De oversteek trilogie Deel 3 – Stad van spiegels – Justin Cronin

Gepubliceerd op

image005

Het is stil geworden in de wereld. De Twaalf zijn vernietigd en de honderd jaar durende heerschappij van het duister is voorbij. Langzaam komen de overlevenden weer tevoorschijn, vastbesloten om een nieuw bestaan op te bouwen, en te dromen van de toekomst. Maar ergens ver weg, in een dode stad, wacht hij af. De Nul. De Eerste. De vader van de Twaalf. De haat die ontbrandde door zijn transformatie laait opnieuw op. En de enige manier om dit vuur te doven is het doden van Amy, het meisje dat is voorbestemd om de mensheid te redden.

Het is ondertussen alweer heel veel jaren geleden dat de twaalf zijn verslagen in het Thuisland en de wereld komt weer tot rust. Het duurt lang maar wanneer de mensen die zijn ondergedoken beseffen dat alles veilig is komen ze weer tevoorschijn om weer een leven op te bouwen. Sinds de laatste vernietigende slag van de twaalf is Amy spoorloos verdwenen, niemand weet waar ze is en iedereen vermoed dat ze die dag is gestorven. Peter heeft de zorg voor Caleb, de zoon van Maus en Theo, op zich genomen, iets dat hij zelf nog het minst voor mogelijk had gehouden maar het is iets dat zo ontzettend goed voelt. Ook heeft Peter vreemde dromen die als echt aanvoelen, in zijn dromen ontmoet hij Amy en zijn ze samen. De oorspronkelijke groep is hun eigen weg gegaan ook al houden ze contact, Hollis en Sarah hebben zich met dochter Kate in Kerrville gevestigd waar Sarah arts is in het ziekenhuis, Michael leeft doorgaans afgezonderd op zijn boot en vaart grote stukken om vervolgens weer terug te keren naar zijn thuishaven, Greer leeft ook graag in afzondering in zijn eigen gebouwde hutje en heeft stiekem een missie waar niemand enig benul van heeft. De enige die ze kwijt zijn is Alicia, ze heeft Michael nog gedag gezegd en is toen verdwenen, nu al jaren geleden. Michael begint ineens aan de bouw of eerder de reparatie van een gigantisch schip dat hij heeft gevonden dus er is iets gaande ook al weten velen nergens van. Alicia vindt haar ’thuis komen’ en schrikt daar zelf ontzettend van maar blijft daar wel, tot de dag dat ze een opdracht te vervullen heeft en ze Peter opzoekt. In die tijd komen er dingen aan het licht die in eerste instantie niemand geloofd maar waar niet omheen te kijken is. Wat er vanaf dat punt gebeurd gaat in zo’n razend tempo dat je bijna de weg kwijt raakt.

Waar in de voorgaande delen vooral Amy de hoofdrol had is het nu een ander karakter die het verhaal overneemt, namelijk ‘de Nul’. Een intrigerende verhaallijn, maar wat ik wel erg jammer vind is dat door de ‘langdradigheid’ van deze verhaallijn je bijna vergeet wat voor boek je aan het lezen bent, waar het verhaal over ging. Deze verhaallijn begint ontzettend spannend en gruwelijk en doet je verlangen naar meer maar dan vervalt het in een beetje saaie uiteenzetting van het verleden wat mij persoonlijk behoorlijk begon te vervelen en in mijn ogen onnodig lang duurde, ook al geeft het je uiteindelijk wel bepaalde inzichten en dat maakt het dan allemaal wel weer goed. Wat ik wel echt de kracht van deze schrijver vind is echt dat, ook al vond ik het te langdradig dat ik moest blijven lezen, ik wilde geen letter missen en ik wilde evengoed alles in mij opnemen en het verhaal verslinden. Ook weet Cronin op zo’n manier zijn verhaal te schrijven dat je in de tuin staat en de bloemen bijna ruikt. Het verhaal springt soms met grote sprongen en dat is soms verwarrend. De cover is natuurlijk weer ons geliefde en zo gevreesde Amy, een prachtige cover weer, die door zijn simpelheid aantrekt. Dit derde en tevens laatste deel van ‘de oversteek’ is alles in één, onroerend, intrigerend, verbazingwekkend, zorgwekkend maar ook ontzettend mooi en emotioneel. Het mooie aan deze trilogie vind ik ook (en volgens mij heb ook dit al eerder gezegd) dat het eigenlijk een vampieren verhaal is maar dan geloofwaardig, ja het zijn ‘vampieren’ maar waarom ze zo zijn (door het virus) is logisch en dat maakt het echt, echter dan een standaard bloedzuigend vampieren verhaal. Wat ik ook érg mooi vind en wat een extra laag in dit deel geeft zijn de foto’s van de nederzettingen, de gedenkstenen e.d., dat is iets dat ze in de eerste twee delen niet hebben gedaan maar wat ik toch wel ontzettend mooi vind. Ik kan echt zeggen dat ik onwijs genoten heb van deze trilogie en ontzettend baal dat het nu voorbij is. Maar wie weet mogen we ooit genieten van de hoogleraar Jonas en zijn Ness? Wie weet, maar voor nu moeten we deze trilogie maar keer op keer weer lezen.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023425489
Pagina’s: 814
Prijs: € 25,00

[bol_product_links block_id=”bol_5888e0c4d2737_selected-products” products=”9200000060317769,9200000066180658″ name=”De oversteek trilogie Deel 3 – Stad van spiegels – Justin Cronin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.