent’ wanneer je begint te lezen.

Uitgeverij: Lebowski publishers
ISBN: 9789048828036
Pagina’s: 237
Prijs: € 9,99

[bol_product_links block_id=”bol_5de10a3be7741_selected-products” products=”9200000041258017″ name=”Mocro Maffia” sub_id=”Wouter Laumans & Marijn Schrijver” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.