De Eliminatie – Daniëlle Bakhuis

Gepubliceerd op

9789000359066_vrk-1

Over de hele breedte van de muur zijn gifgroene letters opgelicht. Met elke tel zwelt het groen feller aan, totdat het een zachte gloed de ruimte in werpt en onze gezichten verlicht. Ik lees de woorden op de muur één, tien, honderd keer, maar ze krijgen geen betekenis in mijn hoofd. ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN. Ik kijk naar de andere personen en voel mijn huid in een harnas veranderen. Ik kan niet dood. Ik mag niet dood. Ik heb nauwelijks geleefd.

Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage, weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een miljonair, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Iedereen had zo zijn reden waarom ze deze bus hadden gekozen, zo ook Chleo, die vertrok na een fikse ruzie met haar moeder. Vanwege de duisternis die zijn intrede doet en het gegeeuw om haar heen, valt ook Chleo in de bus in slaap. Zodra ze met een schrik wakker is geworden, weet ze dat er iets niet klopt en rent zo snel mogelijk de bus uit. De bus staat stil in een afgesloten betonnen ruimte en in die ruimte zitten de overige op een klapstoeltje. Dan ziet ze ineens Felicity de la Rue tussen de andere staan, ´s werelds beroemdste violiste. Terwijl Chleo nog vol verbazing naar haar kijkt, jammert Felicity, “Laat me gaan, ik wil dit niet.”

Zoals altijd telt Chleo, is het niet de woorden die ze op een dag spreekt, dan is het nu wel de personen waarmee ze in het betonnen hok vast zit, 6 volwassen, een kind en een baby. Met haar erbij zijn ze met zijn negenen. De jongen met zijn capuchon over zijn hoofd vraagt of ze een telefoon heeft, maar haar mobiel heeft geen bereik. En net op het moment dat Chleo iets wil zeggen, valt het licht uit en verschijnen er fel groene letters op een muur, “ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN”. Dan gaat het licht weer aan en verschijnt er een digitale klok die afloopt.

Als een ieder van hun zich afvraagt waarom ze hier zitten, neemt de angst toe. Over en weer worden beschuldigingen gedaan. Van beroemdheid tot miljonair, van ontvoering tot grap, alle redenen passen de revue. Totdat er ineens een rugzak de ruimte wordt in geslingerd. Eerst denken ze dat het een bom is, maar als Chleo de tas omdraait, kijkt iedereen verschrikt op wat erin zit. Dit en de woorden op de muur versterken elkaar en de angst neemt nu een andere wending. Want waar eerst normen en waarden de regels waren, neemt nu de overlevingsdrang de overhand. En daarin is niemand voorspelbaar …

Wat een bizar verhaal, spannend tegelijkertijd beangstigend als fascinerend. Hoe een keuze in je leven kan leiden tot, op de verkeerde plek, verkeerde tijd in een verkeerde bus stappen, kan uitpakken. Een simpele tekst op een muur, je in een soort van overlevingsmode kan schakelen en je keuzes laat maken die zo mensonvriendelijk zijn, dat je je afvraagt wat zou jij doen als je in hun situatie zou zitten. Een groep verschillende willekeurige mensen krijgt ineens een nummer op hun hoofd, doordat een ander voor hen een afweging maakt. Hoe bizar is het, om volgens een ander, jij je voelt opgesloten in een lichaam wat een afval voorkeur heeft, terwijl toch iedereen het recht heeft op een overlevingskans? Daniëlle schrijft zo gevoelig mooi, dat je als lezer ook die overlevingsdrang voelt en hierdoor begrip krijgt voor de keuzes die sommige maken. De emoties, het gevoel maar soms ook de stilte die Daniëlle omschrijft zijn zo emotioneel, dat soms de tranen over je gezicht stromen. Je blijft hoop houden, maar je weet ook dat de klok tikt. Dit meesterwerk moet je gewoon zoveel mogelijk blanco lezen, zij wisten namelijk ook van niets… maar wel met de vraag wat zou jij hebben gedaan?

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 9789000359066
Aantal pagina’s: 272
Prijs: € 15,00

[bol_product_links block_id=”bol_5a381e906ab70_selected-products” products=”9200000079006563,9200000079178777″ name=”De Eliminatie – Daniëlle Bakhuis” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.