De oversteek trilogie – deel 2: De twaalf – Justin Cronin

Gepubliceerd op

image000

Nadat de wereld bijna ten onder ging door een geheim medisch experiment, probeert een groep mensen te overleven tussen de besmette viralen. Ze dolen door Amerika, op zoek naar de oplossing voor de nachtmerrie die de wereld veranderde. Onder leiding van de mysterieuze en charismatische Amy, die zelf ooit door het virus werd besmet, gaat de groep rond Peter en Alicia de strijd aan met de vijandige kolonies. Om te overleven zullen ze de twaalf mannen moeten vinden die deel uitmaakten van het experiment. Hiervoor moeten ze infiltreren in twaalf kolonies, verspreid over heel Amerika. Ze beseffen echter niet dat de spelregels zijn veranderd, en dat een van hen een groot offer zal moeten brengen om te kunnen overwinnen.

In het eerste deel ‘ de oversteek’ kwamen Amy, Peter en de anderen erachter dat Babcock met zijn volgelingen dan wel de meest gevreesde was van alle viralen maar dat álle twaalf proefpersonen hun eigen kolonie van viralen achter zich hebben. De strijd is dus nog niet gestreden en ze zullen die strijd aan moeten gaan en alle twaalf proefpersonen moeten overwinnen. Bernard Kittridge, die in zijn eentje over is in Denver, heeft zich op hoogte van verdieping veertien in Denver verschanst en upload video’s waarin hij viralen vermoord, het is een regelrechte hit die hem de bijnaam ‘de laatste man van Denver’ oplevert. Helaas duurt zijn feestje niet ontzettend lang, want wanneer de stroom uitvalt moet hij op de vlucht. Lawrence Grey, de man die bewaker van ‘de Nul’ was op het compound en alles ontketend heeft, word wakker als nakomeling van ‘de Nul’ al snapt hij er weinig van wanneer hij wakker word. Veel personages uit deel één komen nu terug en snappen er eigenlijk nog weinig van wat er aan de hand is. Ja, de straten zijn leeg, stroom valt uit en er zijn geen mensen meer te bekennen maar de werkelijke omvang van deze ramp lijken ze nog niet helemaal door te hebben. Totdat het te laat is. Kittridge ontmoet een paar kinderen in een bus en met nog zeven andere overlevenden besluiten ze in een groep verder te gaan in de schoolbus die Danny, een zwakbegaafde jongen, bestuurt. Ze komen het leger tegen die ze in een vluchtelingenkamp neerzet totdat de andere bussen arriveren om ze weg te halen. Ondertussen heeft Grey per toeval Lila Kyle, de zwangere ex vrouw van Brad Wolgast, gevonden en ze vluchten samen totdat ze worden ontvoerd door Horace Guilder die wel heel erg geïnteresseerd is in Grey. Nog altijd voelt en hoort Amy ‘haar’ Wolgast bij zich en hij wijst Amy erop dat ze proefpersoon nummer twaalf, Anthony Carter, moet zien te vinden omdat hij anders is dan de anderen. De originele groep uit deel één valt uit elkaar, bewust of onbewust, gedwongen of per toeval kiezen ze hun eigen pad en raken elkaar kwijt. Iedereen heeft zijn eigen pad gekregen in dit verhaal en wanneer er een echte verzetsgroep word opgezet worden de rollen iets omgedraaid. Ze leren hoe langer hoe meer over de viralen en wat voor wezens het eigenlijk zijn en het is een belangrijk gegeven in deze strijd. De kampen hebben niet helemaal meer de overhand want een verzetsgroep zaait twijfel een onrust. Één ding is zeker. Wie de strijd ook wint, de viralen of de gewone mens, vele doden en gewonden zullen vallen. Aan beide kanten.

Hectisch en ontroerend. Dat zijn de eerste woorden die in mij opkomen bij dit deel. Er gebeurd zoveel en er worden zoveel andere mensen en situaties geschetst, De hoofdrolspelers van het eerste deel zijn er natuurlijk nog maar ze komen in verschillende mate voor en sommige, zoals Amy, mis je daardoor best wel omdat ze zo’n grote rol in deel één speelde. Amy is nu nog steeds de belangrijkste personage maar ze komt een stuk minder prominent naar voren. De eenheid van de groep mis je maar doordat al hun verhalen vroeg of laat weer richting elkaar lopen of in het verleden met elkaar te maken hebben gehad is het ook weer een geniale zet voor dit verhaal om de groep van elkaar te scheiden. Ook dit deel is weer ontzettend spannend door de plannen die gesmeed worden en de dingen die gebeuren. De cover is weer met Amy maar dan iets ouder en hij grijpt je ook weer meteen. Ik vind dit deel iets ontroerends hebben omdat ze een beetje inzicht krijgen in degene die zijn ‘opgenomen’. Verrassende medestanders verschijnen aan het eind en ik was echt verbaast bij sommige. Een prachtig deel weer, zoveel waar je over twijfelt, zoveel dat je denkt te weten maar toch anders is. Ik kijk ontzettend uit naar januari wanneer het slotdeel verschijnt.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 978 90 234 2556 4
Pagina’s: 624
Prijs: € 12,50
[bol_product_links block_id=”bol_5830671f79198_selected-products” products=”9200000060318111,9200000010076295″ name=”De twaalf – Justin Cronin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.