Onder de pet – Jacques Kist

Gepubliceerd op

resizeimage

Jarenlang is Sjaak Kist een politieman voor wie de grens tussen goed en fout duidelijk is.

Als rechercheur staat hij altijd aan de goede kant van de streep. De criminelen, die hij desnoods achtervolgt tot de poorten van de hel, zijn de vijand. Tot op een dag de rollen compleet worden omgedraaid. Zijn eigen collega’s verdenken Sjaak van verraad. Hij zou informatie van de politie hebben gelekt naar crimineel meesterbrein Willem Holleeder. De Nationale Recherche doet er alles aan om hun eigen collega – type goudeerlijke Amsterdammer, hart op de tong – achter de tralies te krijgen. Maar Sjaak is een vechter. Rechtszaak na rechtszaak voert hij tegen het onrecht, om uiteindelijk te zegevieren.
En wie het lek wél is? Sjaak heeft zijn vermoedens…

Jacques ‘Sjaak’ Kist is een politieman in hart en nieren maar hij besluit na een paar jaar dat hij meer wil en word rechercheur. Hij staat altijd al aan de goede kant van de lijn in tegenstelling tot degene die hij te pakken moet krijgen. Hij is een gewaardeerd collega tot de dag dat ze hem verdenken informatie te lekken naar top crimineel Holleeder. Oneerbiedig krijgt hij de naam ‘de pet’ omdat Holleeder zijn informant zo noemt, maar de vraag is nog altijd is Kist wel de corrupte pet? Na dertig jaar trouwe dienst word hij ineens zonder enige verklaring door zijn baas Olierook meegenomen naar een kamertje en overgedragen aan twee andere rechercheurs met als enige woorden ‘je bent bij deze aangehouden, waarom? Dat hoor je vanzelf wel’ dat is het enige dat hij te weten komt en dan word hij meegenomen. De maanden die hij in de cel vertoeft gebruikt hij, want sjah wat heeft hij anders te doen, om de laatste maanden van voor z’n arrestatie na te lopen op rare of ongewone gebeurtenissen en hij komt dan tot een besef waar je koud van word.

Van het voorwoord geschreven door Wim van der Pol gaan mijn nekharen al overeind staan. Eigenlijk is er al bewezen dat Kist niet ‘de pet’ is waar ze naar op zoek zijn maar dat word aan de kant geschoven en maanden van cel zitten en rechtszaken beloven dat Kist nooit meer een schone lei zal krijgen. Aangenomen dat dit de waarheid is over deze zaak word je gewoon kwaad als je het leest. Hoe de corruptie hoogtij viert over de rug van een betrouwbare diender met dertig jaar trouwe dienst, en waarom? Jaren van iemand z’n leven vergald voor wat, omdat ze een zondebok zochten voor de échte ‘pet’? Het is te onwerkelijk dat dit soort wanpraktijken bestaan in Nederland. Erg interessant zijn de stukken/bijlagen achterin het boek, het geeft inzicht in wat er in sommige gevallen is overlegd, gezegd of verteld. Maar helaas zullen er genoeg belangrijke en dus ook ontlastende stukken voor altijd verdwenen blijven. Dit boek heb ik in 1dag uitgelezen, ook omdat het niet al te dik is maar vooral omdat je er door je verbazing  van wat er blijkbaar allemaal ‘mogelijk’ is in de meest belangrijke sector van Nederland, de overheid en de makkelijke fijne schrijfstijl doorheen vliegt. De cover moet ik zeggen is erg intrigerend, heel simpel maar des de treffender, juist omdat hij zo simpel zwart wit is gehouden, goede keuze en een prachtige foto van iemand die alles kwijt is door de ‘grappen’ van de overheid.

Uitgeverij: Unieboek spectrum
ISBN: 9789000358687
Pagina’s: 188
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5b23d6487a613_selected-products” products=”9200000079006759,9200000079177484″ name=”Onder de pet – Jacques Kist” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.